tisdag 30 september 2014

La Vida al Camp - ekologiskt cava (och imorgon drar vi!)

Med tanke på att vi drar till Mallorca imorgon så passar det väl utmärkt att jag innan dess tipsar er om en god ekologisk cava ;-)

La Vida al Camp har fått KRAV-märkning vilket gör Cavan till Systembolagets enda ekocertifierade mousserande vin i prisklassen 109-129 kr. Cavan tillverkas givetvis i Spanien och tas fram av lokala vinarbetare som arbetar enligt ekologiska principer med stor passion och respekt för naturen.

Cavan är frisk och fruktig och har inslag av grapefrukt och en lång fyllig eftersmak. Passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur vilket var precis vad vi serverade det till. Ett härligt fat med räkor, kräftor och olika skaldjursröror blev perfekt. Cavan var jättegod, precis i min smak. Lagom söt :-)

Artikelnr: 7776, pris 109 kr.

Imorgon åker vi alltså till Mallis, närmare bestämt Alcudia. Ska bli sååååå skönt! Kommer givetvis locka er med goda mat- och strandbilder om det finns wi-fi. Annars så hörs vi om en vecka igen! Adiós!!



måndag 29 september 2014

Underbart god paleo kladdkaka

paleo kladdkaka

Jag är ju svag för choklad så när det kommer till att baka så får det gärna vara lite chokladigt såsom tex en kladdkaka. Den här kladdkakan är dessutom nyttig så den kan man äta med gott samvete. Jag åt den med lite egenodlade hallon och en klick kokosgrädde (även om inte grädden kom med på bilden ;-) ) och till och med barnen älskade den vilket ju är ett toppen betyg :-) Receptet hittade jag på bloggen Fyscoachen.

Ingredienser
2 dl mandelmjöl
kokosolja till formen (eller smör)
1 dl riven kokos
5 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
2 msk kokosolja
1 msk honung
3 ägg
10 dadlar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en liten form med löstagbara kanter ca 18 cm i diameter med kokosolja och häll sedan i riven kokos.

Blanda ihop dom torra ingredienserna i en skål. Mixa dadlarna med kokosflingorna i en matberedare. Tillsätt äggen och honungen och mixa igen.

Smält kokosoljan och tillsätt den + de torra ingredienserna till äggsmeten, mixa igen.

Häll ut smeten i formen och ställ in i ugnen ca 8-10 min. Ta ut och låt svalna och ställ sedan i kylskåpet minst en timme innan den serveras med tex hallon och vispad kokosgrädde. Mums!!





lördag 27 september 2014

LCHF-pizza med blomkålsbotten

Idag har vi haft det väldigt blåsigt men fint och varmt väder här i Göteborg. Har ägnat hela förmiddagen åt att städa (pust!) men även hunnit med lite fix i trädgården. Plockat in lite krukor i växthuset osv. Vi ska nämligen åka iväg till Mallorca på onsdag och jag vet ju av erfarenhet att vädret kan skifta rätt så mycket här hemma på hösten, helt plötsligt har vi frostnätter och då ryker ju mina stackars kryddor och annat som jag har i krukorna eftersom jag inte är hemma och kan ta hand om dom.


I alla fall, igår fredag så gjorde vi pizza. Jag gör alltid en "vanlig" pizza till övriga i familjen och en lchf-variant till mig själv. Den här gången så testade jag en blomkålsbotten som jag hört så mycket gott om. Den var lite pilligare att tillaga än den andra jag gjort tidigare men den blev väldigt god. Dock tyckte jag inte att botten höll ihop speciellt bra. Men som sagt, väldigt god :-)

blomkålsbotten
Innan gräddning.

Ingredienser
1 medelstort blomkålshuvud
1 ägg
1 dl riven ost (jag tog parmesanost
lite salt
lite torkade örtkryddor (jag tog oregano och basilika)

Riv blomkålen i en matberedare till ett fint mjöl. Lägg i en skål och micra i 8 min. Lägg sedan blomkålen i en handduk och försök pressa ut så mycket vatten du kan.

Lägg tillbaka blomkålen i skålen och tillsätt övriga ingredienser. Forma till en deg och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Tryck ut till en rund tunn pizzabotten.

Förgrädda botten i 225 grader i ca 10 min eller tills den blivit gyllenbrun.

Lägg på övriga ingredienser och in i ugnen igen tills osten smält, ca 8 min. Njut med ett glas rött!

lchf-pizza



torsdag 25 september 2014

Grillade grillklubbor - bogrevben

Det har varit dåligt med grillandet på sista tiden, ja egentligen ända sedan semestern tog slut men i helgen som gick så åkte den fram igen.

grillklubbor

Den här gången grillade jag grillklubbor från Citygross. Har faktiskt aldrig stött på grillklubbor i köttdisken förut men om jag förstår det rätt så är det samma som tjocka revben fast dom kommer ifrån bogrevbenen. Ja, iallafall, jag tillagade dom på samma sätt som jag tidigare har gjort med tjocka revben, dvs först koka i ca 1½ timme och sedan glazade jag och slängde dom på grillen. Dom blev himla möra och fina och den här glazen som jag har använt många gånger nu är så himla god, den ger verkligen supergod smak och även om det är sambal oelek i den så blir det inte för starkt vilket innebär att även barnen gillar den :-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 pkt grillklubbor
1 stor röd lök
vatten
2 lagerblad
lite blandade pepparkorn (vitpeppar, svartpeppar och kryddpeppar)
2 vitlöksklyftor

Glaze 
2 msk oystersås
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1 msk honung
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
saften av en lime

Blanda ihop alla ingredienser

Lägg grillklubborna i en stor kastrull, täck precis med vatten. Dela löken i klyftor och lägg i kastrullen tillsammans med övriga ingredienser. Låt koka upp och sjud sedan i ca 1½ timme.

Ta upp ur vattnet och smeta in glazen överallt. Nu kan du gärna låta köttet ligga med glazen några timmar, har du inte den tiden så förbereder du grillen för direkt grillning och grillar köttet tills det fått fin färg.

Jag serverade köttet med ugnsgrillade rotfrukter och sötpotatis och min supergoda lättlagade basilikamajonäs. Grillade även lite rostbiff som vi hade hemma för att dryga ut. Gott, gott!

grillklubbor




måndag 22 september 2014

Gratinerad torsk med tomater och kapris

gratinerad torsk

Måndag igen (helgen gick alldeles för fort!) och dags för ett snabblagat fiskrecept. Det här receptet kommer ifrån Paolo Roberto (nej, det är inget pastarecept ;-) ). Jag såg när han tillagade detta på Nyhetsmorgon härom dagen. Såg gott ut och framför allt snabblagat vilket det var. Gott också när man har egna tomater att tillgå och även kryddorna förstås. Jag har ändrat lite grann i receptet förstås :-) Barnen fick ris till och vi vuxna tog bara en enkel sallad till.

Ingredienser
ca 800 g torsk
1 dl mandelmjöl (Paolo använde ströbröd)
en pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad basilika
2 msk timjan
1 dl parmesanost
1 dl olivolja
salt och peppar
vatten och salt
400 g körsbärstomater
5 sardellfileer (jag hade inte detta så jag hoppade helt enkelt över dom)
2 msk kapris
2 msk finhackad persilja
en näve oliver
salt och peppar
3 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ½ dl salt med ½ l vatten, rör runt tills saltet har löst upp sig. Lägg i fisken och låt ligga och dra ca 15 min. Ta upp fisken och skölj av och torka torrt. Lägg fisken i en ugnsform och släng in i ugnen 5 min. Häll sedan av det vattnet som blivit i formen. Detta momentet kan också hoppas över om man inte har tid men det gör fisken lite fastare.

Häll mandelmjölket i en skål och tillsätt vitlöken, basilika, timjan och riven parmesanost, rör runt och häll över olivoljan och rör runt.

Salta och peppra fisken och fördela sedan röran över i ett jämnt lager. Ringla lite olivolja över.

Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg i en skål, tillsätt kapris, oliver, hackad persilja, ev sardeller, salt och peppar. Fördela runt om fisken i formen.

In i ugnen ca 15-20 min, lite beroende på hur tjock fisk du har.
Servera med sallad eller annat lämpligt tillbehör.



söndag 21 september 2014

Nyttiga kokosbollar a´la paleo

kokosbollar paleo

Mina nyttiga kokosbollar är ju precis som det låter nyttiga, inga onyttiga ingredienser alls men det bästa av allt är ju att dom är så goda! Jag har gjort dom här tidigare efter DETTA receptet men ändrade i ingredienslistan lite grann denna gången. Jag valde att slänga i lite mandelmjöl, jag tog hasselnötter istället för cashew, hoppade över tranbären men endast för att jag inte hade dom hemma ;-) Slängde i lite torkade blåbär istället vilket blev jättegott. Varför jag kallar dom för paleo kokosbollar är ju för att paleo tillåter lite mer torkade frukter som tex dadlar medans lchf-kosten inte gör det och det är därför min kost är något av en blandning av dessa två, att äta enbart lchf känns lite för strikt för min smak men alla är vi olika ;-)

Ingredienser
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
2 dl dadlar
½ dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor (+ lite att rulla bollarna i)
½ dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk lakritspulver
en nypa flingsalt
2 msk smält kokosolja
½ dl gojibär
½ dl torkade blåbär
några msk vatten

Kör hasselnötter och mandlar i en matberedare så fint det går. Tillsätt dadlarna några i taget och kör några varv. Tillsätt alla övriga ingredienser förutom oljan och vattnet och kör tills allt blandats väl.

Maskinen har lite svårt att fördela gojibären och blåbären så vill du ha dom mer finfördelade så hacka dom lite med en kniv först.

Tillsätt smält kokosolja (eller smör) och några msk vatten och pulsa maskinen lite snabbt så det blir en kletig deg.

Forma till små bollar och rulla i kokosflingor. Blir ca 13-15 st alldeles alldeles underbara små goda kokosbollar :-)



torsdag 18 september 2014

Kryddig hemmagjord ketchup

tomatketchup

Nu börjar tomatplantorna se ledsna ut i växthuset men än kan jag skörda. Det är ju helt perfekt att vi har sådant höstväder som vi har just nu så dom tomaterna som finns kvar kan hinna mogna. Häromdagen gjorde jag en himla god tomatketchup efter inspiration från ett Jamie Oliver recept. Jag hade inte alla hans ingredienser hemma så det blev lite ändring men det blev supergott! Det blir ju mer som en sås men man kan givetvis välja att koka ner den ännu mer så blir den nog mer trögflytande. Så här gjorde jag:

Ingredienser för ca 5 dl
1 röd lök
1 stjälk selleri
olivolja
en tumstor bit färsk ingefära eller 1½ tsk torkad
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
ett knippe basilika
1 msk korianderfrön
2 kryddnejlikor
1 tsk svartpeppar
salt
1 kg färska tomater
3½ dl vatten
2 dl rödvinsvinäger
70 g sukrin gold (eller ngt brunt socker för dig som använder vanligt socker)

Skala och grovhacka löken och ingefäran. Grovhacka sellerin och skiva vitlöksklyftorna. Finhacka chilin och basilika stjälkarna (endast stjälkarna).

Lägg alla dessa grönsaker i en kastrull. Tillsätt rejält med olivolja tillsammans med korianderfröna och kryddnejlikan. Krydda med svartpeppar och salt.

Låt puttra på svag värme tills allt har mjuknat, ca 15 min, rör om då och då.

Hacka tomaterna och tillsätt till kastrullen + vattnet. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt småputtra tills hälften av vätskan kokat bort.

Tillsätt basilikabladen och mixa sedan såsen med stavmixer (eller kör i matberedare). Sila den sedan 2 ggr genom en sil och häll upp i en ren kastrull.

Tillsätt vinäger och sockret. Låt småkoka tills såsen har reducerats och tjocknat.

Häll upp på väl rengjorda steriliserade glasflaskor. Oöppnad burk håller ca 6 månader.

Jag har sedan tidigare ett annat ketchup recept på bloggen med lite färre ingredienser, supergod den också, Finns HÄR.



Sponsrad video - Kanal 5 Dessertmästarna

Ni kommer väl ihåg tv-programmet Dessertmästarna?? Jag som själv är rätt så kass på att baka tycker det är himla kul att se på detta programmet. Alla är så otroligt duktiga, vilka kreatörer! 13 av Sveriges främsta inom dessert och godis ska tävla om att bli Sveriges dessertmästare.

Nu börjar en ny omgång av programmet med start den 30 september kl.20.00 i Kanal 5. Jag tänker iallafall bänka mig, tänker du?? ;-)





Detta är ett sponsrat inlägg.

måndag 15 september 2014

Sista dagarna på min kickstartsvecka avslutades med grillmiddag - Laxspett med foliegrillade grönsaker

Pust! Då var min kickstartsvecka avslutad! Skönt att ha klarat av 7 hela dagar med max 1000 kcal per dag utan att fuska en enda gång :-) Svårast var nog helgen. Inget gottigt till lördagsmyset, inget glas vin, rätt tråkigt faktiskt men det är ju bara en vecka så det klarar man ju av.

I lördags blev det laxomelett till lunch, samma som jag åt dag 2, jättegod och mättande, åt faktiskt den till lunch i söndags också ;-) Tror dock att man ska växla mat mellan dagarna men jag hade helt enkelt varken lust eller ork att göra någon av dom andra rätterna. Middagen i lördags blev samma som dag 4, dvs lax med kålgrönsaker och en pepparrotscreme. Dock valde jag att göra en grillmiddag av den istället och så här gick det till:

laxspett


Ingredienser halstrad lax 1 portion ca 442 kcal
2 tsk olivolja
½ citron
ca 90 g blomkål
ca 90 g broccoli
½ dl frysta ärtor (glömde faktiskt dessa men dem ska absolut vara med!)
150 g lax
Adams rib rub (eller annan rubbing)
salt och peppar

Pepparrotscreme
35 g färskost med pepparrot
1 msk gräddfil
salt och peppar

Börja med att blanda ihop ingredienserna till pepparrotscremen och ställ sedan svalt.

Skär upp laxen i lagom grillspettsbitar och lägg i en skål. Häll över rubbingen och blanda runt väl. Ställ in i kylen och låt gärna marinera under några timmar.

Skär upp blomkålen och broccolin i mindre buketter. Lägg dem på dubbla foliepapper och gör ett paket. Ringla över olivoljan, pressa över citronen och salta och peppra. Slut igen paketet.

Förbered grillen för direkt grillningen. Trä upp laxen på spett. Lägg foliepaketet på grillen och kör ca 20 min. Ta bort och håll varmt medans du grillar spetten. Tänk på att laxen inte ska bli torr, det blir inget gott så se till att dom inte går för länge.

Servera ihop med pepparrotscremen och njut :-)

laxspett med pepparrotscreme

Middagen i söndags blev också denna rätt eftersom jag hade gjort extra mycket dagen innan så det räckte gott och väl, funkade bra eftersom den var så god ;-)

Resultatet då?? Jo, vågen stannade på - 3,2 kg och jag gick även ner i omfång några cm här och där. Visst är det lite jobbigt till och från att vara hungrig men det funkar, det gäller att bara ge sig fan i det. När man hamnar på en sk platå så är det nog bra att ta till sådana här veckor ibland.



söndag 14 september 2014

Sockerfri äppelmos med kanel och vaniljsmak

äppelmos

Jag har inte jättemycket äpplen i år faktiskt, vet inte vad som hände men många av mina äpplen fick fula bruna fläckar och sedan har fåglarna kalasat på många utav dem. Men....det räcker iallafall till lite bak, lite mos och givetvis bara att äta rakt upp och  ner också.

Jag har gjort äppelmos tidigare men denna gången ville jag testa att utesluta sockret, jag tog istället Icas sötströ, smaksatte med kanel och vaniljpulver. Blev jättegott, vet dock inte hur det blir med hållbarheten men jag valde att hälla upp i lite småburkar också och frysa in så kan man ta fram när det behövs. En stor burk får dock stå i kylen, bör ju hålla några veckor iallafall :-)

Ingredienser
1½ kg äpplen (ca 1 kg efter skalning och rensning)
2 msk sötströ (stevia)
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1 dl vatten

Skala äpplena, ta bort kärnor osv och klyfta ner i mindre bitar. Lägg äpplena tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka upp och låt småputtra tills äpplena är helt mjuka.

Ta av från plattan och använd en stavmixer och mixa slätt. Ställ tillbaka på spisen på låg värme och tillsätt övriga ingredienser, blanda runt väl och häll upp på glasburkar eller vad du nu föredrar.

Njut i såser, till höststeken, på morgonyoghurten, i baklagningen osv osv.:-)



lördag 13 september 2014

Egengjord tacokrydda

En av mina läsare efterfrågade receptet på min hemmagjorda tacokrydda som jag skrev om i gårdagens inlägg och givetvis ska jag dela med mig av detta! :-)

Ingredienser
2 msk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver (kan uteslutas om du inte vill ha så stark)
1 msk torkad oregano

Blanda ihop alla kryddor och förvara i en kryddburk eller annan burk med tättslutande lock. Lätt som en plätt!! :-) Håll till godo "Södermanland" ;-)






fredag 12 september 2014

Dag 4 och 5 på kickstartsveckan - Halstrad lax med pepparrotscreme och Tacosallad

Fredag och jag är inne på min femte kickstartsdag den här veckan. Det sämsta och svåraste kommer väl nu, fredag och helg...då vill man ju (läs jag) gärna ta sig ett glas vin, lite choklad och laga massa god mat men.....så blir det inte den här helgen :-( Det kommer fler helger tänker jag för nu ska jag köra klart den här kickstartsveckan och inte fuska!

Det funkar väldigt bra faktiskt. Visst är jag hungrig, jäkligt hungrig på kvällarna men man överlever. På morgonen och hela dagen känner jag mig helt speedad. Vet inte vad det är som gör det men energin är på topp och jag känner mig helt enkelt speedad. Har redan gått ner över två kilo vilket ju känns bra och gör att jag givetvis vill köra klart veckan nu och inte fuska i helgen.

Igår blev lunchen lite tråkigt tycker jag, den bestod av äggröra och lite charkuterier och granatäpple. Ingen sås eller så utan bara det.


Middagen var desto godare och den tänker jag nog tillaga nu på lördag också fast i en lite annorlunda variant och dessutom på grillen. Men...så här gjorde jag den igår iallafall:

Ingredienser halstrad lax 1 portion ca 442 kcal
2 tsk olivolja
½ citron
ca 90 g blomkål
ca 90 g broccoli
½ dl frysta ärtor
150 g lax

Pepparrotscreme
35 g färskost med pepparrot
1 msk gräddfil
salt och peppar

Börja med att blanda ihop ingredienserna till pepparrotscremen och ställ sedan svalt.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela upp blomkålen och broccolin i små buketter och lägg i en ugnsform. Ringla över 1 tsk olivolja, salta och peppra. Pressa saften ur den ena halva av citronen. In i ugnen 10 min.

Ta ut formen och häll över de frysta ärtorna, in i ugnen ytterligare 5 min.

Häll resterande olivolja i en stekpanna. Skär laxen i tunna skivor, ca ½ cm. Halstra laxen på hög värme. Jag valde att krydda laxen med en algkrydda jag köpte när vi var i Kåseberga, Skåne i somras. Ger god och mustig smak men den kan givetvis hoppas över och istället bara ta salt och peppar.

Lägg grönsakerna på en tallrik, fördela laxen över och toppa med pepparrotscremen. Garnera med en citronklyfta.

Ja, vi kör väl dagens mat också eftersom jag ändå är klar med den ;-)
Till lunch blev det samma räksallad som jag åt i måndags och nu till middag blev det tacosallad. Ja, taco utan bröd och skal helt enkelt. Passade ju bra då resten av familjen också kunde äta detta fast dom fick tortillabröd också :-)


Ingredienser tacosallad 2 portioner ca 370 kcal
½ litet salladshuvud typ isbergssallad
1 tsk smör
300 g nötfärs
½ pkt tacokrydda (jag gör min egen)
lite vatten
10 körsbärstomater
½ rödlök
3 cm gurka
½ dl riven ost
4 msk gräddfil
2 msk tacosås

Strimla, skiva och hacka alla grönsaker. Stek färsen i smöret och smaksätt med tacokryddorna, häll på lite vatten och blanda runt

Lägg salladen i botten på tallriken och fördela sedan resten av grönsakerna, färsen, osten, gräddfilen och tacosåsen över.

Mmmm, mycket gott och inte saknade jag något bröd heller ;-)

Trevlig fredagskväll på er så hörs vi imorgon igen!

Alla recept kommer ifrån boken "Kickstart med Ulrika" med lite modifikation från mig ;-)




torsdag 11 september 2014

Kickstart dag 3 - Kycklingfilé med gröna grönsaker och räkomelett

Igår onsdag var min tredje dag med kickstartsveckan. Hoppas jag inte tråkar ut er men vill gärna dela med mig av detta då jag tror att det ger något och så kanske någon annan vill prova ;-) Iallfall, gårdagen bjöd på kyckling med gröna grönsaker och till middag en räkomelett. Kycklingen var mycket god, omeletten också men det kändes lite lite att äta till middag. Var rejält hungrig idag på förmiddagen men men.....man överlever ju ;-) Det är inte farligt att vara hungrig, tänk på det och förbränningen ökar, det känner jag tydligt vilket ju ger mig mer inspiration :-) Jag dricker massor med vatten emellan målen och kaffe och te är ju också helt okej!

Som vanligt är lunchen en mobilbild, ni får stå ut ;-)

Ingredienser kyckling med gröna grönsaker 1 port ca 379 kcal
75 g grön sparris
1/4 squash
50 g sockerärtor
1 msk smör
175 g kycklingkött (jag använde köttet från den grillade kycklingen från gårdagen)
salt och peppar
ev lite chiliflakes
½ dl färska örter, tex basilika, jag använde färsk spenat och basilika

Ingredienser örtyoghurt
2 msk turkisk yoghurt
½ msk sweet chili
2 msk hackade färska örter tex basilika
salt och peppar

Börja med att blanda ihop ingredienserna till yoghurten. Ställ kallt.

Dela sparrisen och squashen i mindre bitar och stek i smör i en stekpanna, salta och peppra. Använder du rå kyckling så steker du upp det också och strör över salt, peppar och chiliflakes.

Fördela de färska örterna på en tallrik och lägg grönsakerna och kycklingen över, toppa med en klick yoghurt.


Ingredienser räkomelett
1 klick smör
½ liten hackad röd lök
2 ägg
salt och peppar
100 g skalade räkor
2 msk stenbitsrom
1 msk gräddfil
ev lite dill

Smält smöret och bryn den hackade rödlöken någon minut. Vispa ihop äggen med salt och peppar och häll över löken. När omeletten börjar bli klar så lägger du över räkorna och stenbitsromen. Toppa med gräddfilen och ev lite dill.

Alla recept ifrån boken Kickstart med Ulrika.



onsdag 10 september 2014

Kickstart dag 2 - Laxomelett och Riswraps med kyckling

Jag berättade ju igår om att jag påbörjat en kickstartsvecka denna veckan och igår var det ju då dags för dag 2. Att hoppa över frukosten är inga problem för mig men det var väldigt gott med lunch kan jag säga ;-)

Lunchen bestod av en laxomelett som var mättande och god. Fram till middagen är det inga problem alls, det är så mycket som händer då, hämtning av barn osv så det finns inte mycket tid att tänka på mat. Middagen bestod iallfall utav riswraps med kyckling och grönsaker. Hade ingen aning om vad riswraps var men hittade iallafall något som jag tror var rätt produkt ibland "all världens mat hyllan" på ica. Tunna wraps gjorda av rismjöl. Inget jag skulle äta i vanliga fall med tanke på risinnehållet men dem var faktiskt helt ok och med det goda innehållet till så blev middagen jättegod! Så här gör man:


Ingredienser laxomelett 1 port ca 475 kcal
50 g halloumiost
1 tsk olivolja
10 st små squashskivor
2 ägg
salt och svartpeppar
2 skivor rökt lax
ev en dillkvist

Skär halloumin i mindre bitar. Bryn på squashen och osten i lite olja i en stekpanna. Vispa ihop äggen med salt och peppar och häll över grönsakerna.

Skär laxskivorna i bitar eller behåll dem hela och lägg på omeletten när den börjar bli klar. Lägg ev på en dillkvist.


Ingredienser riswraps med kyckling 4 portioner, 380 kcal per portion
½ grillad kyckling
2 selleristjälkar
2 morötter
10 cm gurka
8 risblad
4 msk Lallerstedst äppel- och currysås (jag hittade dock bara currysåsen)

Bena ur kycklingen. Strimla sellerin, morötterna och gurkan i långa stavar.

Häll vatten på en tallrik och blötlägg risbladen ett i taget tills dem blir mjuka. Lägg dem på en skärbräda och fyll med ingredienserna, toppa med såsen.

Jag fick inte till dem här wrapsen speciellt snyggt men goda var dem iallafall ;-)





tisdag 9 september 2014

Snabb Kickstart dag 1 - Räksallad och Hamburgare

Denna vecka så kör jag på något som heter ”Snabb kickstart”. Menyn kommer ifrån Ulrika Davidssons bok ”Kickstart med Ulrika”. Boken innehåller 7 olika kostprogram som ska få dig att öka din fettförbränning och gå ner i vikt. Tror detta kan vara bra om man känner att man har stannat av i sin viktminskning, då kan det behövas en förändring.

Jag äter ju som ni säkert vet sedan tidigare lågkolhydratkost men en rätt så liberal sådan, undviker dock alltid pasta, ris, gluten och socker, äter potatis ibland. Jag kör även sk periodisk fasta (16:8) dvs jag fastar under 16 timmar, intar mitt sista mål mat runt 20 tiden på kvällen och äter nästa gång först vid lunch nästa dag. Den här snabba kickstarten är uppbyggd på samma sätt. Du ska endast äta två mål mat om dagen och däremellan blir det fasta. Periodisk fasta ökar din fettförbränning. Lunch runt 12 och middag senast kl.19. Kalorierna ligger aldrig över 1000 kcal per dag utan hamnar runt 800-900 kcal. Ingen frukost alltså men det blir ju inga problem för mig eftersom jag är van vid det.

Man inleder dagen med ett glas vatten med lite färskpressad citron och sedan får man dricka vatten, kaffe och te hur  mycket man vill under dagen. Tänkte göra detta ny under sju dagar (började igår måndag) och så får vi se om det blir något resultat ;-)

Sorry för taskig mobilbild men den är ju tagen på lunchen på jobbet ;-)

Igår blev det en räksallad till lunch och hamburgare till middag och recepten kommer här:

Ingredienser räksallad 1 port ca 420 kcal
100 g skalade räkor
4 salladsblad
1 dl strimlad isbergssallad
50 g körsbärstomater
½ avocado
¼ gurka
25 g sockerärtor
¼ rödlök
1 tsk olivolja
salt och peppar
lite hackad gräslök
½ hårdkokt ägg
en dillkvist
1 msk rhode island dressing (gärna egengjord men det går bra med köpe också)

Fördela salladsbladen på en tallrik. Skär upp tomaterna, gurkan och avocadon, strimla sockerärtorna och skiva löken och blanda ihop i en skål. Ringla över olivolja, salt och peppar och rör runt. Lägg över salladen.
Fördela räkorna över, dela ägget i mindre bitar och lägg över, dekorera ev med en dillkvist och ringla över dressingen.

Ingredienser hamburgare 4 port ca 444 kcal
några blad romansallad
600 g nötfärs
1 msk smör
grillkrydda eller liknande
salt och peppar
4 skivor ost
70 g bacon
1 stor tomat
1 rödlök
4 msk hamburgerdressing 

Blanda ihop färsen med kryddorna och forma till 4 hamburgare. Stek i smör.

Lägg ostskivorna på så dem smälter lite. Stek baconskivorna knapriga, låt rinna av på hushållspapper.

Fördela några salladsblad på tallriken och lägg på hamburgaren. Skiva tomaten och lägg på tillsammans med skivad rödlök. Toppa med hamburgerdressingen och bacon.






måndag 8 september 2014

Sponsored Video: Erövra världen genom att upptäcka det goda

Visst är vi i allmänhet lite dåliga på att njuta av livets små vardagliga ting. Att vakna till ett lugnt hus, kunna smyga upp och ta en kopp kaffe innan resten av familjen vaknar. Att få dem där sköna morgonkramarna av barnen när dem kommer upp. Att öppna altandörren en tidig sommarmorgon och känna solens strålar mot ansiktet, ja listan kan ju göras lång ;-)

Arlas nya varumärkeskoncept "Upptäck det goda" handlar om att inspirera människor till att lyfta blicken och upptäcka det goda. Du kan ha ost på mackan ett helt liv utan att tröttna men tillslut blir den så självklar att du inte ser den längre......förrens den är slut :-)

För mer inspiration av de små stunderna i vardagen, följ @upptackdetgoda på Instagram.



Sponsrat inlägg

söndag 7 september 2014

24 timmar i Kungshamn och Smögen

Lägenheten
Tidigare i år så blev jag tvåa i Bohus Coast fototävling med temat "vinter". Ett utav priserna var en övernattning på Hotell Kungshamn för två personer. Nu äntligen fick vi chansen att utnyttja min vinst! I fredags lämnade vi så barnen hos deras farmor och begav oss mot Kungshamn. Vi möttes av en superfin lägenhet med fin havsutsikt. Vi hann med både vin och plock på balkongen och drink på en restaurang nere i hamnen innan det var dags att bege sig till restaurangen Feldts brygga där jag också hade en vinst att hämta ut nämligen en skaldjursplatå. Mums, det var verkligen jättegott och vi åt oss mätta och glada.



Kan verkligen rekommendera detta hotell. Dem hade även en gemensam badtunna som vi badade i på kvällen/natten i månskenet, så mysigt ;-) Det enda negativa var frukosten för den var ingen vidare faktiskt....



På lördagen så tog vi oss över till ön mittemot nämligen Smögen. Shoppade lite på Smögenbryggan (det var rea överallt eftersom detta var sista helgen dem skulle ha öppet). Sedan köpte vi med oss lunch och gick ut på klipporna och satte oss. Jonny tog sig ett dopp, inte jag, alldeles för kallt ;-) Sedan var det dags att åka hemåt igen för att hämta upp barnen.



Sådana här tillfällen behövs ibland, att komma iväg bara vi vuxna, lämna barnen och njuta lite av vuxentid :-)



Supergod frukost efter träning - Kvarg med persika/passionssmak tillsammans med bär

lindahls kvarg
Katten Nisse ville också vara med i bild ;-)

Jag har hittat en riktigt god kvarg ifrån Lindahl som är smaksatt med persika och passionfrukt och dessutom utan socker. Riktigt hög proteinhalt (11%) vilket ju gör den super att äta innan eller efter ett träningspass.

Jag började min morgon med ett löppass, var helt slut efteråt men slog i alla fall personligt rekord ;-) Frukosten som jag åt direkt efteråt bestod av 2 ägg och en skål med Lindahls kvarg persika/passion blandat med ca 2 msk vispgrädde och en fruktmix ifrån Ica som bestod utav gojibär, mullbär och physalis. Tog även lite kokoflingor och hela linfrön i. Så himla gott! Fick dock inte ha den ifred eftersom Rasmus upptäckte hur god den var och skulle smaka hela tiden ;-)


Jag hittade riktigt bra information om kvarg på denna bloggen. Visste inte att lättkvarg naturligt var med låg fetthalt. Är det en högre fetthalt så har dem tillsatt grädde.

Fredag till lördag var jag och min sambo i Kungshamn och bodde på hotell. Så himla trevligt och mysigt men tänkte berätta om det i ett senare inlägg, måste redigera lite bilder först ;-)




torsdag 4 september 2014

Räkomelett - perfekt efter träning

Idag var det dags för ett löppass igen. Blev lite över 5 km vilket räcker gott och väl för mig ;-) Efter träningen är det ju smidigt med enkel och snabblagad mat såsom tex en omelett. Idag blev det en räkomelett med mycket ost, tomater och basilika.

räkomelett



Ingredienser 1 port
3 ägg
2 msk vispgrädde
salt och peppar
kokosfett
några körsbärstomater
några skivor ost
2 dl skalade räkor
lite hackad färsk basilika

Vispa ihop äggen med grädden, salta och peppra. Smält lite kokosfett i en stekpanna och häll i smeten. Rör inte utan låt omeletten gå klar på medelvärme. När den nästan är klar skivar du upp lite god ost och lägger ut över omeletten så den täcks.

Skiva upp några tomater och hacka lite basilika, fördela över omeletten. Lägg till sist över räkorna och för över skönheten på en tallrik, hugg in!

Den här rätten är väldigt mättande och innehåller bara bra produkter, proteiner, goda fetter och fräscha egenodlade tomater. Perfekt som mättande måltid efter träningen!




onsdag 3 september 2014

Egengjord tomatmarmelad och ketchup


Även om vi haft underbart väder dem sista dagarna så känner man ju att hösten är på väg. Inte minst i växthuset..... Tomaterna frodas fortfarande men man ers ändå att plantorna börjar ge med sig, bladen gulnar, det blir mögel på tomaterna osv osv. Än har jag dock rätt så många tomater att skörda och jag måste ju få till en tomatmarmelad innan dem tar slut, gärna också en ketchup. Har ni inte testat dessa två recepten innan så rekommenderar jag er verkligen att göra det, dem är supergoda! Så här gör man:

tomatmarmelad

Ingredienser tomatmarmelad
1 kg tomater (jag blandade dom olika sorterna jag har i växthuset)
1 kg syltsocker
1 dl honung
skalet och saften ifrån 1 citron

Skär tomaterna i små kuber. Lägg dom i en kastrull tillsammans med honungen, rivet skal och saft från citronen och sockret. Låt koka upp, skumma av. Låt sedan stå och sjuda i ca 1½ timme och skumma av under tiden.

Häll upp i väl rengjorda glasburkar och låt svalna. Förvara i kylskåp, då håller den ca 6 månader. Denna satsen räcker till 3 små burkar.

tomatketchup

Ingredienser tomatketchup
1 kg blandade tomater
3 msk råsocker
3 msk vitvinsvinäger
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk worcestersås
salt och peppar
 
 
Hacka den gula och vita löken. Dela tomaterna i mindre bitar. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt småputtra ca 20 min. Mixa såsen i matberedare eller med en mixerstav.

Häll upp i en ren glasburk.

Andra goda tomatrecept hittar du under etiketten "tomater".






måndag 1 september 2014

Högrevsgryta med rödvin och karljohan svamp

högrevsgryta

Japp, då var höstens första gryta tillagad. Eller är det höst? Nej, det är det nog inte ännu men iallafall, jag gjorde en supergod gryta igår. Givetvis åkte en del av svampskörden ner som jag plockade häromdagen. Inspiration till receptet fick jag av duktiga Louise som har bloggen "Taste by Louise". Hon använde sig av viltkött och portvin i sin gryta men jag tog det jag hade helt enkelt. Köttet ska ligga och marinera i rödvinet och grönsakerna, gärna över natten men jag hade tyvärr inte tid med det utan det blev "bara" 3 timmar. Så här gjorde jag iallafall:

Ingredienser
en stor bit högrev
3 dl rödvin
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul grovhackad lök
2 morötter i grova skivor
3 dl vatten
3 msk viltfond
olja och smör till stekning
ett gäng karljohan svampar eller kantareller
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk rödavinbärs gelé
1 msk soja

Blanda ihop rödvin, vitlök, enbär, timjan, lök och morötter i en skål. Skär köttet i mindre bitar och lägg i marinaden. Låt marinera några timmar, helst över natten.

Smält smör i en stekpanna och bryn köttbitarna runt om. Lägg över i en stekgryta, häll över rödvinsblandningen inkl grönsakerna. Häll över vattnet och fonden. Låt koka i några timmar, gärna upp emot tre timmar, då blir köttet mört och fint. Ta av locket mot slutet och låt koka kraftigt så skyn blir lite tjockare.

Stek på svampen så den får fin färg, salta och peppra. Häll i grytan. Tillsätt övriga ingredienser. Salta och peppra. Låt koka ytterligare en stund medans du tillagar tillbehören som tex kan vara ris eller som jag gjorde, butternut squash i ugnen. Häll olivolja över, salta och peppra och in i ugnen på 225 grader ca 35 min. Denna grytan blev riktigt, riktigt god, vilka smaker! Mumma!

Lite goda tillbehör och tända ljus, mys!


Drack ett väldigt gott vin till nämligen Stone Valley Shiraz ifrån Kalifornien. Detta vinet är ett modernt, friskt och fruktigt vin med mörka bär och plommon. Vinet kostar bara 69 kr på Systembolaget och har nr12655, ett riktigt fynd! Vi båda tyckte vinet var jättegott och passade alldeles utmärkt till grytan.

stone valley shiraz