lördag 23 juni 2012

Midsommarlammet


Ja, det kanske inte är helt vanligt att man äter lamm till midsommar men det gjorde vi iallafall ;-) Och ja, jag vet att det inte är denna årstiden som man ska äta lamm utan till hösten då dom har gått och betat gott gräs hela sommaren men olika händelser gjorde att vi fick 10 kg lammkött gratis och det tackar man ju inte nej till vare sig det är vår eller höst! Han som hade styckat lammet skrev på en av bitarna (eller rättare sagt på två bitar) att det var en fiol och efter att ha sökt lite på nätet så tror jag att fiolen är hela bakbenet, med både steken och lägget. Ja, vi tillagade den iallafall som en lammstek.

Efter att ha låtit den ligga i marinad bestående av rosmarin, vitlök, pressad citron + skal, olivolja, salt och peppar i några timmar så slängde jag in den i ugnen, först på hög värme, 250 grader så den fick lite färg, sedan sänkte jag till ca 120 grader och körde tills den blev 60 grader. Det gick förvånansvärt snabbt, trodde det skulle ta några timmar men det gick nog på max en timma tror jag. Av skyn gjorde jag en himla god sås och så blev det ugnsrostade färskpotatisar och grillad sparris. Såååå himla gott det blev, vilket lamm!! Här spelade det verkligen ingen roll att det var ett vårlamm, det blev supergott och mört!


Ja, vad ska man säga om vädret här på västkusten då.....precis som det brukar vara på midsommar, blåst och regn. Verkligen pisstråkigt men....eftersom vi inte hade något speciellt inplanerat så gjorde det inte så mycket, vi gjorde det bästa av det hela ändå, plockade blommor, gjorde krans, dansade runt stången, åt gott och spelade spel :-) Det som var lite typiskt var ju att dagen innan midsommar hade vi kanonväder här i Göteborg, vi åkte ut med båten till en ö och hade det jätteskönt, kunde inte det vädret vart igår istället??

Isabella plockar blommor. Ni ser molnet på väg, dom blev senare svarta och spydde ut regn!
Dagen innan midsommar åkte vi ut med båten och vädret var härligt!

3 kommentarer :

 1. Vad gott med lamm. Det skulle jag vilja prova att laga mer än vad jag gör! Ha det gott / Emma

  SvaraRadera
 2. Jag fick också 10 kilo vårslaktat lamm (eller, ja, fick och fick, jag köpte av syrran för 40 kr kilot, styckat, paketerat och klart). De hade styckat skinkorna som små flintastekar så dem har jag grillat. Supergott!

  Igår kväll blev det grillat lamm med timjansmör och en tomat- och mozarellasallad. :-)

  SvaraRadera
 3. Frejda: mmm, grillat lamm är ju också jättegott!

  SvaraRadera