torsdag 30 maj 2013

Ibland är det enkla väldigt gott :-)


Det är inte varje dag som jag lagar "avancerad" mat om ni nu trodde det ;-) Nej, ibland blir det superenkel mat så som det blev idag. Stekt korv med broccoli- och blomkålsmos! Jättesnabblagat och jättegott! Man måste ju inte äta efter lchf eller GI för att göra detta goda mos tycker jag. Det går ju dessutom mycket snabbare att tillaga än vanligt potatismos ;-)

Ingredienser
ett broccolihuvud
ett halvt brolmkålshuvud
en klick philadelphiaost
en skvätt grädde
salt och peppar

Börja med att dela upp broccolin och blomkålen i mindre bitar. Börja med att koka blomkålen några minuter, lägg sedan i broccolin och koka till de blivit mjuka. Ta fram vispen och vispa till ett mos ihop med övriga ingredienser. Se upp, det skvätter rätt så mycket ;-)
 
Servera med stekt eller grillad korv, klart, snabbt och gott!


Imorgon är jag ledig igen. Vi ska på studentmottagning imorgon. Det är Jonnys (min sambo) son Robin som tar studenten från Lerums gymnasiet och vi ska dit och gratulera honom. Ska bli kul, hoppas vädret håller i sig bara!! Ha en go kväll!

onsdag 29 maj 2013

Laxbiffar med limedippsås


Onsdag idag vilket betyder ledig, härligt! Vad tror ni om lite lättlagad mat så här mitt i veckan?? Laxbiffar är nog inte så vanligt att man gör hemma men det är ju absolut inte svårt så varför inte göra det lite oftare?? Dessutom supernyttigt och enligt undersökningar så blir barn som äter lax duktigare på matte!!?? Ja, sant eller inte, nyttigt är det ju i alla fall, det vet vi :-)

Biffarna kan ju givetvis smaksättas på många olika sätt, citron, lime, chili, örter mm mm. Jag valde denna gången lime eftersom det var det jag hade hemma ;-) Man gör egentligen precis som när man gör vanliga pannbiffar, jag hoppar dock över ströbrödet, det behövs inte.

Ingredienser
laxfiléer eller hel laxsida
1 ägg
1 st liten gul lök, finhackad
saften och skalet från en riven lime
salt och peppar

Mixa ihop alla ingredienser och stek i smör eller kokosfett tills dom fått fin färg. Servera med en sallad och en god dippsås. Jag fortsatte med limetemat i såsen och blandade hälften hälften majonäs och creme fraiche, tog sedan rivet limeskal, salt och peppar och pressade i en liten vitlöksklyfta. Gott gott!!

tisdag 28 maj 2013

Det växer och frodas!

Ja, nu tar det fart i grönsaklandet och i mina odlingslådor. Lite regn, lite sol, lite regn.....ja, ni fattar, perfekt för växterna! :-)


I växthuset så har jag bundit upp alla tomater, allt som ska i stora krukor har fått stora krukor. Jag odlar tomat, chili, gurka och aubergine bland annat. Som ni ser ovan är potatisen på G oxå! Tror dock att potatis till midsommar bara är att glömma, tyvärr :-(


I bilden ovan ser ni min röda vinbärsbuske som ser ut att ge mycket bär i år. Den är inte så gammal, tror den kanske är 3 år. I odlingslådorna växer både vit, gul och röd lök. Dessutom ser ni plocksallat och rädisor. Snart dags för första rädisan tror jag, just dessa är gula :-)

Äppelträden står i full blom nu. Just det här trädet är ett sk familjeträd med 5 olika sorters äpplen och vad jag kan se så kommer det äpplen från alla sorter, det har inte hänt förut, kul! Ovan ser ni också att dillen och persiljan växer på bra under fiberduken.

Squashen har fått komma i komposten. Jodå, squash trivs alldeles utmärkt i komposten. Givetvis får man tillsätta lite gödsel och lite ny fräsch jord men just squash är jättebra för en halvfärdig kompost eftersom den gräver sig ner med rötterna och påskyndar komposteringen. Har hittils aldrig lyckats med butternut squash men i år ser den fin ut och den får växa på i drivbänken med lock på som jag lyfter upp vid fint väder och stänger över natten. På sista bilden ser ni min kryddhylla som just nu består av mycket mynta, timjan, salvia och dragon. Kommer väl ställa ut rosmarinen också så småningom.

Hur går det för er andra i trädgården, odlar ni något???


söndag 26 maj 2013

Mammorna firades med morotskaka i solen!

Idag har vi varit hos mina föräldrar och firat mors dag. Mina föräldrar bor i Sätila precis vid sjön Lygnern, himla fint och mysigt, även om jag ju föredrar havet ;-)

Vi fick mammas goda morotskaka som är såååå god! Receptet på den har jag lagt ut tidigare, finns här.

Barnen sprang runt och busade i trädgården och när vi var nere vid stranden så gick det helt enkelt inte att hålla Rasmus ifrån vattnet, vi började med att ta av strumpor och skor, sedan tog vi av byxorna men insåg tillslut att han skulle bli pisseblöt om vi inte tog av allting. Ja, sedan var det inte lätt att få honom därifrån ;-) Nej, det var inte varmt i vattnet!



Nu är vi hemma igen och barnen är lagda, kikar lite på Solsidan, reprisavsnitt men dom är ju så himla roliga :-) :-) Imorgon har vi måndag igen och ny vecka som består av picknick på förskolan, student senare i veckan, klippning för mig (äntligen!) och vi avslutar veckan med shettis kalas för Isabella, fullt upp! Ha en go söndagkväll nu!

Färska räkor, bubbel och lchf frallor


Precis som jag skrev i förra inlägget så skulle vi ju äta räkor i fredagskväll efter att barnen hade gått och lagt oss och så blev det också :-) Älskar räkor, ja, jag älskar alla slags skaldjur faktiskt och har gjort det ända sedan jag var liten. När man har räkor så vill man ju gärna göra en räkmacka med majonäs, ägg och räkor och eftersom jag inte äter vanligt bröd längre så blev det ju till att baka lchf bröd först. Jag gick efter ett recept jag hittade på 56 kilo, enkla, snabblagade och framför allt goda! Här kommer receptet:

Ingredienser 4-6 frallor (beroende på hur stora man gör dom)
1½ dl mandelmjöl
1½ dl pofiber
1½ msk fiberhusk
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 dl turkisk yoghurt eller liknande
3 msk mjölk
3 msk smält smör eller kokosfett
vallmofrön + ett uppvispat ägg

Ställ ugnen på 200 grader.
 
Börja med att vispa äggen fluffiga, blanda sedan ner yoghurten, mjölken och det smälta fettet. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda ner i äggsmeten. Låt stå och svälla i 5 min.
 
Blöt nerhänderna och rulla ihop degen till runda bollar som du sedan lägger på en bakpappers klädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strössla över vallmofrön. In i ugnen ca 15 min.

Ja, som ni ser nedan så blev det fin fina räkmackor med Hellmans majonäs (sambon föredrar Findus), ägg och räkor, till detta drack vi en god prosecco, älskar bubbel!!


Idag har vi mors dag och jag blev väckt av barnen med lite fin choklad, ska smaskas på ikväll. Nu ska vi göra oss i ordning och åka hem till mina föräldrar som bor några mil härifrån närmare bestämt i Sätila. Dom bor precis vid sjön Lygnern, jättefint, tyvärr är det ju inte baddags ännu men det räcker att titta på sjön också ;-) Ha en trevlig mors dag alla fina mammor därute!!

fredag 24 maj 2013

FREDAG!! och kycklingwrap


Denna veckan har varit riktigt seg tycker jag, har bara gått och väntat på helgen vilket jag ju har lovat mig själv att sluta med. Går man bara och längtar efter helgen på vardagarna så glömmer man ju liksom att njuta av nuet vilket man ju ska göra nu när våren är här :-) Nej, bättring på det!! ;-)

Nu har vi i alla fall ätit vår fredagsmiddag vilket blev enkelt och snabblagat, kycklingwraps med grönsaker a´la tacostyle. Tycker det är mycket godare med kyckling i tacos/tortilla än färs och det tycker barnen också. Hade tänkt att göra lchf tortillas men precis när jag skulle börja så insåg jag att jag inte hade alla ingredienser.....men....det får bli nästa gång :-) Så här blev det:

Ingredienser
några kycklingfiléer
1 st purjolök
en bit vitkål
1 dl philadelphiaost
lite spiskummin
lite chilipulver
lite paprikapulver
salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar, skiva purjolöken och vitkålen. Stek på allt i smör tills kycklingen är klar och grönsakerna mjuknat. Krydda med spiskummin, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt philadelphiaosten och rör runt tills det blandat sig.

Servera i wraps med de grönsakerna ni brukar ha till tacos. Vi hade isbergssallat, gurka, tomat, majs, rödlök och tacosås.

Ikväll när barnen har lagt sig så ska jag och Jonny mumsa på färska räkor och dricka prosecco. Ja, vi lär väl somna i soffan eller vad tror ni ;-)

onsdag 22 maj 2013

Indisk curry med falukorv och test av Magners Irish cider


Idag har jag varit ledig och hemma med Rasmus. Även om vi fick riktigt skitväder, kallt och småregnigt hela dagen så har vi ändå haft det mysigt, har även hunnit med att städa medans han sov vilket alltid känns skönt :-)

Falukorv är ju inte min favoritprodukt men jag brukar köpa den ändå ibland eftersom jag vet att resten av familjen gillar det. Tänkte först göra en vanlig ring i ugnen men hittade sedan ett spännande recept på indisk curry med falukorv på Coops hemsida. Mycket kryddor men inte allt för starka kryddor, dessutom kokosmjölk som dämpar ner styrkan lite, borde passa barnen perfekt! Ja, tre av oss tyckte den var otroligt god, den fjärde (vår 6 åriga dotter) tyckte det var för starkt (vilket det inte var) men Rasmus, lillkillen tyckte det var jättegott och åt med stor aptit. Vi vuxna tyckte den här rätten var fantastiskt god, vilka smaker det blev, jättegott!!

Ingredienser
800 g falukorv
1 st squash
en bit vitkål
1 st gul lök
smör
1 dl grovhackad persilja
 
Sås
olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
½ hackad röd chili
2 msk gul curry
1 msk spiskummin
½ msk kanel
3 msk tomatpure
½ dl riven färsk ingefära
1 burk krossade tomater
2 burkar kokosmjölk
salt och svartpeppar
½ msk socker

Börja med att pressa i vitlöken i en kastrull med olivolja och lägg i den hackade chilin. Fräs på någon minut, tillsätt alla kryddor och låt fräsa. Tillsätt tomatpuren och rör om tills det blir som en klibbig pasta. Häll över tomaterna och kokosmjölken, salt, peppar och socker. Låt småputtra i ca 10 min medans du gör resten.
 
Dela falukorven i tex halvmånar, likaså med squashen, klyfta löken och skär ner vitkålen i mindre bitar. Börja med att fräsa grönsakerna i smör, häll sedan över i såsen. Fortsätt att fräsa korven och tillsätt till såsen.
 
Låt puttra medans du kokar ris eller blomkålsris. Strö till sist över hackad persilja och servera!
 
 
Testade också en cider häromdagen som jag tänkte tipsa om. Magners original Irish cider är en lätt kolsyrad äppelcider skapad av 100% färskpressad äppeljuice från 17 olika äppelsorter. Cidern innehåller inga smakaromer, färgämnen eller tillsatt socker vilket jag jublar åt :-) Detta ger cidern en ren och naturlig äppelsmak. Mycket god tyckte jag, känns som att man dricker en äkta cider! cidern passar antingen som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk eller kyckling. Kostar 30 kr på Systembolaget och har nr 1843.
.
 

tisdag 21 maj 2013

Krämig kycklinggratäng med grönsaker


Älskar dessa snabblagade krämiga maträtter där man kan blanda i det man har hemma helt enkelt. Grunden är ju nästan alltid grädde och creme fraiche, har jag philadelphiaost hemma så tar jag det också. Såsen går ju att smaksätta i det oändliga, gott är tex att ta curry och sambal oelek. Denna gången blev det kalvfond och tomatpure.

Grönsakerna som jag brukar lägga i botten blir dom jag har hemma, denna gången blev det vitkål, aubergine och purjolök, hade tex gått lika bra med squash, champinjoner och röd lök ;-)

Kött, kyckling eller fisk, går bra vilket som, jag tog kycklingfiléer denna gången. Att sedan lägga på oliver och körsbärstomater på toppen ger det hela lite mer smak och färg!

Ingredienser
1 pkt kycklingfiléer
3-4 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1 msk kalvfond
1 msk tomatpure
1 st aubergine
½ pujolök
en bit vitkål (gärna den färska som har kommit nu)
ett gäng oliver
ett gäng körsbärstomater
oregano
salt och peppar

Börja med att skiva ner grönsakerna och stek i smör eller olja i en stekpanna tills dom börjar mjukna, salta och peppra. Lägg i botten på en smörad ugnsform.

Dela varje kycklingfilé i tre delar, bryn i smör i stekpanna, salta och peppra. Lägg över grönsakerna i formen.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, philadelphiaosten, kalvfond och tomatpure i en kastrull och värm upp. Häll över kycklingen och grönsakerna.

Dela körsbärstomater och lägg över i formen tillsammans med oliverna. Strö över oregano.

In i ugnen på 225 grader ca 20-25 min. Servera med tex pasta eller ris eller blomkålsris.


Idag har vi mulet väder i Göteborg men ändå varmt vilket ju är skönt. Ägnade hela gårkvällen åt att leta efter studsmatta att köpa till dottern på hennes födelsedag, hon fyller i juni. Attans vad dyrt det är om man ska ha en vettig!! Runt 5000 kr!! Nej, det tänker vi inte lägga så det får bli en begagnad. Kanske någon av er vet någon som säljer en i Göteborgsområdet?? Måste vara med skyddsnät! Tips på vilket märke som är bäst? Vilket märke ska man undvika?

måndag 20 maj 2013

Grekiska färsjärpar med raita


Även om vädret varit kanonskönt denna helgen så längtar jag ändå utomlands och då helst till Grekland! Älskar Grekland och var där väldigt mycket när jag var yngre. Maten är ju också så hímla god, enkel men oftast välkryddad. Men.....kommer man inte iväg till Grekland så får man väl iallafall laga grekisk mat ;-)Med inspiration ifrån grekiska järpar (Soutsoukakia) så gjorde jag dessa goda järpar igår. Vanligtvis så serveras dom i en tomatsås men jag gjorde en enkel sallad med fetaost till, grillad sparris och raita. Gott, gott!!

Ingredienser järpar
800 g nötfärs eller blandfärs
1 ägg
en riven gul lök
2 st rivna vitlöksklyftor
rivet skal från en citron
en handfull hackad persilja
1 msk ströbröd eller pofiber
1 tsk spiskummin
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå i kylskåpet någon timme innan du formar dom till järpar på träspett. Lägg på grillen och låt bli genomgrillade. Går givetvis att steka i stekpannan också.

Ingredienser raita
2-3 dl turkisk yoghurt
10 cm gurka, riven
1 dl hackad färsk mynta
lite cayennepeppar
salt och peppar
 

Riv gurkan, salta och låt rinna av i ett durkslag. Blanda under tiden yoghurt med hackad mynta och kryddorna. Pressa ut så mycket vatten som möjligt ur gurkan och tillsätt sedan till yoghurten. Låt gärna stå i kylen en stund och dra.



Till maten drack vi vårt favoritvin (som inte är grekiskt dock) Valle Reale. Det är ett vin som fungerar till all medelhavsmat. Ett italiensk vin med smak av mörka körsbär, kakao och salvia. Har nr 2355 på Systembolaget.

Vill också tipsa er som är sugna på ett par coola Rayban solglasögon att gå in på Campadre idag för där säljs dom för 899 kr!! Superpris ju, in och köp, själv har jag givetvis redan ett par ;-)


söndag 19 maj 2013

Hemmagjord gammaldags vaniljglass

vaniljglass

Igår åkte Kitchen Aiden fram igen, denna gången med glassmaskinen på :-) Precis när jag köpte glasskålen så gjorde jag ju en hallon- och lakritsglass. Denna gången blev det en vaniljglass efter ett recept jag hittade hos Kryddburken. Från början verkar det dock vara ett recept ifrån Helena Ljunggrens blogg som för övrigt har en massa goda glassrecept på sin sida.

Jag hade ingen vaniljstång hemma så för mig fick det bli vaniljpulver istället. Den stora skillnaden vad jag vet är att använder du vaniljstång så blir glassen rätt så vit men använder du pulver så blir den lite brunbeige. Smaken blev helt fantastisk god! Vilken glass :-) Fördelen med hemmagjord glass är ju dels att man vet vad som är i den men också att man inte behöver äta så mycket för den är verkligen mättande. Till och med min dotter som annars häller i sig glass sa till slut att hon inte orkade mer ;-)

Ingredienser
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 tsk vaniljpulver eller en vaniljstång
5 äggulor
1 dl socker

Börja med att lägga grädde och mjölk i en kastrull. Använder du pulver så tillsätter du det till kastrullen använder du vaniljstång så skrapar du ut fröna och lägger frön + vaniljstång i gräddblandningen. Koka upp och ta från plattan (häll gärna smeten i en annan bunke) och låt svalna medans du gör resten.
Vispa äggulorna tillsammans med sockret så det blir vitt och poröst. Blanda ihop äggsmeten med grädden i en ny kastrullen på spisen samtidigt som du rör hela tiden. Låt sjuda under ca 15 min under ständigt vevande tills smeten tjocknat.
Häll över i en bunke eller liknande och ställ in i kylen, gärna över natten som jag gjorde. Häll sedan smeten i glassmaskinen och kör tills den har fått glasskonsistens. Med Kitchen Aiden tar det knappt 10 minuter. Servera med bär och njut!!!

lördag 18 maj 2013

Grillad bogstek med foliegrillade grönsaker och Per Morbergs röda



Puh! Vad ska man säga om detta sommarväder?? Vilken värme vi har haft, såååå skönt men det verkar som att imorgon söndag blir sista dagen med värme, i alla fall här i Göteborg men men.....den kommer väl tillbaka.

Grillmästaren i farten ;-)
Ja, grillen går varm här hos oss och det är väl så det ska vara, lättlagad mat när det är varmt :-) Vi grillade shoulder clod (bogstek) igår och gjorde grönsaker i foliepaket. Riktigt gott och enkelt, bara till att skära till dom grönsakerna man har hemma och lägga i ett foliepaket, på med kryddor, gärna färska, lite vitt vin, några klickar smör och lite pressad citron. Lägg på grillen, indirekt värme i ca 20 min, längre om du vill ha genommjuka grönsaker.

Grönsakerna innan dom läggs på grillen.


Och efteråt......
Dags för köttet.....och en sniff på vinet ;-)
God mat med gott vin!


Vi drack ett nytt gott vin också, ja i alla fall nytt för oss. Ett av vinerna ifrån Morbergs Collection, ett Cabernet sauvignon. Mycket smak av svarta vinbär, blåbär, muskot och vanilj. Lite ovanlig smak tycker jag men jättegott! Kommer nog inhandlas igen :-) Har nr 6804 på Systemet.

Så skönt att kunna sitta ute och äta!

Så här trött och mätt blev vissa av oss ;-)

Har förstås hunnit med lite trädgårdsarbete också, purjolöken har åkt ner i odlingslådan, planterat några förodlade dahlior, sått sockerärtor och suger snap. Satt ut alla mina kryddor som stått i växthuset, dom har blivit stora och fina så nu hoppas jag dom klarar sig ute också.

Nej, nu får jag väl fortsätta att kolla på Eurovisionsfinalen, inte min musiksmak men man vill ju ändå kolla in Robin, får se hur länge vi orkar kika, känner jag oss rätt så sätter vi på en film snart istället ;-)

fredag 17 maj 2013

Grillad korv med sötpotatis och gräslöksdipp

Ahh, detta härliga vårväder. Vi hade över 23 grader igår, så skönt! Det är så härligt att komma hem och bara gå rätt ut i trädgården, slippa sitta inne efter en hel dag av innesittande på jobbet. Barnen tycker nog det är lika skönt dom, att kunna gå rakt ut i trädgården utan massa kläder och leka :-)



Vi åt rester ifrån onsdagen som bestod av grillad korv med sötpotatis och en god gräslöksdipp till. Kryddrabatten fullkomligt svämmar över av all gräslök just nu, ingen chans att vi kan använda allt det så det mesta får gå i blom helt enkelt, dom är ju himla vackra gräslöksblommorna så det gör ju inget.

Ingredienser dippsås
1½ dl turkisk yoghurt
1½ dl creme fraiche
en skvätt olivolja
salt och peppar
en näve hackad gräslök
lite flytande honung
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylskåp en stund innan servering.

Efter några timmar när jag smält maten så gav jag mig ut på min löprunda. Gick sådär idag, det var ju så himla varmt, borde nog väntat ytterligare någon timme men men....nästa gång så kanske jag får tänka ett steg längre ;-)

Nej, nu ska jag fundera lite på hur fredagsmiddagen ska se ut, har inte bestämt mig ännu ;-) Ha nu en trevlig fredagskväll på er!

Tragedi i trädgården!

Nja, nu ska vi inte överdriva kanske men lite upprörd blir jag allt över att de flesta av mina barrväxter (jag har inte så många) verkar döda. Denna vintern har inte varit nådig för vissa växter. Mycket som har dött hos mig och säkert hos många andra också. Förstår att det har att göra med att det varit kalla nätter under vintern och milda dagar, ingen höjdare för växterna. Har inte riktigt koll på vad mina barrväxter heter (bild nedan) men kanske någon kan tipsa mig om vad jag ska göra? Dom som tappat barren är väl körda antar jag men enen som ändå har barren kvar fast dom är gula, kan den klara sig? Ska jag klippa i den? Är dålig på barrväxter........


En av mina rhododendron har också tagit stryk. Bruna trista blad på över halva plantan men den är inte död. Får väl avvakta och se om den tänker blomma, annars klipper jag nog bort det fula så får den ta nya tag nästa år.



Blåbärsriset! Ja, blåbärsriset är brunt i hela skogen verkar det som så även mitt blåbärsris i trädgården men......det är grönt under det bruna så jag tror ändå att det klarar sig, kanske inga bär i år men riset är i alla fall inte dött :-)


Hur ser det ut i era trädgårdar? Mycket som dött??

torsdag 16 maj 2013

Vad innehåller vaniljglassen?

Läste precis en artikel på Äkta vara om antalet ingredienser och tillsatser i köpeglass. Hua säger jag! Vad är det vi sätter i oss egentligen? Det fanns en del glassmärken som var riktigt bra, innehöll få ingredienser och inga tillsatser såsom tex Österhagens glass som jag själv testade en gång på matmässan Passion för mat. Riktigt god och smakade verkigen "äkta"! Sämst i detta test var GB Carte d´or vanilj (skopglass). Ja, där ser man, bäst att börja läsa lite bättre på paketen eller vad tror ni??


Visserligen ingen vaniljglass men en mangoglass som jag gjorde förra året när det var säsong för Pakistansk mango vilket det snart är igen tror jag!
 Nej, i helgen blir det till att göra egen hemlagad vaniljglass, har ju köpt en glassmaskin till min Kitchen Aid så måste få göra själv för sitt pris ;-) Hittade ett recept på gammaldags vaniljglass hos Kryddburken som jag måste testa, återkommer förstås med recept och bilder!

onsdag 15 maj 2013

Lite tränings- och kosttips!

 Vill förvarna om att det här inlägget blir lite "off topic" ;-) men känner att jag ändå vill skriva lite mer om träning eftersom det har börjat bli en stor del av mitt liv (äntligen!).

Redo för spåret, musik i öronen och löparskorna på!

Jag har egentligen tränat från och till ända sedan jag var tonåring. I tonåren spelade jag fotboll vilket jag tyckte var skoj men slutade med det när jag var i övre tonåren. Gled över mer på simning och styrketräning. Konditionsträning har egentligen aldrig varit min grej eftersom jag alltid haft problem med astma. Ingen allvarlig astma men kylastma och ansträngningsastma vilket alltid gjort det jobbigt för mig att köra konditionsträning.

Nu sedan några år tillbaka så har min astma försvunnit och efter att ha funderat på det ett tag och även läst en del om det på nätet så tror jag det har att göra med att jag inte äter massa halv/hel fabrikat längre. Försöker så långt det går köpa ekologiska varor, så få e-nummer som möjligt osv. Jag tror faktiskt det har sin förklaring där. Jag är absolut inte hundra på det men jag tror det kan ha ett samband.

Löpning har alltid varit något jag undvikit, tråkigt, jobbigt, svettigt, ja, ni vet, ont överallt osv ;-) men så i mars så bestämde jag mig för att ge det en chans. Jag började med att gå och springa om vartannat. Sprang så långt jag orkade, gick, sprang igen osv. Började dock fundera på varför det aldrig blev lättare, varför orkade jag inte springa hela varvet (ca 4 km)? Fick då tipset av min syster som sprungit under många år att ge mig fan på att springa hela varvet men att springa långsamt. Jag testade detta och insåg att jag nog sprungit för snabbt helt enkelt. Numera springer jag långsamt och det går hur bra som helst. Ska ju givetvis försöka springa snabbare och snabbare för varje gång :-)


Jag tränar också numera efter en superbra träningsdvd. Den heter Functional training och är konditionsbaserad stryketräning som du kör hemma, tar ca 40 min. Det är Annika Sjöö som gjort dvn, ni vet hon från Let´s dance, tillsammans med sin man Michael Hansson. Superjobbigt men kul pass och man är helt slut efteråt.

Antar att det är fler än mig som har problem med att komma iväg till gymmet för att köra ett pass, vara borta 1½ - 2 timmar hemmifrån när man har småbarn är ju inte jättekul, då funkar sådan här träning mycket bättre tycker jag. Löpningen tar ca 35 min och dvd:n tar 40 min, det kan man avvara 3-4 ggr i veckan tycker jag och man slipper all dötid i bilen eller bussen till gymmet :-)

Man måste ju också givetvis äta bra när man tränar. Jag kör ju lchf, eller kanske snarare GI, eller ja, ett mellanting kan man nog säga ;-). Jag undviker pasta, ris, bröd och potatis men äter bönor, rotfrukter och äter frukter då och då. Har kört detta sedan slutet av september förra året och jag kan tyvärr inte säga att jag gått ner speciellt mycket i vikt, dock så har jag minskat på måtten, men jag mår så mycket bättre av denna maten. Svullnaden och den "tunga" känslan i magen efter en middag är borta. Godissuget är inte borta men under kontroll. Jag är numera piggare, inte lika trött längre. Jo, trött är jag men det beror på helt annat än maten, det beror på en morgonpigg liten rackare vid namn Rasmus, snart 1½ år ;-)


När man tränar måste man givetvis inte ta några kosttillskott om man inte vill men jag har köpt på mig två olika produkter som jag använder. Båda kommer ifrån MMsports, en hälsobutik med hälsokost och kosttillskott på nätet. Dels så använder jag ett proteinpulver som jag kör direkt efter träningen om vi inte ska äta inom det snaraste, sedan så innan träningen så dricker jag en prestationshöjande drink, Body Science Vip-X, ökar energin och fokusen under ditt träningspass. Jag märker verkligen skillnad när jag tar Vip-X, jag får massa mer energi och orkar mer och längre, kanonbra!

Tips på just de här kosttillskotten fick jag när jag läste Johanna Toftys blogg. Hon skriver mycket om sin träning och viktminskning och man blir riktigt peppad och inspirerad av henne! Har också börjat läsa Annika Sjöö´s blogg, massor med pepp och tips på träning och bra mat.

Nu vill jag veta vad ni andra tränar för något? Eller tränar ni inte alls? Äter ni någon speciell kost?

tisdag 14 maj 2013

Följ Mat och Odla på Facebook!


 
God kväll på er!
Hockey på tv:n och det går bra för Sverige nu men jag väljer att sitta med datorn och kolla in lite bloggar istället ;-)
 
Vill bara passa på att berätta för er att jag (Mat och Odla) numera finns på Facebook också. Vore jättekul och du ville följa mig där!!
 
Har ni också eran bloggsida på Facebook? Tipsa mig gärna om den så följer jag gärna er :-)
 

 

måndag 13 maj 2013

Vitkålsgratäng med grillat kött och squash- och auberginepytt

vitkålsgratäng lchf

Ja, då var den långa härliga ledigheten över för den här gången och idag var jag tillbaka på jobbet igen. Helgen har bestått mycket av trädgårdsjobb, sådder, gräva kompost, omplantering av tomater osv. Härligt, härligt! Vi har ju även lagat mat förstås och återigen har vi grillat. Denna gången köpte vi några paket med köttbitar ifrån Ica selection US Beef, närmare bestämt Shoulder cloud (benfri bog) och Top blade (luffarstek). Båda blev goda av att grillas men godast var faktiskt bogen :-)

Till grillköttet gjorde jag en vitkålsgratäng a´la lchf och stekte på lite squash, aubergine och purjolök till det. Finns lite olika recept ute på nätet, jag körde min egen kryddning som blev Chermoula, en god citruskryddblandning ifrån Santa Maria.

Ingredienser för 4 portioner
500 g vitkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chermoula (eller någon annan kryddblandning)
salt och peppar
2 dl vispgrädde
riven ost

Börja med att skiva ner vitkålen i mindre bitar. Hacka löken. Stek vitkål och lök i smör i en stekpanna tills det börjar bli mjukt. Pressa i vitlöksklyftorna och kryddorna. Tillsätt grädden och låt småkoka en stund.

Häll över allt i en smörad ugnsform. Riv över ost i ett lagom tjockt lager. In i ugnen på 225 grader ca 15 min eller tills den fått fin färg.

Nej, nu kommer våra vänner strax, vi ska planera kommande barnkalas. Våra döttrar fyller år med 2 veckors mellanrum så det är smidigt att köra ihop kalasen ;-)

lördag 11 maj 2013

Besök på Borås djurpark och grillad fläskkotlett med sparris och tzatziki

Lejonen var trötta men tigrarna var relativt alerta. Dom hade också såååå söta björnungar som busade och hade sig ;-)
Igår var vi iväg till Borås djurpark hela familjen tillsammans med min mamma, pappa och min ena brorsdotter. I vanliga fall brukar vi åka dit på semestern men eftersom vi var långlediga nu så bestämde vi oss för att åka dit nu istället. Det märktes lite att det var tidigt på säsongen, alla djur var inte ute ännu och dom hade ingen rovdjursvandring som vi alltid brukar hänga med på. Då får man nämligen se när dom matar alla rovdjuren, ett ypperligt tillfälle att se dom på nära håll och aktiva. Men det var mysigt och kul ändå, barnen tycker ju alltid det är kul med alla djuren :-)
Av erfarenhet så vet vi att maten på djurparken inte är något vidare så vi hade med oss egen ;-)

På kvällen blev det enkel mat, vi grillade fläskkotletter som fått ligga i marinad över dagen bestående av olivolja, pressad citron, vitlök, salt, peppar och franska örter. Vi grillade även färsk sparris och serverade det hela med min perfekt goda tzatziki (har aldrig smakat någon godare än min egen ;-) och en sallad.

Nu på förmiddagen har vi varit iväg till Plantagen och köpt grönsaksjord så idag ska alla tomater få komma ner i sina stora slutkrukor. Fick köpa ny fiberduk också för en av mina katter (grrrr) hade hoppat rakt på ena grönsakslådan och gjort stort hål i fiberduken! Till kvällen blir det återigen grillning :-) Härliga tider! Ha en go lördag på er!!

torsdag 9 maj 2013

Snabb- och lättlagad bearnaisesås med grillad rostbiff och sötpotatis


Idag har varit en mulen dag här i Göteborg men ändå rätt så varmt och skönt. Vi har varit iväg och storhandlat (med resten av Torslanda) och sedan har vi kört några timmar i trädgården också. Tagit ner plasten från växthuset, satt mer potatis, sått rödbetor, planterat försådda jättelökar och spridit ut gräsmattegödsel.....och nu kom regnet.....perfekt!

Idag ska vi grilla fläskkotlett och sparris. Mycket grillning blir det nu när våren är här vilket ju är härligt och gott, häromdagen blev det grillning av rostbiff i skivor, mycket gott, till det blev det sötpotatis i ugnen och en mycket lättlagad och god bearnaisesås (eller snarare en dippsås kanske). Receptet på såsen kommer ifrån 56kilo.se.

Ingredienser
300 g smör
1 msk rödvinsvinäger
salt och vitpeppar
4 äggulor
2 msk creme fraiche
hackad färsk dragon och persilja efter smak

Börja med att smälta smöret i en kastrull på medelvärme.
Lägg äggulor, vinäger och creme fraiche i en hög skål och kör igång stavmixern. Tillsätt smöret i en svag stråle medans du mixar, låt det vita i botten vara kvar i kastrullen.
Häll upp i en skål och smaksätt med salt och peppar och de hackade örterna.
Den här såsen blev jättegod och mycket enklare att göra än en "äkta" bearnaise. Allt gick dock inte åt för oss så vi ställde den i kylen men då blev det stenhårt, precis som smör så gör inte för mycket åt gången.