söndag 19 maj 2013

Hemmagjord gammaldags vaniljglass

vaniljglass

Igår åkte Kitchen Aiden fram igen, denna gången med glassmaskinen på :-) Precis när jag köpte glasskålen så gjorde jag ju en hallon- och lakritsglass. Denna gången blev det en vaniljglass efter ett recept jag hittade hos Kryddburken. Från början verkar det dock vara ett recept ifrån Helena Ljunggrens blogg som för övrigt har en massa goda glassrecept på sin sida.

Jag hade ingen vaniljstång hemma så för mig fick det bli vaniljpulver istället. Den stora skillnaden vad jag vet är att använder du vaniljstång så blir glassen rätt så vit men använder du pulver så blir den lite brunbeige. Smaken blev helt fantastisk god! Vilken glass :-) Fördelen med hemmagjord glass är ju dels att man vet vad som är i den men också att man inte behöver äta så mycket för den är verkligen mättande. Till och med min dotter som annars häller i sig glass sa till slut att hon inte orkade mer ;-)

Ingredienser
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 tsk vaniljpulver eller en vaniljstång
5 äggulor
1 dl socker

Börja med att lägga grädde och mjölk i en kastrull. Använder du pulver så tillsätter du det till kastrullen använder du vaniljstång så skrapar du ut fröna och lägger frön + vaniljstång i gräddblandningen. Koka upp och ta från plattan (häll gärna smeten i en annan bunke) och låt svalna medans du gör resten.
Vispa äggulorna tillsammans med sockret så det blir vitt och poröst. Blanda ihop äggsmeten med grädden i en ny kastrullen på spisen samtidigt som du rör hela tiden. Låt sjuda under ca 15 min under ständigt vevande tills smeten tjocknat.
Häll över i en bunke eller liknande och ställ in i kylen, gärna över natten som jag gjorde. Häll sedan smeten i glassmaskinen och kör tills den har fått glasskonsistens. Med Kitchen Aiden tar det knappt 10 minuter. Servera med bär och njut!!!

1 kommentar :

  1. Åh, vi får så dåligt samvete när någon gör hemmagjord glass i maskinen... vår bara står och samlar damm i ett av köksskåpen. Men visst blir det så mycket godare, fast glassuget måste ju planeras in bättre:)

    SvaraRadera