Egengjord tomatmarmelad och ketchup


Även om vi haft underbart väder dem sista dagarna så känner man ju att hösten är på väg. Inte minst i växthuset..... Tomaterna frodas fortfarande men man ers ändå att plantorna börjar ge med sig, bladen gulnar, det blir mögel på tomaterna osv osv. Än har jag dock rätt så många tomater att skörda och jag måste ju få till en tomatmarmelad innan dem tar slut, gärna också en ketchup. Har ni inte testat dessa två recepten innan så rekommenderar jag er verkligen att göra det, dem är supergoda! Så här gör man:

tomatmarmelad

Ingredienser tomatmarmelad
1 kg tomater (jag blandade dom olika sorterna jag har i växthuset)
1 kg syltsocker
1 dl honung
skalet och saften ifrån 1 citron

Skär tomaterna i små kuber. Lägg dom i en kastrull tillsammans med honungen, rivet skal och saft från citronen och sockret. Låt koka upp, skumma av. Låt sedan stå och sjuda i ca 15-20 min och skumma av under tiden.

Häll upp i väl rengjorda glasburkar och låt svalna. Förvara i kylskåp, då håller den ca 6 månader. Denna satsen räcker till 3 små burkar.

tomatketchup

Ingredienser tomatketchup
1 kg blandade tomater
3 msk råsocker
3 msk vitvinsvinäger
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk worcestersås
salt och peppar
Hacka den gula och vita löken. Dela tomaterna i mindre bitar. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt småputtra ca 20 min. Mixa såsen i matberedare eller med en mixerstav.

Häll upp i en ren glasburk.

Andra goda tomatrecept hittar du under etiketten "tomater".






Kommentarer

  1. Härligt mycket tomater! Och vilka godsaker som lagas på dem... Jag som inte har växthus hoppas verkligen på en lååång ljum period då de flesta av mina egen tomater (utomhus mot sydvägg) inte mognat ännu.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar