söndag 6 februari 2011

Läget i växthuset och odlingarna

Pelargoner går för det mesta bra att övervintra i växthuset.
Mitt växthus som är 10 kvm isolerar jag alltid med isolerplast på vintern för att kunna förvara mina växter där. Jag har också en liten värmefläkt som står och går hela vintern så det inte ska understiga 5 grader. Ibland funkar tyvär inte det så bra, under några tillfällen denna vintern så har det gått ner till nollgradigt i växthuset och några växter har nog tagit skada av detta. Som ni ser så ser min citronplanta inte så glad ut, bladen har liksom krullat ihop sig, jag hoppas verkligen att den kommer att repa sig, någon som vet hur det funkar med citronplantor?

Min uppstammade citronplanta med ledsna blad :-(
Förra året så tappade min olivbuske alla sina blad under vintern men när våren kom så kom alla blad tillbaka. I år verkar den dock ha klarat sig alldeles utmärkt, ser jättefin ut som ni kan se nedan.


Fikonet har jag aldrig problem med. De små fikonen som sitter kvar under vintern växer till sig under våren och kan ätas tidig sommar, sedan kommer det flera som man kan äta framåt slutet av sommaren. Har även planterat några fikonplantor ute i trädgården som ska bli spännande och se om de klarar sig, just nu ligger de dock under snö ;-)


Lagerbladet trivs alltid bra under vintern, jag kan plocka blad av den året om.


I höstas satte jag vitlöksklyftor både i mitt grönsaksland och i en odlingslåda och tur var väl det för mitt grönsaksland ser inget vidare ut just nu. Det har varit täckt med snö hela vintern vilket ju visserligen är bra men nu när det börjar tina upp så ser det inte så bra ut. Som ni ser så står de i vatten, fast det är fortfarande tjäle i jorden. Hoppas verkligen att de inte ruttnar bort, vad tror ni?

Vitlöken har redan tittat upp i grönsakslandet med massor med vatten runt omkring sig.
I odlingslådan har dom dock inte kikat upp ännu vilket jag tror är bra, snön smälter också undan bättre här.
Hortensia och liten ros funkar bra att övervintra i växthus som ni kan se nedan.

En liten söt ros som trivs alldeles utmärkt i växthuset under vintern.
En av flera hortensior som jag odlar i kruka. Gröna skott börjar kika fram.
Ja, det var en liten kort lägesrapport från det som går att se just nu, mycket ligger fortfarande under snötäcke.

6 kommentarer :

 1. Så härligt att odla egna fikon, vilken lyx!

  SvaraRadera
 2. jag funderar på att odla tomat i kruka, fungerar det tror du? har du några bra tips och råd?

  SvaraRadera
 3. Charlotta: javisst funkar det att odla i kruka. Det gör jag! Bra att tänka på är att krukan ska vara stor, minst 10 liter per planta (jag använder 20 liters). Hur har du tänkt att odla, växthus, balkong, altan?? Ska plantan stå ute så ska läget vara varmt och soligt. Bra jord (inga 5 påsar för 100 kr) och gödsel krävs.

  Ska du så själv så är det bra att börja med det nu i februari, annars kan man ju köpa plantor i blomsteraffärerna.

  Vid omplantering så ska man tänka på att sätta plantan så djupt som det går i den nya krukan så det blir nya rötter på stammen och fylla på med ny jord. Hoppas du fick några tips, fråga gärna annars :-)

  SvaraRadera
 4. Jag glömde mitt lilla olivträd på balkongen i somras och den har faktiskt klarat sig alledes utmärkt trots hård november och december. Trevligt med en lägesrapport från växthuset och snart är våren här! :)

  SvaraRadera
 5. Barnbarnet och jag sparade några riktigt stora och fina frökakor från solrosorna i höstas, de skulle fåglarna få nu i februari. Vi lade dem inne i växthuset och nu idag skulle de serveras. Men, där låg bara skalrester! Mössen hade haft kalas. Suck.

  SvaraRadera
 6. tack så hemskt mycket för tipsen! jag har tänkt odla på balkong, vi har en varm och solig gårdsbalkong som borde vara utmärkt för tomatplantor! hurra!

  SvaraRadera