tisdag 31 mars 2015

Tips på god påskmat!

Ja, snart har vi påsken här! Ska bli jätteskönt att vara ledig litegrann, det kan behövas kan jag säga ;-) Vi har inget speciellt inplanerat vilket jag tycker är skönt, bara vara hemma och ta det lugnt med barnen, äta en och annan sillabit, lite gott lamm och lax, någon nubbe kanske ;-) och lite god påskchoklad.

Tänkte tipsa om lite påskrecept. Du kan ju givetvis klicka in på "påsk" under etiketter här i högermenyn, då ser du alla mina påskrecept men jag vill pusha lite extra för några recept. Lamm är ju ett måste till påsk, i alla fall för mig. Jag kommer köra en lammstek på grillen i år men givetvis går det att köra i ugnen också. Kolla in det här receptet på örtkryddad lammstek med myntasås, supergott!

Lammstek med myntasås och ugnsbakade potatisar.
Något annat som hör påsken till är ju lax. Att köra en bit hel lax i ugnen är ju så himla gott men det är också gott med laxspett på grillen, recept på det hittar du HÄR.

Potatis- och gulbetssallad med laxspett.
En efterrätt som jag tror skulle passa perfekt på påskafton är pannacotta med romäpplebitar, recept finns HÄR.

Pannacotta med romäpplebitar.

Ja, hoppas ni fick lite tips inför påskhelgen! Ha nu en skön kväll så hörs vi imorgon igen.



söndag 29 mars 2015

Grillade kycklingspett med tzatziki och potatisklyftor

kycklingspett

Testar lite olika produkter ifrån Kronfågel just nu och igår var det dags för kycklingfärs. Tidigare har jag gjort både kycklingbullar och kycklingbiffar av kycklingfärs men denna gången ville jag göra något annat. Jag älskar ju att grilla som ni säkert vet så jag bestämde mig för kycklingspett som jag serverade till tzatziki och ugnsrostade potatisklyftor. Det blev fantastiskt gott, exakt dessa smaker som jag älskar i form av vitlök, oregano, citron, tomat.....mmmm ;-)

Ingredienser kycklingspett
1 kg kycklingfärs
2 msk pofiber (eller ströbröd)
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk kräm av soltorkade tomater
rivet skal från en citron
2 msk torkad oregano
salt och peppar (rikligt)

Blanda ihop alla ingredienser och forma sedan som kebab på träspett. Förbered grillen och lägg sedan på spetten. Pensla gärna med en grillsås/marinad eller glaze under grillningen. Jag använde mig av In flavor Garlic & Pepper som är jättegod!



Ingredienser tzatziki
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
en halv gurka
2 vitlöksklyftor
torkad oregano
1 msk olivolja
salt och peppar

Börja med att riva gurkan på ett rivjärn och lägg sedan i en sil, salta och låt stå i några minuter. Blanda under tiden yoghurten med pressade vitlöksklyftor, oregano, lite salt och peppar.

Pressa ur vätskan ur den rivna gurkan och tillsätt till yoghurten, blanda runt och tillsätt lite olja.

Servera spetten och tzatzikin till ugnsrostade potatisklyftor! #Kronfågel #tafågelvägen

kycklingspett kronfågel

potatisklyftor





Lax med ugnsrostade grönsaker och citronsås + lite träningstips

Oj, vart tog dagarna vägen, redan söndag! Ja, ibland finns helt enkelt inte tiden för bloggen varje dag även om jag gärna skulle vilja.....

Lax med ugnsrostade grönsaker och citronsås.

I fredags så åt vi lax. Jag älskar lax i alla dess former. Köpte en stor bit som jag la in i frysen eftersom jag tänkte grava en bit till påsk. Något att tänka på om ni vill grava egen lax är att den tar sin lilla tid så bra att börja i tid även om själva tillagningen är enkel. Tillbaks till fredagens middag. Laxfilé i ugn tillsammans med ugnsrostade grönsaker och en god citrondippsås. Enkelt, relativt snabblagat men framför allt fantastiskt gott! Så här gjorde jag laxen och dippsåsen:

Ingredienser
laxfiléer
olivolja
salt och peppar
rivet skal från en citron
dill

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform, pensla på olivolja, salta och peppra. Riv över skalet från en citron och strössla över hackad dill (går bra med fryst). In i ugnen ca 20 min.

Ingredienser citronsås
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
saften och skalet från en halv citron
lite hackad dill
1 msk honung
salt och peppar

Blanda ihop allting och låt gärna stå i kylen en stund innan servering.

Servera ihop  med de ugnsrostade grönsakerna.

Lördagen inledde jag med en löptur. Vädret var helt fantastiskt på morgonen men sedan kom molnen men jag hann i alla fall springa klart. Så himla skönt att börja dagen med träning och sedan äta frukost. Har ni inte testat så gör det! Man dör inte för att man inte äter frukost först utan det är en vanesak. Energin flödar sedan under resten av dagen och man är fylld av endorfiner. Jag tar alltid kaffe med kokosolja i innan jag tränar på morgonen och ska jag ut och springa så tar jag även en sk pre-workout. Jag använder DENNA som jag blandar med BCAA som innehåller aminosyror och proteiner. Och efter löpningen så blir det lite streching och sedan ett kort magpass............sedan är det dags för frukost :-)

Nu har vi redan söndagen här och vi får se vad vi gör av denna dagen. Ska nog träna lite igen, det blir ett benpass och så ska jag tillaga något med kycklingfärs senare i eftermiddag, får fundera lite på vad det kan bli.......tar gärna emot tips!! Ha nu en skön söndag så hörs vi senare!




onsdag 25 mars 2015

Glutenfria våfflor och LCHF-våfflor

Ja, precis som resten av Sveriges befolkning (typ) så har jag också lagat våfflor idag. Har faktiskt inte ägt ett våffeljärn tidigare så jag var och köpte ett igår eftersom dottern har tjatat rätt så länge om våfflor nu.

Jag försöker ju smyga in med lite mer glutenfritt i barnens kost och idag lyckades jag rätt bra tror jag, jag gjorde nämligen våfflorna med bovetemjöl och dom gillade det :-) Det receptet hittade jag på SVT.se Jag gjorde även sk LCHF-våfflor efter ett recept hos 56kilo.se. Dock tyckte jag dom var lite svårare att få till i järnet. Dom blev inte så frasiga som dom andra, dessutom var man tvungen att ta mycket mindre smet eftersom det annars bara rann över hela tiden. Smaken var det dock inget fel på, tror sambon tyckte dom var godare faktiskt ;-) Så här gjorde jag i alla fall:

glutenfria våfflor


Ingredienser glutenfria våfflor
2 ägg
2 dl mjölk
4 dl bovetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smält smör
2 dl mineralvatten

Vispa ihop äggen med mjölken. Tillsätt mjölet som du först har blandat med salt och bakpulver. Rör tills det inte är några klumpar kvar. Häll sedan i det smälta smöret och mineralvattnet, blanda runt väl.

Pensla våffeljärnet med lite smör och stek våfflorna.

lchf-våfflor

Ingredienser lchf-våfflor
4 ägg
2 dl krämig kokosmjölk (tex Garant)
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver

Mixa ihop allt med stavmixer eller vispa ihop med elvispen och grädda sedan med smör eller kokosolja.

Bovetevåfflorna serverade jag med jordgubbssylt till barnen (hemmagjord från i somras, recept HÄR) och dom andra serverade jag till oss vuxna med gräddfil, räkor och lite stenbitsrom.


Grillad fläskkarré med sötpotatisstomp

Ni vet väl vid det här laget att jag grillar rätt så mycket, året om till och med ;-) Tycker det är himla kul att köra långgrillning dvs låg temp under flera timmar men något som jag tycker är otroligt gott och som bara tar några minuter på grillen är grillad fläskkarré. Jag tror fläskkarré är underskattat! Jag brukar marinera köttet några timmar med Adams rib rub (finns i dom flesta Ica-butiker) och om man sedan är försiktig på grillen och inte låter köttet gå för länge så blir köttet fantastiskt gott och mört!

sötpotatisstomp

Vi grillade i helgen och till köttet så blev det för min del sötpotatisstomp. Kallar det stomp eftersom jag inte mosade det helt och hållet utan det ska vara en del klumpar kvar tycker jag. Receptet kommer från en av Jamie Olivers böcker. Så här gjorde jag:

Ingredienser sötpotatisstomp 4 pers
3 stora sötpotatisar
en näve färsk koriander
några vitlöksklyftor
1 msk soja
2 msk mango chutney
½ röd chili
2 msk olivolja
salt och peppar

Börja med att lägga sötpotatisen i en microsäker skål, picka några hål med en kniv. Lägg även in några vitlöksklyftor. Kör full fart i micron ca 12 minuter eller tills dom blivit mjuka.

Under tiden tar du fram en skärbräda i trä och hackar koriandern fint. Låt den ligga kvar på skärbrädan och häll över soja, mango chutney, olivolja, hackad chili, salt och peppar. Hacka allt fint.

Ta ut potatisen och känn så den är mjuk (om inte kör lite till). Lägg potatisen över röran på skärbrädan och ta fram en potatisstöt och stöt potatisen med skal och allt. Blanda ihop med röran, salta lite extra.

Servera stompet med det nygrillade köttet. Mums och smask!

grillad fläskkarré

Till maten drack vi ett himla gott rött vin. Eftersom jag hade lite chili i stompet så var inte vinet ultimat till just denna rätten men drack det även efteråt som "snackvin" och det var jättegott. Vinet heter Assurdo Rosso, Baglio Gibellina, 2011. Vinet har smak av mogna mörka bär och hallon med en mjuk avslutning.

Finns i Systembolagets beställningssortiment och har nr 78686, kostar 167 kr.




tisdag 24 mars 2015

Sponsrad video - En riktig hjälte!

Mat och matlagning i all ära men ibland finns det annat att skriva om kan jag tycka. Som det här med hjältar tex. Om det är något som alltid berör mig väldigt mycket så är det barn och djur som far illa.

Kika in videon nedan, träffar rakt in i hjärtat eller vad tycker du? Alla barn som kämpar mot cancer är riktiga hjältar. Som Barnsupporter kan du varje månad vara med och stödja forskningen så att fler barn överlever sin cancer. Barncancerfonden vill nu få fler Barnsupportrar och har därför låtit en av Sveriges störta hjältar (i alla fall när det kommer till hockey) Peter Forsberg hylla sin idol och hjälte, Mattias, 7 år. Mattias har i över två år kämpat mot sin leukemi…..en riktig hjälte!





Sponsrat inlägg

Pulled chicken med glutenfria majstortilla

I söndags så startade jag upp min Crock pot igen, denna gången var det en hel kyckling ifrån Kronfågel som åkte i. Jag styckade upp den först förstås (eller det kanske går att lägga i den hel??), kryddade med tacokrydda och slängde över lite öl. Efter 4 timmar så hade jag en lite annan variant av pulled chicken. I vanliga fall använder man ju sig av en bbq-sås att hälla över köttet men jag tog istället då tacokryddor och öl. Lite mildare smak som passar barnen bättre.

hel kyckling kronfågel
Hel kyckling från Kronfågel

I söndags var vi dock bortbjudna så vi åt den här rätten först igår, tacos på en måndag alltså men det gick det också faktiskt ;-)

Jag hittade ett recept på majstortilla på recept.nu vilket jag var tvungen att testa. Brukar ju oftast göra dessa tortillabröd till mig själv och så köper jag vanliga vetetortilla till barnen men nu tänkte jag att dom här majstortillan borde ju passa hela familjen. Ja, vi vuxna tyckte dom var jättegoda men barnen var tveksamma. Men men, du vet ju hur barn är, bara för att det inte var dom "vanliga" bröden dom fick så var det ju lite konstigt ;-) Så här gjorde jag iallafall:

Ingredienser pulled chicken
1 hel kyckling
salt och peppar
tacokryddor (mitt recept på hemmagjord tacokrydda hittar du HÄR)
ca 25 cl öl
en hel vitlök

Färdigstyckat!

Alla kryddor och ölen är på.
 Börja med att stycka upp kycklingen och lägg sedan alla delarna i din Crock pot (eller en gryta som funkar i ugnen). Släng i vitlöksklyftorna från en hel vitlök, du behöver inte skala dom. Krydda väl och blanda runt. Häll över ölen. Sätt Crock poten på lägsta värmen och kör ca 4 timmar. Rensa sedan kycklingen genom att ta bort ben och skinn och dela köttet med två gafflar, blanda runt med såsen.

pulled chicken
Färdig pulled chicken.

Ingredienser majstortilla
400 g kallt vatten
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
½ tsk salt
30 g fiberhusk

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Låt stå och svälla i 15 min. Dela upp degen i 7 delar och kavla ut dom tunt med hjälp av lite majsmjöl.

Stek bröden på hög värme i en torr stekpanna någon minut per sida. Lägg på hög och täck med bakduk så dom inte torkar ut.

Servera sedan kycklingen i majsbröden tillsammans med grönsaker och guacamole. Supergott!
#kronfågel #tafågelvägen #crockpot

I samarbete med Kronfågel


Gott, gott!



måndag 23 mars 2015

Glutenfria havrekakor

glutenfria havrekakor
Räcker gott och väl med en halv skiva, brödet är mättande :-)
I senaste numret av Äkta mat fanns det en artikel med massa tips på goda glutenfria bröd. Bland annat ett surdegsbröd som jag ska testa tänkte jag men det krävde att man först gör en sk vildjäst och den ska stå några dagar så det får nog bli till nästa helg. Fick tips av en jobbkollega att havrekakorna som också stod med i artikeln var goda och lättbakade så dom gav jag mig på.

Kan ju berätta direkt att brödet inte är något lchf-bröd eftersom det innehåller både havregryn och bovetemjöl men brödet är glutenfritt och tycker jag kan fungera ibland. Framför allt är jag ute efter att hitta glutenfria bröd som kan passa till barnen och det här funkade faktiskt. Framför allt till minstingen, han tyckte brödet var jättegott vilket ju är bra. Barnen får ju i sig massor med gluten på dagis och skola så då tycker jag man kan försöka dra ner på det litegrann här hemma istället.

Ingredienser 8 havrekakor
20 g jäst
25 g rumstempererat smör
40 g honung
500 g mjölk
200 g bovetemjöl
100 g glutenfria havregryn
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
20 g fiberhusk

Blanda jäst, smör och honung i en stor skål till en jämn massa. Tillsätt sedan mjölken och blanda tills det är klumpfritt. Tillsätt övriga ingredienser och låt sedan stå med plastfolie och jäsa i 2 timmar.

Klicka ut degen i 8 bitar på två ugnsplåtar. Använd en slickepott som du först oljar in och försök få dom runda och tunna, ca 12 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda kakorna i ca 15 minuter, ha koll så dom inte får för mycket färg.

Jag tyckte dessa var jättegoda, absolut inte sista gången jag gjorde dom :-)

glutenfria havrekakor


fredag 20 mars 2015

Panerad kycklingfilé med tomater och ost

kronfågel kycklingfilé
Kycklingen serverades med stekta grönsaker och en hemmagjord ketchup.
I samarbete med Spot and Tell och Kronfågel så har jag fått testa både nya och gamla produkter och ska försöka hitta på lite inspirerande och goda recept på dessa. Först ut blir den klassiska kycklingfilén som ju absolut inte är ny men väldigt användbar tycker jag.

Viktigt tycker jag när man tillagar filén är att man inte låter den gå för länge för då blir den torr och då är det kört, inget gott alls. Att göra som jag har gjort i detta receptet, ge den färg i stekpannan först och sedan köra klart i ugnen är kanon. Ha gärna koll med termometern så den inte går för länge. Max 70 grader!

Paneringen som jag har valt att använda består av fläsksvålar, något som är populärt att använda inom LCHF-maten. Funkar jättebra som ersättning för ströbröd och mycket godare. Går givetvis bra med vanligt ströbröd också om du inte har fläsksvålar. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 pkt Kronfågel kycklingfilé
smör + olja
1 ägg
ströbröd eller fläsksvålar
salt och peppar
2 stora tomater eller ett gäng med körsbärstomater
1 stor bananscharlottenlök
en näve färska basilikablad
riven gruyéreost eller annan god ost

Börja med att platta till varje filé med tex en brödkavel. Vänd varje filé i först uppvispat ägg och sedan i mixade fläsksvålar (eller ströbröd) som du först blandar med salt och peppar. Lägg åt sidan.

Smält smör och olja i en stekpanna och stek på filéerna. Ha inte för varmt för då bränner lätt fläsksvålarna. Kör ca 2-3 min per sida. Lägg över filéerna i en ugnsform.

Tvätta ur stekpannan och ställ tillbaka på spisen. Hacka löken och skär tomaterna i kuber. Häll lite olivolja i stekpannan och stek löken någon minut. Tillsätt sedan tomaterna och hackad basilika. Låt bli varmt.

Fördela tomatblandningen över filéerna och riv sedan över osten. In i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Kolla gärna av med en termometer så kycklingen inte blir för torr.

Jag serverade min kyckling med stekta grönsaker.

Kika gärna in på Kronfågels kycklingguide, riktigt kul och lärorik!
#Kronfågel #tafågelvägen


panerad kycklingfilé
Direkt ur ugnen.




tisdag 17 mars 2015

Köttbullar i tomatsås och yoga


Otroligt hur det enkla kan vara så himla gott! Jag gjorde köttbullar i tomatsås häromdagen och jisses vilka smaker. Jag återkommer alltid till dessa klassiska medelhavssmaker som det är i den här rätten, tomater, vitlök, oregano, citron, mmmm, behövs inte mycket mer. Fördelen med dessa köttbullar är ju att man slipper steka dom vilket jag tycker är lite småjobbigt och tidskrävande, mycket enklare att bara ploppa ner dom i såsen ;-)

Ingredienser tomatsås
3 burkar krossade tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
torkad oregano
salt och peppar
olivolja
 
Ingredienser köttbullar
1 kg blandfärs
1 ägg
rivet skal från en citron
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk kräm av soltorkade tomater
1 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
torkad oregano
salt och peppar

Hacka gul och vitlök till tomatsåsen. Fräs på i lite olivolja tills löken mjuknar. Häll på tomatkrossen och övriga ingredienser. Låt småputtra under en timme, gärna längre.

Lägg färsen i en skål, knäck i ägget och tillsätt övriga ingredienser. Blanda om väl. Låt stå en stund i kylskåp så smakerna får blanda sig.

Forma köttbullar och ploppa ner i tomatsåsen. Koka tills köttbullarna är klara, ca 10 min.

Servera till tex kokt broccoli och riven parmesanost!

Äntligen börjar vi tillfriskna här i familjen och jag kunde till och med träna lite lätt idag. Körde faktiskt lite lätt yoga och sedan lite stretching. Tips på duktig och inspirerande tjej som du kan följa på  Youtube är Ida Warg. Jag följde hennes yogapass och det ser ju så himla lätt ut när hon kör men jäklar vad stel jag var i jämförelse, kände mig som ett kylskåp ;-) Men, nu ska jag försöka köra lite mer smidighetsträning så får vi se vad det kan ge mig. Kan ju inte bli sämre liksom ;-)




måndag 16 mars 2015

Pannacotta med lakritschoklad och hallon

pannacotta
Såg ni Melodifestivalen i lördags? Måns vann precis som jag gissade ;-) Grym låt tycker jag! Givetvis måste man ju ha lite mellomys när man kollar in finalen och även om större delen av familjen var sjuka hela helgen så gjorde jag ändå en god efterrätt som vi åt till finalen. Ja, några av oss i alla fall. En pannacotta med lakritschoklad och jag använde mig av den här chokladen, så himla god:
lakritschoklad

Pannacotta är ju superenkelt och du behöver absolut inte använda socker tycker jag utan jag använder mig av stevia strö. Så här gjorde jag:

Ingredienser
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
100 g lakritschoklad
½ tsk vaniljpulver
½ dl stevia strö (eller annan sockerersättning)
frysta hallon
lite honung

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp grädden tillsammans med vaniljpulvret under tiden som du rör hela tiden. När grädden kokar så sänker du värmen och lägger i chokladen som du innan har hackat. Rör runt hela tiden tills chokladen har smält helt.

Rör ner gelatinbladen.

Häll sedan upp i 3 eller 4 små glas och ställ in i kylen några timmar tills pannacottan har stelnat.

Häll lite frysta bär i en kastrull och värm upp, tillsätt lite honung och rör runt. Det går givetvis att sila såsen men jag tycker det är gott med kärnorna i. Häll såsen över pannacottan och ställ in i kylen igen en stund så att allt kallnar. Servera!

pannacotta med lakritschoklad och hallon


söndag 15 mars 2015

Grön smoothie för att mota bort förkylning

supersmoothie
Härligt grön färg!
Usch, jag som så gott som aldrig är sjuk har gått och blivit dunderförkyld. Inget kul alls, näsan rinner och ögonen rinner, nej hoppas det går över snabbt. Det värsta är att jag inte har kunnat träna på hela veckan typ, avskyr att komma ifrån mina träningsrutiner. Kanske en grön supersmoothie kan hjälpa till? Jag vet inte om det hjälper men om man tror på det tillräckligt mycket så gör det nog det ;-) Den här smoothien innehåller i alla fall massa nyttigheter såsom ingefära, spenat, lime och apelsin. Så här gjorde jag:

Ingredienser 2 glas
2 dl yoghurt (jag använder mild grekisk yoghurt, passar väldigt bra till just smoothies)
en stor apelsin
en lime
en bit ingefära ca 2 cm
1 msk chiafrön
en näve spenatblad

Skala apelsinen med en kniv så allt det vita försvinner. Skär sedan med en kniv ut klyftorna utan att hinnorna (sidorna) följer med. Lägg klyftorna i en mixer. Pressa saften ur det som blir kvar med handen rakt ner i mixern.

Skala ingefäran och riv ner i mixern, pressa i limesaften och tillsätt övriga ingredienser och mixa. Servera i två glas och njut!



lördag 14 mars 2015

Kycklinggryta i Crock poten (igen) och uppladdning för mellomys!

Vi har haft sjukstuga här så gott som hela veckan men nu börjar vi piggna till här hemma. Jag har suttit i frisörstolen i nästan 4 timmar idag men innan jag åkte iväg i morse så laddade jag Crock poten med ingredienser för min populära kycklinggryta som jag bloggat om tidigare. Receptet hittar du HÄR och jag har uppdaterat inlägget med lite nya fräscha bilder, dom gamla var tråkiga och tagna i mörker ;-)

Kycklinggryta med kokosmjöl och broccoli.

När jag kom hem var det lagom att fylla på grytan med lite kokosmjölk och sedan var det dags att äta. Har också hunnit förbereda lite gott till kvällens melodifestival för den måste man ju kika på. Håller såklart på Måns, hans låt är bäst. Vem håller du på?? Återkommer med recept på mellomyset men kan berätta att den i alla fall innehåller den här goda chokladen:

Så himla god!

Ha nu en skön lördagskväll så hörs vi imorgon!



fredag 13 mars 2015

Fredagsmys med tacos? Så enkelt gör du din egen tacokrydda!

Fredag igen! Härligt! Solen skiner här i Göteborg och man blir glad i hela kroppen.
Fredag och allt, då är det väl många av er som ska äta tacos kan jag tänka mig ;-) Ni vet väl att det är superenkelt att göra sin egen tacokrydda? Jag köper aldrig färdig tacokrydda utan gör alltid min egen, detta för att slippa tex druvsocker, potatisfiber, maltodextrin, klumpförebyggande medel, jästextrakt och färgämne. Nej, skippa köpekryddorna och blanda dina egna istället! Följ detta recept, blir supergott. Kan givetvis dubblas och tripplas om du vill göra större sats.

Ingredienser
2 msk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver (kan uteslutas om du inte vill ha så stark)
1 msk torkad oregano

Blanda ihop alla kryddor och förvara i en kryddburk eller annan burk med tättslutande lock.

Happy friday på er alla!


tacokrydda
Mycket godare och fräschare med egengjord tacokrydda och det bästa av allt....du vet exakt vad det är du får i dig!




onsdag 11 mars 2015

Macatac och Guru Happy - superfood drycker

macatac
Fick hem några flaskor att testa häromdagen som jag blev väldigt nyfiken på. Superfood dryck, bara namnet ger ju en höga förväntningar ;-)

Den ena flaskan heter Macatac och innehåller 100% ekologiska ingredienser, utan konserveringsmedel. En flaska innehåller 1000 mg macaextrakt från macarot, en rot som odlas högt upp å den sydamerikanske bergkedjan Anderna. Macaroten har använts i årtusenden på grund av rotens hälsofrämjande effekter. Den sägs bland annat verka antidepressivt, den lindrar PMS-besvär, den har effekt på både kvinnors och mäns sexlust (!). Den innehåller också aminosyror, vitaminer och mineraler. Den är smaksatt med päron, blåbär och svartvinbär och den är kolsyrad. Den här var riktigt riktigt god tycker jag. Om den kan göra allt som den lovar vet jag inte dock men om det är så, så verkar det ju vara en superdryck ;-)

Den andra flaskan heter Guru Happy och är gjord på näringstillskottet vetegräs. Varje flaska innehåller 3300 mg vetegräspulver. Vetegräspulver innehåller aminosyror, mineraler, vitaminer, klorofyll och enzymer. Vetegräs hjälper kroppen att rena tarmarna, alkalisera blodets pH-värde, stimulera enzymproduktionen och balansera blodsockernivån. Den är glutenfri! Den här tyckte jag hade ok smak men inte mer, man känner verkligen grässmaken.

Ja ni hör ju, två superdrycker! Jag tycker det är bra att det kommer fram sådana här drycker som är nyttiga så det finns annat att välja än läsk. Jag själv dricker ju inte läsk längre men ibland vill man ändå har något bubblande och svalkande och då är det ju super med sådana här drycker. Du kan läsa mer om dryckerna HÄR.

#guruhappy #macatac



måndag 9 mars 2015

Dags att beställa sättpotatis (och chips?)


Precis som varje år runt den här tiden så brukar jag tipsa er om vart ni ska köpa er sättpotatis och i år blir det samma tips ;-) Jag beställer som vanligt ifrån Larsviken som har ett stort utbud av olika sättpotatisar. Mycket roligare än dom tråkiga sorterna som finns hos blomsterhandlarna ;-)

larsvikens chips

Larsviken var en av utställarna på matmässan Passion för mat och där smakade jag på ett himla gott chips smaksatt med lakrits (!). Jo, för dom tillverkar nämligen chips också och dom är riktigt goda så ska du ändå beställa potatis ifrån deras webshop så testa lite chips också, kanske lakritschipsen? Dom friterar chipsen i rapsolja ifrån Österlen. Själv ska jag beställa rotfruktschipsen, dom är fantastiskt goda!

Sorterna som jag valde i år är:
  • Princess
  • Lady Balfour
  • Allians
  • Jester
Någon som har erfarenhet av dessa sorter?

Tänk på att potatisen behöver ligga och gro ca 4 veckor så det är hög tid att fundera på vilka sorter du ska välja!



söndag 8 mars 2015

Dagens BBQ-race.....så gick det #bbqrace

bbq race
Halvvägs, dvs 4 timmar på grillen.
Som ni kunde läsa här på bloggen i morse så har jag spenderat dagen med att grilla. Jag har nämligen deltagit i ett bbq-race på Facebook. Jättekul att följa alla och se hur det gick med gradantal, kryddningar osv.

Jag lyckades bli klar på dom 8 timmarna som jag hade tänkt mig och jag höll ungefär mellan 100-120 grader hela tiden, lite upp och ner får man räkna med. Hur gjorde jag då då? Jo, jag visade ju i förra inlägget hur jag förberedde köttet redan igår kväll, det kan du läsa om HÄR.

I morse vid åttatiden så startade jag upp grillen för indirekt grillning. Jag gjorde en sk "snake". En bild på hur en snake ser ut hittar du HÄR. Fyll en aluminiumform med vatten och lägg bredvid snaken, under där som köttet ska ligga. Viktigt att ta fram köttet i god tid innan grillning, ca 1 timme blir lagom. In med termometern i den tjockaste delen av köttet och lägg på grillgallret. Släng på lite rökflis och lägg på locket. Försök nu hålla runt 100 grader, max 120. Min lilla bit som bara var på ca 800 g tog alltså 8 timmar så har du en större bit så räkna med upp åt 14 timmar, dvs du måste börja mycket tidigare än vad jag gjorde. Många som var med i racet började redan kl.24 på natten!

När köttet kommit upp någonstans mellan 91-95 grader så är det klart, stick med en potatissticka, du ska lätt komma igenom köttet. Jag tog min bit vid 91 grader. Viktigt sedan att låta köttet vila invirat i folie, gärna så länge som en timme. Skär sedan upp köttet och servera med dina tillbehör. Jag gjorde en coleslaw som såg ut så här:

Ingredienser coleslaw
en bit vitkål
3 gulbetor
2 stora morötter
några basilikablad
3 stora msk majonäs
3 stora msk turkisk yoghurt
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk hackad dill (går bra med frusen)
2 tsk kumminfrön
salt och peppar

Börja med att värma på kumminfröna i en stekpanna, bara någon minut. Häll sedan över i en skål och tillsätt majonäs, yoghurt, senap, vinäger, dill, salt och peppar och rör runt.

Strimla vitkål, gulbetor och morötter i en matberedare och häll upp i en skål. Tillsätt såsen och rör om väl.

Bottna en tallrik med coleslaw och lägg på skivor av det goda köttet.

short ribs
Fint kött!

short ribs med coleslaw
Köttet serverades med coleslaw

Köttet blev jättegott, mört och inte alls torrt. Nästa gång tror jag dock att jag inte ska vara så feg med kryddorna, mer rubbing och kanske även en glaze på slutet ;-)

Nästa race är 18 april, vad som ska grillas då får vi se. Vill du vara med? Börja med att gå med i fb-gruppen och vi vill gärna se mer tjejer, det kändes lite ensamt ;-)

#bbqrace



BBQ-race - Short beef ribs

BBQ-race, vad är det nu då tänker ni...... ;-) Jo, det finns en grupp på facebook som heter just BBQ-race och den består av ett gäng glada grillers som ibland "grillar tillsammans" via facebook. Låter det konstigt? Jag ska förklara ;-) Dom som är administratörer för gruppen bestämmer vad det är som ska grillas och bestämmer ett datum. Första gången var det brisket som skulle grillas och nu är det som ni ser på titeln short beef ribs. Veckorna innan starten (som gick inatt vid 12-slaget) så har det tipsats om kryddning, antal timmar, gradantal, vart man ska köpa sitt kött osv. Det är low and slow som gäller dvs låg temp och många timmar på grillen. Alla som är med dokumenterar med sin kamera/mobil och lägger ut på facebook under hela grillningen.

short ribs
Redo för lite kryddor.


Jag har aldrig grillat short beef ribs förut (revben från nöt) så jag valde denna gången att bara köpa en liten bit som skulle räcka för två personer, inte ens 1 kg ;-) Blir det lyckat och gott så blir det större nästa gång. Jag köpte min bit hos Ove på Frölunda lilla saluhall. En kött- och delikatessaffär med massa godsaker. Bor du i Göteborgsområdet och inte har varit där kan jag starkt rekommendera dig att åka dit, ligger på Frölunda torg.

Igår kväll förberedde jag köttet genom att först kleta in köttet i olja och sedan kryddade jag med salt, peppar och lite vitlökspulver. Nästa gång kanske jag väljer en kryddigare rubbing men nu vill jag känna köttets smak och inte kryddorna. Jag injicerade också med In flavour som jag köpte på matmässan Passion för mat. Sedan plastade jag in köttet och la det i kylen.

short beef ribs
Rubbad och injicerad.

Nu på morgonen så var det då dags att starta upp grillen. Jag räknar med att min lilla bit tar 8 timmar och jag kör runt 100 grader i grillen. Köttet ska upp till ca 93 grader. Så....wish me luck så återkommer jag senare i em/kväll och rapporterar om hur det gick ;-) #bbqrace


short beef ribs
Redo för grillen.

Dags att tända på grillen.



fredag 6 mars 2015

Därför ska du välja sötpotatis framför "vanlig" potatis

 
sötpotatis
Sötpotatis
Ja, varför ska vi egentligen hellre välja sötpotatis än potatis?? Sötpotatis och potatis har väldigt lika näringsinnehåll, sötpotatis har till och med fler kolhydrater än vanlig potatis. 
 
sötpotatis
Sötpotatis
Först och främst så kan det ju vara bra att veta att sötpotatisen faktiskt inte alls är en potatis eller ens en rotfrukt, nej, det är en ört och det är själva rotknölarna man använder. . Det finns många anledningar till att välja sötpotatis som ersättning till potatis och här kommer några:
 
  • Sötpotatis har lägre GI
  • Potatis innehåller dom giftiga ämnena sapotiner (som kan vara giftigt för människan i höga doser) och lektiner (som bland annat kan ge läckande tarm) och därmed högre inflammationsfaktor
  • Sötpotatis innehåller fler mineraler och vitaminer bland annat selen
  • Sötpotatis innehåller mycket antioxidanter och den är fiberrik
  • Sötpotatis innehåller mycket kalium som är bra för dina muskler
  • Den innehåller också mycket järn, folsyra, kalcium, karoten, A-vitamin och C-vitamin.

Lägre GI….ja, då förstår ni ju att den inte påverkar blodsockret lika mycket som potatis och som ni ser innehåller sötpotatis massor med vitaminer och mineraler. Dessutom så är den ju så himla GOD! Jag älskar verkligen sötpotatis och äter det några gånger i veckan faktiskt. Inte LCHF dock men ok inom paleo. Men tränar man mycket som jag gör och inte äter den varje dag så tycker absolut den ska få ingå i din kost.
 
Jag brukar för det mesta ugnsbaka sötpotatisen i klyftor med olivolja, salt, peppar, lite örter och pressad vitlök. Andra kryddor som passar jättebra till sötpotatisen är paprikapulver, spiskummin och kanel, testa, det blir supergott!
 
Att grilla hel sötpotatis är också gott. Tar sin lilla tid på grillen dock, typ en timme inlindad i folie men det är det värt.
 
Helgrillad sötpotatis.
 
Sötpotatispuré kan man också göra och varför inte en sötpotatissallad! Det går också att göra ett vanligt mos, precis på samma sätt som du gör med vanlig potatis. 
 
Sötpotatispuré, så gott!
 
Det är också väldigt gott att göra pommes frites av sötpotatis......för att inte tala om chips, riktigt sött och gott!
 
Pommes frites av sötpotatis.
Chips av sötpotatis.
 
En gång hittade jag faktiskt lila sötpotatis, den var riktigt snygg men annars så är det ju den orangea som finns i affärerna. Så….har du inte testat sötpotatis ännu så vet du vad du ska tillaga till helgen!
 
 
 

tisdag 3 mars 2015

Paleomuffins med hallon och lakrits

paleomuffins

Jag har helt snöat in på Annikas paleomuffins, har gjort dom massor med gånger nu då jag tycker dom fungerar väldigt bra som ersättning för godis och annat onyttigt som man ju lätt kan bli sugen på på helgerna/kvällarna. #godisstopp

Originalreceptet (som du hittar HÄR) är supergott men jag gjorde en liten annan variant på dom häromdagen som blev om möjligt ännu godare. Är du lakritsråtta som mig så lär du gilla dom och att lakrits och hallon går ihop det vet vi ju sedan innan ;-)

Ingredienser för 10 små muffins
10 urkärnade dadlar
2 dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
1 dl kokoschips (eller kokosflingor)
½ dl smält smakfri kokosolja
4 msk kakao
2 tsk lakritspulver
1 dl frysta hallon
½-1 msk honung
3 ägg
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlarna i en matberedare så fint det går tillsammans med mjölet och kokosen. Häll i oljan tillsammans med kakao, lakritspulver, hallonen och honungen och mixa lite till.

Tillsätt till sist äggen och bakpulvret och mixa igen.

Häll upp i små muffinsformar och kör in i ugnen ca 10 minuter. Låt stå i kylen ca 30 min innan du äter.

paleomuffins




måndag 2 mars 2015

Grillad fylld och baconlindad kotlettrad


Gjorde en benfri kotlettrad på grillen igår. Ja, ni kanske känner igen den som fläskytterfilé egentligen men det är ju faktiskt fel namn på denna biten, det finns inget som heter så utan bara något som handlarna kommit på för att sälja ;-) I alla fall, jag tycker kotlettraden är god om man tillagar den på rätt sätt dvs "low and slow" på grillen.

Jag fyllde den med lite godsaker, rullade in den i bacon och lät den gå indirekt på grillen med lite rökspån under ca en timme. Till detta serverade jag blomkålsmos vilket ni väl vet hur man gör vid det här laget... Koka blomkål mjukt och mixa ihop med en klick smör och en klick creme fraiche, salta och peppra.

Ingredienser
en bit benfri kotlettrad
2 pkt bacon
mozzarella
kräm av soltorkade tomater
färsk basilika
salt och peppar
gärna någon typ av bbq-sås/grill-sås

Börja med att snitta upp kotlettraden så du kan fylla den. Salta och peppra på båda sidor. Skär mozzarellan i skivor och fördela över köttet, smeta över krämen av soltorkade tomater och lägg över några basilikablad. Rulla ihop den så gott det går och pensla gärna på en god bbq-sås. Rulla in köttet i baconskivor och knyt runt med ett steksnöre så det hålls ihop.

Förbered grillen för indirekt grillning. Försök hålla runt 150-170 grader. Lägg på köttet där det inte är glöd, släng på lite rökspån och på med locket. Kör köttet tills det blir 65 grader, tog mig ca 1 timme.

Skär upp och servera med blomkålsmos eller något annat du tycker passar ;-)