måndag 28 februari 2011

Passion för mat - matmässa i Göteborg

Massor med härliga praliner!
Ja, då var matmässan Passion för mat över för den här gången. Vi var många som var på plats. Själv var jag där i lördags, tidigt. Det var väl tur det för framåt lunchtid började det bli trångt därinne. Älskar verkligen sådana här mässor. Hur mycket gott som helst att handla, korvar, ostar, sylt, marmelader, olivolja, vinäger, oliver, bröd, frukt, kött, inläggningar, choklad mm mm. Lotta Hultén som anordnar mässan har lyckats riktigt bra tycker jag!

Ulf Wagner mm diskuterar smaker.
Det var också en del som hände i Köksskolan. Själv såg jag litegrann på Ulf Wagner när han pratade om "smakens fysiologi". (Ni vet väl att Ulf har tagit över "Sjömagasinet" här i Göteborg efter Leif Mannerström?) Jag såg också Pär Johansson när han på 30 minuter tillagade en massa god mat. Hans ämne var "bättre smak med smör" (men det visste vi ju redan).

Pär Johansson lagade härliga rätter med innanlår som vi sedan fick provsmaka och fick även med recepten hem. Köttet kom ifrån Hälsingestintan.
Hade önskat att jag kunde gå på söndagen också då det var en hel del trevligt på programmet, bland annat så kunde man se Jennie Benjaminsson laga "vilt", Gustaf Trädgårdh pratade om "den goda smaken i vardagen" och det som jag framförallt hade velat se; Alexandra Zazzi "italienska smaker". Men, man kan inte få allt ;-)

Det här var riktigt spännande tycker jag. Choklad från Australien med vindruvor i som marinerats i olika vinsorter. Köpte förstås med mig hem och kan berätta att dom smakade ljuvligt ;-)

Ostar, ostar och mer ostar. Här köpte vi en Herrgård som heter Arn och som är lagrad minst 24 månader.
Sverigeskafferiet hade som vanligt massor med härliga smaksatta vinägrar.
Ostron ifrån Grebbestad. Älskar ostron!!
Fullt med folk som vanligt. Mässan arrangerades för fjärde året i rad.

Mums, parmesanost lagrad i 26 månader. En sådan köpte jag förstås, 1 kg tung!


Vad handlade jag då för något?? Massor med godsaker men det får jag nog berätta om i ett separat inlägg annars blir det här alldeles för långt :-) Någon mer som var på plats??

söndag 27 februari 2011

Moules marinières


Jag älskar skaldjur av alla dess slag. Kräftor, hummer, krabba, räkor, ostron, ja allt är ju så gott. Något som är fantastiskt gott är färska blåmusslor. Det är ju förstås skillnad som natt och dag mellan burkmusslor och färska musslor. Det är dessutom inte speciellt dyrt med ett nät blåmusslor.

Viktigt när man tillagar musslor är ju att man inte använder döda musslor. Och hur vet man vilka som lever och vilka som är döda då? Jo, innan du kokar dom så ska du ta bort dom som inte är stängda. Knacka sedan på  musslan, stänger den sig så kan du lägga tillbaka dom till dom stängda men stänger den sig inte så ska den kastas. När du sedan har kokat musslorna så är det tvärtom, dom som inte har öppnat sig ska slängas.

Musslor är ju väldigt gott att ha i tex fisksoppa men den här gången fick dom bli ensamrätt här hemma, nämligen Moules marinières som är vinkokta musslor. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 kilo färska musslor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2,5 dl torrt vitt vin
1 tsk mjöl
1 dl hackad persilja
färsk rosmarin

Finhacka gul och vit lök. Fräs i smör en stor kastrull tillsammans med lite finhackad rosmarin i några minuter och strö sedan i mjölet och rör om. Tillsätt vin och koka upp på högsta värme. Lägg i musslorna och stormkoka tills de öppnat sig ca 4 minuter. Tillsätt den hackade persiljan och rör runt. Servera i skålar med en bit bröd och ett gott vitt vin.

lördag 26 februari 2011

Praliner från Passion för mat


Vad tror ni om dessa läckerhet till eftermiddagskaffet? :-)

Idag har vi varit på matmässan Passion för mat här i Göteborg och inhandlat diverse härligheter. Jag njöt av varenda sekund jag var på mässan och jag tänker förstås visa bilder och berätta om den lite senare. Först tänkte jag visa er vilka härliga praliner jag fick köpt där. Visst ser dom goda ut. Jag kommer inte riktigt ihåg vad alla hette men den ena är med havssalt, en är med lakrits och citron, en är med viol och den sista är med saltlakrits. (Ja, jag älskar lakrits!)


Med havsalt på toppen.
Viol


Pralinerna görs av "Flickorna Karnold" och som ni ser nedan så hade dom en hel del att välja mellan, så det var inget lätt val inte ;-) Återkommer förstås med smakbetyg!

Hur ska man kunna välja här?

fredag 25 februari 2011

Vardagslyx med hummer

Ja, när man har en hummerfiskande sambo så kan man ibland lyxa till det och äta hummer en vanlig vardag. Vanlig och vanlig förresten, det var ju faktisk i tisdags vi åt den, när jag fyllde år ;-) Vi började med att köpa mat med oss hem från en italiensk restaurang i stan som heter Da Vinci. Hade ingen större lust att stå och laga mat på min födelsedag.... Det blev en härlig skaldjurspasta och till "kvällsmat" blev det sedan ytterligare skaldjur i form av varsin hummer. Det är vardagslyx det ;-)


Ikväll blir det hemlagad pizza, måste ju testa min nya pizzaskärare ;-) Idag börjar ju också matmässan "Passion för mat" här i Göteborg. Vi tänkte gå på lördag och shoppa loss och bli inspirerade. Ni kommer väl??!! Ha en trevlig helg!

torsdag 24 februari 2011

Tips på grönsakssorter att så, del 2 - tomat och purjolök

Ja, nu var det då snart dags för tomatfröerna att komma i jorden. Tidigare har jag sått chili, kronärtskocka och basilika. Kronärtskockan grodde inte så bra, fick så en gång till och då kom det upp några fler plantor men ändå väldigt dåligt, vet ej varför. Chilin kom upp hyfsat bra men inte samtidigt konstigt nog. Det var nog mer än en vecka emellan uppkomsterna, om inte till och med 2 veckor! Basilikan däremot visade sig nog på knappt en dag och till helgen blir det omplantering :-)

Tänkte tipsa om lite olika tomatsorter, dels de som jag odlade förra året, några gamla favoriter men också de jag ska odla i år.
De tomatsorter som jag odlade förra året var:

Marglobe, som är en gammal amerikansk sort. Varje tomat väger ca 150 g och är klotrunda och röda. Detta var den tomaten som blev klar sist i växthuset förra året. Mycket smak och jättegod.

Marglobe
Constoluto fiorentino, en italiensk bifftomat med mycket smak. Det blev många tomater på plantorna, alla inte stora tyvärr. Denna tomat har många "rum" och smakade mycket gott.

Constoluto fiorentino
Supersweet 100, en körsbärstomat. Långa klasar med massor av små röda söta tomater. God men slår ändå inte Gardeners delight som är min absoluta favorit när det kommer till röda körsbärstomater.

Supersweet på eftermognad inomhus
San Marzano, detta är en italiensk plommontomat som passar perfekt att använda till tomatsåser och matlagning.

San Marzano
Brown Berry, en brun körsbärstomat med mycket smak och tidig skörd.


Brown berry
Jag kommer nog inte odla alla dessa sorter i år men jag ska defenitivt odla San Marzano iallafall. Sedan har jag ju förstås köpt några fler sorter som är nya för i år, nämligen:

Piccolo dattero Ibrido, en italiensk miniplommontomat som ska ha en mycket söt smak och därför passa perfekt i sallader.

Principe borghese, en italiensk röd plommonformad tomat som ska passa perfekt att tillaga i ugn. Detta är den sorten som italienarna vanligtvis använder för att soltorka.

Ildi, en gul körsbärstomat som ska ge stora klasar med saftiga frukter med mild fin sötma.

Sedan ska jag odla två gamla favoriter som jag odlat tidigare:

Brandywine, som är en gammal sort från 1800-talet. Stora plattrunda tomater på 200-400 gram! Supergod smak, perfekt till bruschetta.

Gardener´s delight, enligt mig den bästa röda körsbärstomaten. Har fått utmärkelse som kanske "världens godaste tomat".

Jag har aldrig tidigare odlat purjolök men i år ska jag försöka mig på detta. Purjolök ska sås nu i slutet av februari så till helgen blir det dags. Sorten som jag valt heter Almera och är en medeltidig härdig sort som man skördar under sensommaren och hösten.

Till helgen tänkte jag sätta igång med sådderna av tomaterna och purjolöken, återkommer förstås med bilder och såtips ;-)

Härlig blandning!

onsdag 23 februari 2011

Focaccia med tomat och rosmarin

Focaccia är som ni säkert vet ett italienskt bröd. Har tidigare gjort ett focacciabröd med bara vetemjöl men det här receptet som jag hittade i Mat och Vin var även med durumvetemjöl. Jag föll för receptet för att det var färska körsbärstomater i brödet, blev väldigt vackert och gott! Och så här gjorde jag:

Ingredienser
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1½ tsk flingsalt
½ dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
1 kg vetemjöl special
färska körsbärstomater
färsk rosmarin
flingsalt
olivolja

Börja med att smula ner jästen i degbunken. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, olivolja och de båda  mjölsorterna, lite i taget.

Arbeta samman till en deg och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en bakplåt, häll ut degen och platta ut den till en kvadrat ca 1 cm tjock. Låt jäsa ytterligare 20 min.

Dela körsbärstomaterna och tryck i lite här och var i degen. Hacka rosmarin grovt och strö ut över brödet tillsammans med flingsalt. Till sist ringlar du ut lite olivolja.

Sätt in i ugnen längst ner på 200 grader i ca 30 min. Ta ut och låt svalna och skär i bitar.

tisdag 22 februari 2011

Hipp, hipp hurra, det är min födelsedag idag ;-)

Pizzaskärare, jäskorg och digital våg.
Inför min födelsedag så gjorde jag en lång önskellista. Det mesta jag önskade mig finns hos Bagaren och Kocken. Det roliga med Bagaren och Kocken är att jag aldrig varit där själv, jag önskar mig bara en massa grejer därifrån till födelsedagar och jul, så min sambo har varit där flera gånger ;-) men själv har jag bara besökt deras hemsida.

Porslin från Green Gate.

Matnörd som man är så önskade jag mig bara grejer till köket. Jag fick massor med härliga prylar, bland annat en pizzaskärare ifrån Kitchen Aid, kommer bli perfekt till fredagspizzan ;-), en jäskorg för alla mina surdegsbröd, en ny våg för min gamla gick sönder. Utav mina föräldrar blev det porslin ifrån Green Gate och en salladsslunga. En salladsslunga har jag velat ha länge. En väldigt simpel pryl men oj så bra. På sommaren när jag skördar min egen sallad så brukar jag lägga den sköljda salladen i en handduk och gå ut på altanen och "veva" runt handduken tills vattnet försvunnit. Nu ska det bli skönt att äntligen kunna använda en salladsslunga istället ;-) Vad åt vi för mat idag då? Ja, det får ni se i nästa inlägg ;-)

Avlång jäskorg, finns även en rund.

måndag 21 februari 2011

Kalas med ugnsgrillad kyckling och cheesecake


Ja, igår hade vi kalas för både mig (som fyller år imorgon tisdag) och för min bonusdotter Emelie som fyller år nästa helg. När jag ska ha kalas så brukar jag bjuda på säkra kort, det blir mat som jag säkert vet blir bra och är gott. Den här rätten som jag bloggat om tidigare är verkligen ett säkert kort, tillhör defenitivt 10-i-topp listan för mig. Såsen som man gör på bland annat grönsakerna som legat under kycklingen i ugnen blir så god så man har lust att slicka tallriken ren efter man är klar ;-) Receptet hittar du här.

Till efterrätt blev det Mascarpone cheesecake. Detta receptet är faktiskt det som är allra populärast här på Mat och Odla! Synd bara att det inte är jag själv som kommit på det då ;-) Nej, receptet är ifrån Leila och jag har som sagt bloggat om den tidigare.


På tal om cheesecake, nu ska jag sätta på en kopp kaffe och så ska vi äta upp resterna av cheesecaken som blev över igår, mums! Ha en trevlig kväll!

söndag 20 februari 2011

Pad Thai med räkor

Oftast när vi köper thaimat så brukar en av rätterna vara Pad Thai. I fredags var jag väldigt sugen på thaimat och just på Pad Thai och var helt inställd på att köpa detta men så fick jag se i senaste numret av Buffé att där fanns ett recept på just denna rätten så jag bestämde mig för att tillaga den själv istället ;-)

Det är ju faktiskt en väldigt enkel rätt med rätt så simpla ingredienser men det blir väldigt gott och smakade precis som det brukar göra på thairestaurang. Sedan är jag väl rätt så övertygad att den ändå inte smakar som den gör om man skulle beställa samma rätt i Thailand ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
2 pkt risnudlar
1 gul lök
2 st röda paprikor
1 röd chilifrukt
1 burk böngroddar
6 dl färdigskalade räkor
5 msk fisksås
1½ msk socker
4 ägg
färskpressad limejuice från en lime
hackade jordnötter
hackad färsk koriander

Koka nudlarna enligt förpackningen, häll av och skölj i kallt vatten. Strimla löken och paprikan. Finhacka chilin. Häll av böngroddarna. Grovhacka jordnötterna och koriandern.


Fräs lök, paprika och chili i olja i en wok ca 3 minuter. Tillsätt böngroddarna, fisksåsen, socker och nudlarna och blanda runt väl. Låt nudlarna bli varma men se till så att dom inte fastnar i botten.

Knäck i äggen i woken, rör runt efter ca 1minut, blanda runt tills äggen stelnat. Blanda i räkorna och limejuicen.

Toppa det hela med jordnötter och koriander och njut!

fredag 18 februari 2011

Curryfärs med aubergine


Ibland så är det ju så att man som matbloggare inte har så många nya recept att lägga ut och det beror ju inte på att man har slutat att laga mat utan för att man helt enkelt inte har lagat något nytt. Tror väl dom flesta matbloggare känner igen sig där, "jag "måste" laga något nytt i veckan annars har jag inget att blogga om".

Som tur är så tycker jag ju att det är så himla kul att bläddra i mina kokböcker fram och tillbaka, pärm till pärm för att hitta nya goda recept som jag inte testat förr. Sedan finns ju förstås alla härliga mattidningar att inspireras av också. Min favoritinspiratör är nog Jamie Oliver. Han gör god mat i min smak, mycket medelhavssmaker. Ni missar väl inte hans nya serie där han lagar till en hel middag med efterrätt på under 30 minuter?? Vad har ni andra för inspirationskällor??

En rätt som jag faktiskt gjort massor med gånger men aldrig bloggat om är den här härliga curryfärsgrytan. Tror jag har hittat den i någon tidning någon gång men kommer inte ihåg riktigt. Den är iallafall mycket lättlagad/snabblagad och framförallt riktigt god. Så här gör jag:

Ingredienser
800 g nötfärs
1 aubergine
1 stor röd paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk svarta bönor
en halv squash
curry efter smak (ca 3-4 tsk)
gurkmeja (för att få lite skön färg på maten)
salt och peppar
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
smör eller olivolja

Börja med att hacka lökarna. Skär paprikan, squashen och auberginen i mindre bitar. Smält smör eller olivolja i en stekpanna, fräs grönsakerna några minuter.

Ta upp grönsakerna och lägg i färsen, bryn ihop med curryn. Tillsätt lite gurkmeja för att få lite mer färg. Lägg i grönsakerna igen, salta och peppra. Skölj av bönorna och tillsätt dom till grytan.

Tillsätt creme fraiche och matlagningsgrädden. Låt puttra medans du kokar tex couscous till.

torsdag 17 februari 2011

Smörbönor och chorizo


Chorizo har dykt upp och blivit lite av en favoritkorv. Det ska självklart vara "riktig" chorizo och inte någon konstig fejkad variant full med tillsatser.

Det här receptet hittade jag i Jamie Olivers bok "Mat för hela året". Korven ihop med stora vita bönor var jättegott och så här gör man:

Ingredienser
200 g chorizo
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
olivolja
1-2 tsk paprikapulver
1 burk tomater (gärna körsbärstomater)
1 burk stora vita bönor

Skiva korven och löken. Fräs ihop i olivolja ca 5 min i en kastrull. Tillsätt paprikapulver, bönor och tomater, sänk värmen och låt puttra ca 20 min.




Till detta serverade jag kycklingklubbor som jag först marinerade i pressad citron och herbes de provencekryddor och sedan in i ugnen tillsammans med olika grönsaker såsom potatis, pumpa och lök.

Riktigt gott, man blir aldrig besviken på Jamies recept ;-)

tisdag 15 februari 2011

♥ Lakritspannacotta på Alla hjärtans dag! ♥


Lakritsälskare som jag är så kunde jag inte låta bli att köpa lakritspulver i kryddbutiken när jag var där sist. Det första jag tänkte på att jag skulle testa att göra var pannacotta med lakritssmak. Igår på Allahjärtans dag slog jag till och gjorde den. Blev riktigt gott faktiskt, smakade mycket lakrits trots att jag bara tog 1 msk. (Tyvärr blev kortet inget vidare ;-) Nästa gång blir det nog lakritsglass tror jag!

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1½ gelatinblad
½ dl socker
1 st vaniljstång
1 msk lakritspulver

Lägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som du gör resten. Börja med att snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden och sockret med fröna, vaniljstången och lakritspulvret. Krama ur gelatinbladen och lägg i dom, rör runt en stund tills dom löst upp sig helt och det blivit lite tjockare.

Häll upp i formar eller glas, in i kylen i 3-5 timmar, titta efter när dom stelnat. Dekorera med hallon!


Jag fick en jättefin hjärtformad chokladask med supergoda praliner av min sambo, riktigt smaskiga.♥

måndag 14 februari 2011

Hemmagjord äppeljuice av Ingrid Marie äpplen



Jag lyckas inget vidare med vinterförvaring av mina Ingrid Marie äpplen. Förra säsongen 2009/2010 så testade jag att förvara de enligt tips från Mandelmann. Jag tog vanliga fryspåsar och fyllde med äpplena, sedan suger man ut all luft och knyter påsen och förvarar sedan svalt i tex en trälåda. Detta funkade inte alls för mig! Denna säsongen prövade jag istället att helt enkelt lägga alla äpplen i en plastback (öppen) och förvarade den ute i lillastugan där det håller frostfritt (ca 5 grader). När jag skulle kika på de för någon månad sedan så såg jag att skalen hade börjat bli mjuka, alltså funkade inte heller denna metod.

Det är ju inget kul att äta äpplen med mjukt skal så jag beslutade mig för att göra äppeljuice av de istället.

Eftersom jag har en råsaftcentrifug så är det ganska enkelt att göra äppeljuice även om det tar en hel del tid och det blir rätt så kladdigt också. Efter äpplena var pressade så silade jag juicen genom en silduk så "skummet" försvann, sedan så pastöriserade jag den. Hur pastöriserar man juicen då? Jo, man fyller upp glasflaskor med juicen, fyller en stor kastrull med vatten, ställer i flaskorna i kastrullen och låter koka upp. Juicen ska komma upp i 70 grader och sedan ska korken på. Förvara i kylskåp någon månad innan du börjar njuta av juicen. Den klarnar efter ett tag och blir tydligen som bäst efter ca 3-5 månader.


Vi öppnade våran första flaska i helgen som gick och då hade den stått i kylen i en månad. Vilken njutning! Så här ska äppeljuice smaka, riktigt gott! Till hösten ska jag göra massor av juice :-)

söndag 13 februari 2011

Risotto med parmaskina och salami


Att jag älskar medelhavsmat det kanske ni har förstått vid det här laget ;-). Jag tror nog över hälften av den maten jag gör är baserad på medelhavsmaten. Det italienska köket är förstås favorit. En utav de första maträtterna man kanske tänker på när man pratar italiensk mat är nog risotton. Till risotto ska man ju använda risottoris tex arborioris. Till skillnad från när man kokar vanligt ris så måste man med en risotto stå och röra hela tiden så det kräver 100% närvaro under ca 30 minuter. Det ska vara en liten kärna kvar i risotton, den ska vara "al dente".

Till risotton blev det parmaskinka, salami och oliver som blev över ifrån fredagens plockmat. Väldans gott!

Ingredienser till 3-4 pers
1 st stor scharlottenlök
3 dl arborioris
1 dl vitt vin
ca 5 dl hönsbuljong
en näve riven parmesanost
en klick smör
flingsalt och svartpeppar
lite hackad basilika

Börja med att hacka löken. Fräs tillsammans med riset i olivolja i en kastrull några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka bort. Tillsätt sedan buljongen lite i taget, rör emellan varje gång. Buljongen ska ha kokat bort innan du häller i nästa skopa, tar ca 20 min.

Häll i en klick smör och en näve riven parmesanost. Krydda med salt, peppar och färsk basilika. Servera med mer parmesaost och färsk basilika.

lördag 12 februari 2011

Plockmat - ostar och italienska delikatesser


Ja, gårdagens fredagsmiddag blev riktigt god. Vi gjorde revbensspjäll och så var jag i saluhallen och köpte diverse godsaker. Det blev tryffelsalami, parmaskinka, soltorkade tomater, spanska oliver, soltorkade kalamataoliver, parmesanost, italiensk getost, dansk krämig ost, brieost, crostini. Till detta serverade jag mina egengjorda marmelader som passar riktigt bra till ostarna, tomatmarmelad och fikonmarmelad.

Från Italien har vi getost och parmesanost, från Frankrike har vi brieost och från Danmark en krämig smakrik ost.
Crostini med rosmarinsmak.
Tryffelsalami och 24 månaders parmaskinka.
Soltorkade tomater, soltorkade kalamatioliver (oj vad salta dom var) och gröna/svarta spanska oliver utan kärna.
Revbensspjäll.

Till detta blev det förstås rött vin. Allt var riktigt gott, dom soltorkade oliverna var väldigt goda men också väldigt salta! Godaste osten var nog getosten. Getosten tillsammans med tomatmarmeladen var en ljuvlig kombo!

Solen skiner idag och det är lördag, dock ganska så kallt. Nu blir det en promenad i solskenet så jag med gott samvete kan smaska på lite god choklad ikväll ;-)