fredag 6 mars 2015

Därför ska du välja sötpotatis framför "vanlig" potatis

 
sötpotatis
Sötpotatis
Ja, varför ska vi egentligen hellre välja sötpotatis än potatis?? Sötpotatis och potatis har väldigt lika näringsinnehåll, sötpotatis har till och med fler kolhydrater än vanlig potatis. 
 
sötpotatis
Sötpotatis
Först och främst så kan det ju vara bra att veta att sötpotatisen faktiskt inte alls är en potatis eller ens en rotfrukt, nej, det är en ört och det är själva rotknölarna man använder. . Det finns många anledningar till att välja sötpotatis som ersättning till potatis och här kommer några:
 
  • Sötpotatis har lägre GI
  • Potatis innehåller dom giftiga ämnena sapotiner (som kan vara giftigt för människan i höga doser) och lektiner (som bland annat kan ge läckande tarm) och därmed högre inflammationsfaktor
  • Sötpotatis innehåller fler mineraler och vitaminer bland annat selen
  • Sötpotatis innehåller mycket antioxidanter och den är fiberrik
  • Sötpotatis innehåller mycket kalium som är bra för dina muskler
  • Den innehåller också mycket järn, folsyra, kalcium, karoten, A-vitamin och C-vitamin.

Lägre GI….ja, då förstår ni ju att den inte påverkar blodsockret lika mycket som potatis och som ni ser innehåller sötpotatis massor med vitaminer och mineraler. Dessutom så är den ju så himla GOD! Jag älskar verkligen sötpotatis och äter det några gånger i veckan faktiskt. Inte LCHF dock men ok inom paleo. Men tränar man mycket som jag gör och inte äter den varje dag så tycker absolut den ska få ingå i din kost.
 
Jag brukar för det mesta ugnsbaka sötpotatisen i klyftor med olivolja, salt, peppar, lite örter och pressad vitlök. Andra kryddor som passar jättebra till sötpotatisen är paprikapulver, spiskummin och kanel, testa, det blir supergott!
 
Att grilla hel sötpotatis är också gott. Tar sin lilla tid på grillen dock, typ en timme inlindad i folie men det är det värt.
 
Helgrillad sötpotatis.
 
Sötpotatispuré kan man också göra och varför inte en sötpotatissallad! Det går också att göra ett vanligt mos, precis på samma sätt som du gör med vanlig potatis. 
 
Sötpotatispuré, så gott!
 
Det är också väldigt gott att göra pommes frites av sötpotatis......för att inte tala om chips, riktigt sött och gott!
 
Pommes frites av sötpotatis.
Chips av sötpotatis.
 
En gång hittade jag faktiskt lila sötpotatis, den var riktigt snygg men annars så är det ju den orangea som finns i affärerna. Så….har du inte testat sötpotatis ännu så vet du vad du ska tillaga till helgen!
 
 
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar