onsdag 15 maj 2013

Lite tränings- och kosttips!

 Vill förvarna om att det här inlägget blir lite "off topic" ;-) men känner att jag ändå vill skriva lite mer om träning eftersom det har börjat bli en stor del av mitt liv (äntligen!).

Redo för spåret, musik i öronen och löparskorna på!

Jag har egentligen tränat från och till ända sedan jag var tonåring. I tonåren spelade jag fotboll vilket jag tyckte var skoj men slutade med det när jag var i övre tonåren. Gled över mer på simning och styrketräning. Konditionsträning har egentligen aldrig varit min grej eftersom jag alltid haft problem med astma. Ingen allvarlig astma men kylastma och ansträngningsastma vilket alltid gjort det jobbigt för mig att köra konditionsträning.

Nu sedan några år tillbaka så har min astma försvunnit och efter att ha funderat på det ett tag och även läst en del om det på nätet så tror jag det har att göra med att jag inte äter massa halv/hel fabrikat längre. Försöker så långt det går köpa ekologiska varor, så få e-nummer som möjligt osv. Jag tror faktiskt det har sin förklaring där. Jag är absolut inte hundra på det men jag tror det kan ha ett samband.

Löpning har alltid varit något jag undvikit, tråkigt, jobbigt, svettigt, ja, ni vet, ont överallt osv ;-) men så i mars så bestämde jag mig för att ge det en chans. Jag började med att gå och springa om vartannat. Sprang så långt jag orkade, gick, sprang igen osv. Började dock fundera på varför det aldrig blev lättare, varför orkade jag inte springa hela varvet (ca 4 km)? Fick då tipset av min syster som sprungit under många år att ge mig fan på att springa hela varvet men att springa långsamt. Jag testade detta och insåg att jag nog sprungit för snabbt helt enkelt. Numera springer jag långsamt och det går hur bra som helst. Ska ju givetvis försöka springa snabbare och snabbare för varje gång :-)


Jag tränar också numera efter en superbra träningsdvd. Den heter Functional training och är konditionsbaserad stryketräning som du kör hemma, tar ca 40 min. Det är Annika Sjöö som gjort dvn, ni vet hon från Let´s dance, tillsammans med sin man Michael Hansson. Superjobbigt men kul pass och man är helt slut efteråt.

Antar att det är fler än mig som har problem med att komma iväg till gymmet för att köra ett pass, vara borta 1½ - 2 timmar hemmifrån när man har småbarn är ju inte jättekul, då funkar sådan här träning mycket bättre tycker jag. Löpningen tar ca 35 min och dvd:n tar 40 min, det kan man avvara 3-4 ggr i veckan tycker jag och man slipper all dötid i bilen eller bussen till gymmet :-)

Man måste ju också givetvis äta bra när man tränar. Jag kör ju lchf, eller kanske snarare GI, eller ja, ett mellanting kan man nog säga ;-). Jag undviker pasta, ris, bröd och potatis men äter bönor, rotfrukter och äter frukter då och då. Har kört detta sedan slutet av september förra året och jag kan tyvärr inte säga att jag gått ner speciellt mycket i vikt, dock så har jag minskat på måtten, men jag mår så mycket bättre av denna maten. Svullnaden och den "tunga" känslan i magen efter en middag är borta. Godissuget är inte borta men under kontroll. Jag är numera piggare, inte lika trött längre. Jo, trött är jag men det beror på helt annat än maten, det beror på en morgonpigg liten rackare vid namn Rasmus, snart 1½ år ;-)


När man tränar måste man givetvis inte ta några kosttillskott om man inte vill men jag har köpt på mig två olika produkter som jag använder. Båda kommer ifrån MMsports, en hälsobutik med hälsokost och kosttillskott på nätet. Dels så använder jag ett proteinpulver som jag kör direkt efter träningen om vi inte ska äta inom det snaraste, sedan så innan träningen så dricker jag en prestationshöjande drink, Body Science Vip-X, ökar energin och fokusen under ditt träningspass. Jag märker verkligen skillnad när jag tar Vip-X, jag får massa mer energi och orkar mer och längre, kanonbra!

Tips på just de här kosttillskotten fick jag när jag läste Johanna Toftys blogg. Hon skriver mycket om sin träning och viktminskning och man blir riktigt peppad och inspirerad av henne! Har också börjat läsa Annika Sjöö´s blogg, massor med pepp och tips på träning och bra mat.

Nu vill jag veta vad ni andra tränar för något? Eller tränar ni inte alls? Äter ni någon speciell kost?

4 kommentarer :

 1. Vilken fin blogg du har! Hittade den via vardagfest-bloggen!

  Jag bloggar om Lchf, mitt sockerberoende och massa annat! Kika in om du vill :)

  Kram C <3

  SvaraRadera
 2. Kul att du var in hos mig och sa hej. Nu får jag in och kika hos dig. Kram!

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Lite lagom. Jag försöker få till lite hemmaträning men svårt att få till det. Springer en eller ett par gånger i veckan och gör lite yogastretch och armhävningar på det. Får nog kolla in den där boken.
  Försöker tänka på vad jag äter men mat är ju så gott:).
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofie, det räcker ju gitt och väl med att träna som du gör, bra där! Och du, god mat måste ju inte vara onyttigt ;-)

   Radera