lördag 30 juni 2012

Trädgården i bilder

Det har inte blivit så mycket odlingsinlägg från mig den här våren och det beror inte på att jag inte odlat lika mycket i år utan att jag helt enkelt glömt av/inte haft tid att ta kort på odlandet. Jag får skylla på att barnen tar den mesta av min tid nu när jag är föräldraledig vilket ju förstås är helt rätt prioritering :-)

Här kommer en liten bildkavalkad av odlandet + lite till:

Flädern blommar för fullt och jag är inne på min andra omgång med flädersaft.

Det här är en sorts rhodedendron, kallas "sommarrhododendron" tror jag, doftar helt underbart!

Så vacker och doftar underbart!

Squashen odlar jag i drivbänken i år, växer alldeles utmärkt!


Mitt grönsaksland, här odlar jag jordgubbar längst fram, morötter, rödbetor, gul/röd/scharlottenlök, bondbönor, potatis och sallat.

Rödbetorna växer på bra.

Jag odlar mycket bondbönor i år. Det är ju sååå gott med bondbönsröra.

Lagerbladet längst fram och ´tomater längs med väggen.

Tomater, chili och gurka.

Rasmus tar sig en slummer i vagnen, då passar mamma på att pyssla i trädgården ;-)

Vitlöksodlingen har fått sällskap av små taniga salladslökar.

Mina odlingslådor. Här odlas det vitlök, salladslök, rädisor, potatis, sockerärt, sugersnap och borlottibönor.

Äpplen

Min "kryddtrappa".

Det finns förstås tid för sådant här i trädgården ;-)

Tjejerna leker!

Mannerströms Skagentoast

mannerströms skagentoast

Räkor på en fredag är ju inget nytt här hos oss men egengjord skagenröra på toast var något nytt! Har faktiskt aldrig gjort egen skagenröra förut utan bara köpt men det var ju superenkelt. Jag hittade ett recept i Leif Mannerströms kokbok "Skaldjur" på en skagenröra som jag testade. Så här gör man:

Ingredienser för 4 port
1 kg färska räkor
1½ dl majonäs (gärna hemmagjord)
1 dl creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1 knippe finskuren dill
½ finhackad rödlök
1 bunt finskuren gräslök
salt och peppar
4 skivor bröd, vi använde Kung Markattas rågbröd

Garnering
Löjrom
Dill
Salladsblad

Skala räkorna.
Blanda majonäs, creme fraiche och senap  med dill, rödlök och gräslök, salta och peppra. Blanda i räkorna.

Lägg ett salladsblad på brödskivan och lägg sedan upp röran, garnera med löjrom och några dillkvistar.

mannerströms skagentoast

torsdag 28 juni 2012

Bresaolarullar - något till fredagsmyset?


Något som jag tycker är himla gott på fredagskvällen (eller vilken kväll som helst egentligen) är att plocka fram lite plockmat som tex oliver, goda ostar, parmaskinka, goda inläggningar osv. Just parmaskinka eller prosciotto har jag ätit mycket av och jag älskar verkligen dessa skinkor men jag har också nyligen upptäckt att bresaola är väldigt gott! Vi hade den som en del av vårat buffébord förr förra helgen när vi hade kalas. Då inrullad med mascarponeost, mycket gott! Så varför inte testa dessa goda rullar nästa gång ni har "plockmat" hemma, dom var riktigt goda!

Ingredienser för 8-10 bufféportioner
2 pkt bresaola á 70 g
½ burk mascarponeost á 250 g
en näve basilikablad
finrivet skal av en citron

Lägg ut bresaolan omlott så att dem täcker ett bakplåtspapper. Bred på mascarponen och toppa med basilikablad och rivet citronskal. Rulla ihop till en rulle och slå in i bakplåtspappret. Låt ligga i kylen någon timme innan du skär upp den i bitar till serveringen.


tisdag 26 juni 2012

Första gurkan skördad!

Mina första gurkor, den här sorten heter "Max".

Japp, då var första gurkan skördad ifrån växthuset. Det var två rätt så stora gurkor klara men jag valde bara att ta den ena, den andra kan vi ta imorgon så har den säkert växt några centimeter till. Det är konstigt att något som nästan bara består av vatten kan vara så gott! Hemmaodlad gurka slår köpegurka med hästlängder! Nu väntar jag förstås på att tomaterna ska bli klara också men dom är än så länge bara gröna.....
Tomaterna är inte klara än på ett tag....

Skördade även rädisor, en färsk gul lök och ruccola som ska få bli en del av våran sallad idag. Den gula löken är ju såklart inte färdig än men när man tar den i det här stadiet så passar den perfekt att ha i sallader, då använder man hela löken, blasten och allt.

Dagens skörd!

måndag 25 juni 2012

Tävling i samarbete med Lykka - köksredskap på nätet!


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!!

Nu var det rätt så länge sedan vi hade en tävling här på Mat och Odla så därför kör vi igång en nu genast!

Jag tävlar i samarbete med Lykka ut en limegrön skärbräda + en knivvagga, allt ifrån Lykka. Jag äger själv en knivvagga och jag tycker dom är superbra när man har mycket örter att hacka, går snabbt och blir fint hackat!

Vad ska du nu göra då för att vinna detta härliga pris? Jo, allt du behöver göra är att gå in på Lykka´s hemsida och välja ut din favoritprodukt, skriv sedan ett blogginlägg på din egen blogg om produkten och en motivering varför du valt just den. Skriv även att du tävlar här hos mig. Skriv sedan en kommentar i kommentarsfältet nedan att du gjort ett inlägg och vill vara med och tävla. För er som inte har en blogg går det bra att ge en motivering och länk till produkten i kommentarsfältet men det är då inte lika stor chans till vinst som för de som också bloggar.

Tävlingen pågår fram till den 9 juli!

LYCKA TILL!!

Dubbelmarinerad fläskfilé


Måste bara tipsa er om det här supergoda sättet att tillaga fläskfilé på. Jag gjorde detta recept som jag hittade i Zetas broschyr "Mat för minglare" när vi hade kalas för dottern härom helgen. Passade utmärkt på ett buffébord och jättebra att man kan förbereda det innan. Så här gör man:

Ingredienser för ca 12-15bufféportioner
3 st fläskfiléer

Marinad 1
2 krossade vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 dl matlagningsvin eller vanligt torrt vitt vin
1 dl olivolja
1 tsk torkad timjan
2½ tsk salt

Marinad 2
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1½ dl olivolja
3 msk finhackad bladpersilja
salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till marinad 1. Trimma köttet och lägg sedan ner det i en fryspåse och häll över marinaden. Låt marinera några timmar men helst över natten. Ta upp och torka av köttet.

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn köttet i olivolja och lägg över i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen ca 20 min tills köttet fått en innertemp på 70 grader.

Rör ihop ingredienserna till marinad 2. Lägg ner det varma köttet i marinadeen och låt stå minst 2 timmar i kylskåp. Vänd på köttet några gånger under tiden.

Skiva upp köttet i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat. Ringla marinaden över köttet.

Detta serverades med den goda potatissalladen, buffébrödet, bresaolarullar och en supergod fetaoströra (recept på de två sista kommer senare).


Tårtan som vi serverade efter buffén är samma som vi haft de senaste tre åren ;-) den numera klassiska jordgubbstårtan.

Isabella blåser ut ljusen från jordgubbstårtan!

Mmmm melon

Testar att blogga från mobilen genom att bjuda på ett kort där Rasmus smaskar på melon :-) Han har börjat smaka på mer och mer saker nu och han verkar gilla det mesta som tur är! Ha nu en go dag även om det verkar bli regn i större delen av Sverige.

lördag 23 juni 2012

Pata Negra Gran Reserva


Till midsommarlammet testade vi ett rött vin som heter Pata Negra Gran Reserva som jag fått hem för provning. Ett kryddigt vin med inslag av peppar, körsbär, lakrits, torkad frukt och kakao. Vinet består till 100% av druvan Tempranillo. Artikelnr: 12613, kostar 84 kr.

Smaken då? Jag tyckte vinet var okej, inte mer än så. Passade bra till lammet men det passade inte som "snackvin". Mycket smak av frukt och fat. Utseendet på flaskan tyckte jag dock var snygg. Snygg etikett :-) Men det kan man ju inte gå på, eller hur!?

Midsommarlammet


Ja, det kanske inte är helt vanligt att man äter lamm till midsommar men det gjorde vi iallafall ;-) Och ja, jag vet att det inte är denna årstiden som man ska äta lamm utan till hösten då dom har gått och betat gott gräs hela sommaren men olika händelser gjorde att vi fick 10 kg lammkött gratis och det tackar man ju inte nej till vare sig det är vår eller höst! Han som hade styckat lammet skrev på en av bitarna (eller rättare sagt på två bitar) att det var en fiol och efter att ha sökt lite på nätet så tror jag att fiolen är hela bakbenet, med både steken och lägget. Ja, vi tillagade den iallafall som en lammstek.

Efter att ha låtit den ligga i marinad bestående av rosmarin, vitlök, pressad citron + skal, olivolja, salt och peppar i några timmar så slängde jag in den i ugnen, först på hög värme, 250 grader så den fick lite färg, sedan sänkte jag till ca 120 grader och körde tills den blev 60 grader. Det gick förvånansvärt snabbt, trodde det skulle ta några timmar men det gick nog på max en timma tror jag. Av skyn gjorde jag en himla god sås och så blev det ugnsrostade färskpotatisar och grillad sparris. Såååå himla gott det blev, vilket lamm!! Här spelade det verkligen ingen roll att det var ett vårlamm, det blev supergott och mört!


Ja, vad ska man säga om vädret här på västkusten då.....precis som det brukar vara på midsommar, blåst och regn. Verkligen pisstråkigt men....eftersom vi inte hade något speciellt inplanerat så gjorde det inte så mycket, vi gjorde det bästa av det hela ändå, plockade blommor, gjorde krans, dansade runt stången, åt gott och spelade spel :-) Det som var lite typiskt var ju att dagen innan midsommar hade vi kanonväder här i Göteborg, vi åkte ut med båten till en ö och hade det jätteskönt, kunde inte det vädret vart igår istället??

Isabella plockar blommor. Ni ser molnet på väg, dom blev senare svarta och spydde ut regn!
Dagen innan midsommar åkte vi ut med båten och vädret var härligt!

torsdag 21 juni 2012

Potatissallad med bönor och ruccola


Idag har vi en riktigt härlig sommardag framför oss. Det ska vi runt 23-25 grader och soligt hela dagen så vi ska passa på att åka ut med båten vid lunchtid och njuta så länge det varar....för varar speciellt länge gör det ju inte här på västkusten enligt väderprognosen, redan imorgon kommer regnet (såklart, det är ju midsommarafton) och sedan ska det vara kasst väder ett bra tag :-( Ja, ja, inget att göra åt det, hoppas det blir bättre när sambon går på semester om några veckor iallafall...

I helgen som gick var det som sagt var barnkalas och vuxenkalas. På vuxenkalaset var det buffé där det bland annat serverades den här härliga potatissalladen gjord på färskpotatis, bönor, ruccola mm. Viktigt med alla sådana här typer av potatissallader är ju att man häller på dressingen medans potatisen fortfarande är varm, då suger den åt sig alla goda smaker som allra bäst!

Ingredienser ca 10 bufféportioner
1½ kg färskpotatis
2 burkar blandade bönor (jag använde Zetas)
1 rödlök
ca 2 dl oliver, både stora och små
½ påse ruccola
körsbärstomater
3 msk sötstark senap
3 msk vitvinsvinäger
1½ dl olivolja
salt och peppar

Koka potatisen med mycket salt. Jag brukar dela potatisen i lagom bitar innan jag kokar den, då slipper man stå där med varm potatis och försöka dela. Häll av vattnet och låt ånga av litegrann.

Blanda ihop senap och vinäger i en skål och tillsätt oljan lite i taget, vispa tills det blivit en krämig dressing, salta och peppra. Häll dressingen över potatisen och blanda runt försiktigt.

Skiva rödlöken, skölj av bönorna, dela tomaterna och blanda ner med potatisen tillsammans med oliverna och ruccola.

onsdag 20 juni 2012

Sill och lax till midsommar

Tänkte ge er lite förslag på goda sillar och gravad lax att göra till midsommar. Dessa funkar ju såklart inte bara till midsommar utan till påsken och julen också, ja, året runt helt enkelt ;-)


Basilika och parmesanost sill och Fläder/Lime sill

Vi börjar med en sill som passar extra bra nu när flädern precis börjat blomma:

Fläder- och lime sill
1 dl ättika 12%
2 dl vatten
1 dl socker
2 msk krossade enbär
½ gul hackad lök
1 dl outspädd flädersaft
ca 3 cl gin
½ skivad purjolök
1 lime, skalet och köttet
1 burk 5-min sill
Börja med att koka ihop ättika, vatten, socker, krossade enbär och gul hackad lök. Ta av från värmen och blanda i flädersaft och gin. Låt svalna.

Skiva en halv purjolök, riv skalet av en lime och skär kötet i bitar. Dela sillen i mindre bitar. Varva sillen med purjolök, limeskal och limekött i en glasburk.


Nästa sill är en sill helt i min smak med medelhavets smaker:

Basilika- och parmesanost sill
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 dl riven parmesanost
1 kruka basilika
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk 5-min sill
Blanda ihop majonäsen med gräddfilen. Riv i parmesanosten och pressa i en vitlöksklyfta. Hacka basilikan fint och blanda ihop.

Dela sillen i mindre bitar och rör ner i såsen. Häll över på en glasburk. Låt stå i ett dygn innan den serveras.
Medelhavssill och Lingonsill


Ytterligare en medelhavssill kommer här:

Medelhavssill
1 burk 5-minuters sill
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
8 st soltorkade tomater
8 st oliver
1 röd lök
torkad oregano
svartpeppar

Börja med att hälla av sillen. Hacka soltorkade tomater, oliver och röd lök fint.

Blanda ihop creme fraiche med majonäs, lägg i tomater, oliver och löken. Krydda med ca 2 tsk torkad oregano och några varv med pepparkvarnen. Blanda i sillen och häll över i lämplig burk.

Lingonen är ju inte mogna ännu men det går ju förstås bra att köpa i affären också:

Lingonsill
1 burk 5-minuters sill
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl råsocker
8 svartpepparkorn
1 dl rårörda lingon
1 röd lök

Börja med att hälla av vattnet från sillen. Blanda vitvinsvinäger, vatten, råsocker och krossade pepparkorn i en kastrull. Låt koka upp, koka tills sockret har smält. Blanda i lingon och tunt skivad röd lök. Låt svalna.

Lägg sillen i tex en glasburk, häll över lagen, klar att äta efter några timmar i kylen.
En klassiker

En lite mer klassisk inlagd sill kommer här:

Ingredienser till lagen:
1 1/4 dl ättika (12%)
2½ dl vatten
4 dl socker
½ msk krossad kryddpeppar
2 lagerblad
2 kryddnejlikor

Övriga ingredienser:
2 morötter
1 röd lök
½ purjolök
2 burkar inläggningssill

Börja med att blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp under omrörning ställ sedan att svalna.

Skiva morötter, lök och purjolök. Dela sillen i mindre bitar. Varva sill och grönsakerna i en glasburk. Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
Och dom goda laxarna!

Och så har vi ju dom goda gravade laxarna, har gjort två olika sorter och båda är fruktansvärt goda:

Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Viktigt här är att man först fryser laxen i 2 dygn innan gravningen. Lägg sedan laxen på i en form eller fat. Häll saltet över i ett jämnt lager. Samma sak med sockret. Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och fördela över laxen. Riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.
Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.
Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 påse saffran
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

tisdag 19 juni 2012

Rabarbersaft

Det blir så himla fin färg på saften tycker jag!
Det är mycket rabarberrecept ute på alla matbloggar just nu och det är ju inte så konstigt med tanke på att vi är mitt i rabarbersäsongen. Jag har inga egna rabarberplantor utan jag får helt enkelt rabarber lite här och var ifrån vänner och bekanta som har i överflöd. Det är nog just därför jag inte vill ha några egna plantor, det blir ju såååå mycket så man inte vet vad man ska göra av allting! Iallafall, igår blev det rabarbersaft och den blev riktigt god. Den blir inte speciellt koncentrerad så därför blandar man hälften saft, hälften vatten, ger ca 1½ liter koncentrerad saft.

Ingredienser
1 kg rabarber
1½ liter vatten
4½ dl socker
saften från en stor citron

Börja med att skära rabarbern i encentimeters bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter.

Sila av saften ner i en ren kastrull. Sätt den på spisen igen och häll i sockret och citronsaften. Låt koka upp och låt sedan svalna innan du häller upp den på väl rengjorda flaskor.

Blanda som sagt hälften hälften eller efter smak.

Buffébröd med tapenade

Härligt bröd med smak av oliver.
Vi har ju som jag berättat tidigare haft kalas i helgen för våran dotter som fyllde 6 år. På vuxenkalaset så valde jag buffé och jag hittade en hel del goa recept i receptfoldern "Mat för minglare" ifrån Zeta, bland annat det här härliga och väldigt enkla brödet. Det är väldigt gott att ha i dinkelmjöl i bröd och i det här brödet är det dessutom tapenade i som ger en jättegod smak!

Ingredienser för ca 20 bitar
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 burk tapenade av oliver
5 dl dinkelmjöl
ca 8-9 dl vetemjöl
1 tsk salt

Har du en assistent så använder du  med fördel den annars blir det till att använda handkraften :-) Rör ut jästen i vattnet, blanda i salt, tapenade och de båda mjölsorterna. Jag använder min assistent och brukar hälla i lite i taget. Degen ska bli smidig men vara rätt så kladdig och lös. Låt jäsa under bakduk i en timma.

Häll ut degen i en smord långpanna, grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Stjälp sedan upp brödet direkt på ett galler och låt svalna, bryt eller skär brödet i bitar.

måndag 18 juni 2012

Jordgubbar, jordgubbar, jordgubbar

En 10-liters hink full med jordgubbar!
Inför helgens kalas så behövde jag jordgubbar, mycket jordgubbar! Därför valde jag att åka till Bärby självplock som ligger här i närheten och plocka själv. Jag plockade ca 15 liter! Stora och fina så därför gick det snabbt att plocka. Dessutom är dom ju så goda, mycket godare än dom man köper utanför affärerna, dessutom har man ju plockat dom själv :-) Jag gjorde 2 st burkar med jordgubbssylt, en vanlig och en med färsk vaniljstång i. Jag frös in en hel del till kommande frukostsmoothies, några gick åt till jordgubbstårtan och många gick direkt in i munnen ;-)
Dom odlar under stora plasttunnlar, därför får dom också tidigare färdiga jordgubbar.

Ska iväg dit någon dag snart igen för att plocka mera, jag vill nämligen göra jordgubbssaft också, det är ju så gott, sedan kan man väl inte få för många jordgubbar i frysen?!

Jag styckfryser jordgubbarna innan jag lägger dom i lådor, detta för att dom inte ska frysa ihop till en stor klump.

torsdag 14 juni 2012

Första potatisen och ett stort grattis!


Ja, vi skördade våran första färskpotatis idag, dock inte den som jag odlar ute utan detta var ifrån de två spänner som jag odlat i. Inte blev det mycket inte men fina var dom iallafall :-)

Idag fyllde min underbara dotter Isabella 6 år! Detta ska firas i dagarna två i helgen så idag fick hon själv välja vad vi skulle göra efter dagis, valet föll på Slottskogen och när jag frågade henne vilken mat hon ville äta om hon själv fick välja så valde hon hamburgare ;-) Hmm, kanske inte hade varit mitt första val men.... hon fick ju såklart bestämma!

För er som inte känner till Göteborg så bra så är Slottskogen en stor park mitt i centrala Göteborg med både stora grönytor och skog med en djurpark. Dessutom så finns det en stoooor lekplats som heter "Plikta" som är nyrenoverad. Det har verkligen blivit jättebra och Isabella hade jättekul och skulle testa varenda grej. Så nästa gång ni är på besök i Göteborg och har barn så glöm inte att besöka Plikta!
När man fyller 6 år så är det dags för ny cykel :-)


Grattis på 6 års dagen min stora tjej ♥

Drömjobbet för dig som älskar italiensk mat!!

Jag har hittat mitt drömjobb :-) Glenn Strömberg söker en sommarvikare eftersom han kommer ha fullt upp  med EM och OS under sommaren. Arbetet med hans matmärke Glenn Strömberg Collection måste ju fortsätta även om han är upptagen av fotboll. Man ska alltså under 1 veckas tid i början av augusti åka runt i norditalien till olika producenter och smaka på alla goda delikatesser, fota och dela med sig av det hela. Man får dessutom betalt och fri kost och logi i Italien!!

Åh, jag skulle verkligen vilja ansöka till detta jobbet men att dra med sig en 7 månaders (som Rasmus blir då) kanske inte funkar så bra.... :-(

Men, kanske någon annan vill ansöka? Kika in på hans facebooksida, där finns all information.

Bild lånad från Glenn´s facebooksida.

onsdag 13 juni 2012

Stekt egenfångad makrill med färskpotatis och dillsås

Ja, vad gjorde vi  med dom nyfångade makrillarna...? Jo, vi körde på ett säkert kort och la dom i stekpannan ;-) Filéeade upp dom och stekte i smör med salt, peppar och pressad citronsaft. Till detta blev det kokt färskpotatis, en god dillsås och en sallad. Enkelt och såååå gott!!

Ingredienser dillsås
ca 2 msk smör
1½ msk vetemjöl
ca ½ dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl creme fraiche
1 dl hackad dill
rivet skal av ½ citron
flingsalt
svartpeppar
en klick smör

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör runt. Häll i mjölken, grädden och creme fraichen. Krydda med kryddorna, riv i citronskal och häll i den hackade dillen. Lägg i en klick smör det allra sista.

Idag blir det storhandling inför den kommande kalashelgen. Barnkalas på lördag och vuxenkalas på söndag, pust :-) men det är ju kul också såklart! På söndag så blir det italiensk buffé med recept ur Zeta´s broschyr "Mat för minglare", hittade massor med goda recept där. Alltid lika kul att bjuda på mat som man aldrig tillagat förut. Ha en go dag!