lördag 30 mars 2013

GLAD PÅSK!

Då var påskafton här och vi är i full gång redan. Har hunnit med en powerwalk och gömt påskägg ute i trädgården. Nu ska jag strax börja förbereda kvällens middag, börjar med att göra färdigt marängerna som ska bli en god pavlova :-) Ha nu en GLAD PÅSK och ät inte för mycket ägg ;-)

onsdag 27 mars 2013

Påskens huvudrätt - Potatis- och gulbetssallad med laxspett

 
Ja, då var det dags för mitt tredje och sista påskrecept i samarbete med PrimeWine, Las Moras och Kokaihop.se. Vi är ju som sagt var fem matbloggare som har lagat tre påskrecept var och du kan hitta alla våra recept på tävlingssidan, där du också kan tävla och vinna en Kitchen Aid! Än så länge inte så många bidrag så gå in och tävla med ditt bästa gröna påskrecept så att just DU vinner!! Andra pris är en gjutjärnsgryta av Le Creuset, inte kattskit det heller direkt ;-)
 
Den här goda potatissalladen har två huvudingredienser, gulbeta och delikatesspotatis, en mycket god kombo. Dillpeston binder ihop salladen och ger mycket gott krisp. Laxspetten kan man ju smaksätta på många sätt men chili och citron är en himla god kombo. Allt detta passade jättebra till det goda vinet Las Moras. Detta vin är för övrigt ett väldigt lättdrucket vin som passar till många olika slags maträtter, jättegott!
 
 
Ingredienser för 6 personer:
4-5 st gulbetor
½ kg delikatesspotatis
1 paket sockerärtor
ruccola
en näve körsbärstomater
900 g laxfilé
1 st röd chilifrukt
saften från en halv citron
olivolja
salt och peppar
fiskkrydda
Dillpesto:
1 dl mandel
2 dl hackad dill
1 dl olivolja
saften från en citron
salt och peppar

 
Börja med att koka gulbetorna med skalet kvar och salt tills dom är mjuka, tar mellan 45-60 minuter beroende på storlek. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten och skär i klyftor.
 
Koka potatisen med mycket salt och skalet kvar. Låt ånga av och häll över i en skål. Koka sockerärtorna i en minut, skölj med kallt vatten.
 
Mixa ihop ingredienserna till dillpeston, krydda med salt och peppar. Häll över potatisen och rör runt. Tillsätt gulbetorna, sockerärtorna, ruccolan och delade körsbärstomater.
 
Dela laxen i mindre bitar. Hacka chillin. Blanda ihop allting i en skål med olivolja, citronsaft, salt, peppar och  någon god fiskkrydda. Trä upp på spett och grilla på grillen eller i grillpannan. 
Servera salladen med spetten!
 
 

Härligt solig morgon


Onsdag betyder som vanligt ledig dag för mig. Hemma med lille Rasmus och myser och äntligen är vädret så pass bra att vi kan vara ute också! Att vara ute i trädgården är en helt ny upplevelse för honom och han tycker det är jättekul. Idag tänker jag passa på att sitta lite i solstolen medans han leker, härligt :-)




Morgonen inleddes med god frukost bestående av äggröra med paprika och champinjoner, avocado och krämig brieost, gott, gott!


Är så himla glad över mina julstjärnor som fortfarande i slutet av mars är jättefina! När vi var på Kanarieöarna så såg vi julstjärnor överallt i alla rabatter så om dom överlever fram till sommaren så tänkte jag ställa ut dom på altanen.

Kika gärna in lite senare för då kommer mitt tredje och sista påskrecept till "Grönare högtider". En riktig goding och försmak på sommaren :-) Glöm heller inte att gå in HÄR för att vara med och tävla med ditt eget gröna påskrecept, du kan vinna en Kitchen Aid, andra priset är inte heller så pjåkigt, en gjutjärnsgryta av märket Le Creuset ;-)

tisdag 26 mars 2013

Påskens andra förätt - Gulbetsbruschetta med pocherat ägg

gulbetsbruschetta med pocherat ägg


Ja mina vänner, då var det dags för mitt andra bidrag till "Grönare högtider". Som jag berättat innan så är det ju påskrecept det handlar om nu och om jag får säga det själv så är ju i alla fall färgerna på den här härliga förrätten väldigt "påskiga" ;-)

Ingredienser för 4 personer:
2 st stora gula betor
4 st skivor surdegsbröd
1 st vitlöksklyfta
ruccola
2 dl creme fraiche
100 g getost
1 msk flytande honung
salt och peppar
en handfull krossade valnötter
4 st ägg
vatten
salt
1 msk ättika
olivolja
balsamvinäger

Börja med att linda in varje gulbeta i aluminumfolie. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg in paketen i ugnen i ca 1 timme eller tills betorna är mjuka. Ta ut och låt svalna litegrann, "skrubba" av skalet och skiva betorna i ½ cm bitar.
Blanda ihop getosten med creme fraiche och honung med en gaffel, salta och peppra. Låt stå i kylen medans du gör resten.
Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med lite salt och ättika. Häll ett ägg i taget i en kaffekopp eller litet glas. Sänk plattan så vattnet sjudar, häll försiktigt i ägget i vattnet och låt varje ägg koka ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Rosta brödskivorna och stryk varje brödskiva med en delad vitlöksklyfta.
Bre på getostblandningen på brödskivorna, lägg på en näve ruccola och några skivor gulbetor. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strössla över valnötterna och toppa med ett pocherat ägg. Lägg ett snitt i ägget så gulan rinner ut och servera!
Den här bruschettan var riktigt, riktigt god och passade fin fint med det goda vinet Las Moras.
Nu kan du också gå in på Kokaihop och tävla om att få en plats med ditt recept i receptboken som kommer ut 2014. Du kan också vinna en Kitchen Aid!! Gå in genast och lägg in ditt bästa gröna recept inför påsken :-) På denna sidan kan du också hitta alla matbloggarnas påskrecept.

måndag 25 mars 2013

Grythelg och såtider

Vilken helg vi har haft, riktigt härligt väder och god mat. Har även hunnit med att så lite nya fröer. Idag blev det två sorters gurka (Marketmore och Max), två sorters aubergine (Moneymaker och Prosperosa och även butternut squash. Har aldrig lyckats med butternut förut, det blir helt enkelt inga frukter men nu ger jag det en chans till, det är ju så himla gott så det vore trevligt att kunna äta sin egenodlade :-)


Matmässigt så har det varit en riktig grythelg (förutom den goda fläskkarrén i lördags). I fredags blev det en kycklinggryta med allt möjligt i, tog det jag hade hemma helt enkelt och det brukar alltid bli himla gott! Det var oliver, blomkål, gul lök, vitlök, grädde, creme fraiche, krossade tomater mm mm. Igår söndag blev det en kalvgryta. Hittade billig kalvbog i affären och slog till. I grytan hade jag hackad gul lök, halverade scharlottenlökar, pressad vitlök, krossade tomater, rött vin, egengjord köttfond, en skvätt grädde, lite pressad citron, champinjoner, morötter, blandade torkade örter såsom oregano och franska örter. Den fick stå och puttra i gjutjärnsgrytan i ca 2½ timme så ni förstår ju att köttet var mört när det var klart, mycket gott!

Denna veckan kommer mina två återstående påskrecept från "Grönare högtider" dyka upp på bloggen så håll utkik. Ni kommer också att kunna tävla på Kokaihop.se om att få vara med och bidra till receptboken med ett eget recept och dessutom så kan du vinna en Kitchen Aid, så håll utkik som sagt var ;-)

lördag 23 mars 2013

Rosa bubbel och rosé

God lördag på er! Vilken härlig dag det har varit idag :-) Började förmiddagen med en powerwalk, går lite och springer lite ;-) Sedan var vi ute en sväng i trädgården och lekte, Rasmus tycker det är jättekul att vara på altanen och i sandlådan, helt ny värld för honom :-) Dessutom så har vi varit och köpt en ny laptop till mig :-) Äntligen, min gamla skorv gör mig galen ibland så nu installeras det för fullt på den nya ;-)


Igår möttes jag av ett trevligt paket ifrån PrimeWine när jag kom hem. Det innehöll två flaskor och en bag in box:

Gobelsburg Rosé - En lyxig rosé, toppen till fest.
Pata Negra Rosé - Rosa bubbel som passar utmärkt som apertif till balkonghänget.
Poggio - En stilig rosé som passar perfekt till större sällskap som tex picknick eller grillfest.

Mmmm, ska bli gott att testa dessa, ser nog mest fram emot det rosa bubblet!


Just nu har jag en bit fläskkarré i ugnen. Ska göra det här goda receptet som jag brukar göra ofta. Köttet blir så otroligt mört och gott. Till köttet blir det ugnsrostad sötpotatis och butternut squash.

Måste också visa er en bild på mina fina tomatplantor, dom har blivit riktigt långa så nu är det snart dags för omplantering!



Ha en go lördagseftermiddag och kväll!!

fredag 22 mars 2013

Försäljning av ekologiskt ökar och fusk på våra restauranger!

För det första: FREDAG!!!! Härligt eller??!! När man jobbar så ser man så fruktansvärt mycket fram emot fredagarna, inte alls samma sak när man är hemma och är föräldraledig, då går alla dagarna in i varandra på något sätt. Hade två trötta barn imorse som gick upp samtidigt som mig, dvs vid 6-tiden! Varför vaknar dom så tidigt om dom är trötta kan man ju fråga sig??

Trötta och nyvakna barn!

Tillbaka till det jag tänkte berätta om ni inte sett det tidigare. Enligt "Äkta vara" så ökar försäljningen av ekologiska varor för sjätte året i rad. Bra tycker jag!! Jag tycker själv givetvis att kan man köpa en ekologisk vara, dvs om den inte är alldeles för dyr osv så ska man ju välja det. Störst var iallafall ökningen i restaurang- och storköksbranschen vilket ju också är bra.

När jag sedan läser vidare på GP´s hemsida så läser jag om "Hemlige kocken" som har smugit runt på våra restauranger i landet och inspekterat. Han har hittat diverse otrevligheter såsom vattensprutade kycklingar, mycket halvfabrikat och e-nummer i långa banor. Han har besökt allt från gatukök till lyxkrogar och det verkar inte vara någon större skillnad på fusket. Mats-Erik säger: "det är mer som fejkas och mindre som lagas på plats än vad jag trodde. Jag har inte hört till de allra mest naiva konsumenterna men jag är ändå förvånad över hur enormt mycket halvfabrikat som används". Han skriver förstås om allt han kommit fram till i en kommande bok som heter "Saltad nota" som kommer ut i augusti. Jag undrar om han tänker namnge några restauranger???

Usch, vad tråkigt tycker jag. Där går man ut på stan och tror att man får det allra bästa men tji får man. Nej, det stämmer nog som min sambo brukar säga: bäst och godast mat får man hemma :-)



onsdag 20 mars 2013

Hemgjorda chicken nuggets a´la LCHF


Min dotter tycker det är himla gott med chicken nuggets. När vi är på någon av hamburgerrestaurangerna så är det alltid det hon ska ha och hon har även tjatat om att hon vill äta det hemma. Jag bara vägrar att köpa dom färdiga som finns i frysdisken så i söndags bestämde jag mig för att testa att göra egna men lite mer lchf vänliga ;-) Inte så svårt egentligen, bara till att byta ut vetemjölet mot mandelmjöl! Så här gjorde jag:

Ingredienser
kycklingfilé
ägg
mandelmjöl
riven parmesanost
salt och peppar

Skär kycklingen i lagom bitar. Doppa dom först i uppvispat ägg och sedan i en blandning av mandelmjöl, riven parmesanost, salt och peppar. Stek i mycket smör och servera med några dippsåser. Jag gjorde två enkla dippsåser.

Ingredienser currydipp
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 tsk curry
lite gurkmeja (för färgens skull)
lite salt och peppar

Ingredienser getostdipp
2 dl creme fraiche
100 g getost
1 msk honung
salt och peppar

Bara till att blanda ihop alla ingredienserna.

Vad tyckte då min dotter. Jo, hon sa att dom var goda men hamburgerrestaurangens var godare...... :-( Hmm, det tyckte inte jag förstås.....dom blev jättegoda!

Idag är det onsdag och egentligen min dag då jag ska vara hemma med Rasmus men eftersom vi har avdelningsmöte på jobbet så fick det bli byte med tisdagen så igår var jag hemma. Hade tänkt att vara ute med Rasmus, gå en promenad osv men nej, nej, det hoppade jag över, hu va kallt det var!! Blåste och kylan gick genom märg och ben. Resterande Sverige verkar ha fått massor med snö, men inte vi :-) men var är värmen, nu vill jag att våren ska komma!! Vi hade en mysdag iallafall. Rasmus har börjat klättra upp i soffan så då får man vara nära och kolla så han inte ramlar ner för han har inte fått riktigt koll på det där ännu, hur man tar sig ner alltså.

Ha nu en go dag alla bloggläsare!!


tisdag 19 mars 2013

Sparrissoppa med bacon


sparrissoppa

I mitt tidigare inlägg så berättade jag ju om mitt samarbete med PrimeWine och Kokaihop.se, "Grönare högtider", om kokboken som ska ges ut med recept ifrån 5 utvalda matbloggare +gäster. Recepten som ska tas fram ska passa till tre olika högtider, påsk, midsommar och jul och vi börjar ju givetvis med påsken ;-)

 Mitt första bidrag är en sparrissoppa. Spansk sparris är i säsong i slutet av mars så det passar ju jättebra att använda den till påskmaten. Baconet ger en riktigt god sälta till soppan och philadelphiaosten "lenar" upp soppan litegrann. Jättegod och passade alldeles ypperligt till det goda vita vinet Las Moras.

Ingredienser för ca 5 förrättsportioner
3 st scharlottenlökar 
1 st stor vitlöksklyfta 
smör 
1 dl vitt vin 
500 g sparris 
8 dl kycklingbuljong 
2 dl vispgrädde 
2 msk philadelphiaost 
salt och peppar 
1 paket bacon 

 Börja med att värma på buljongen i en kastrull. Hacka shcarlottenlökarna och vitlöken fint. Ansa sparrisen och skär av topparna. Skär det som är kvar av sparrisen i ca 1 cm bitar.

 Smält smör i en kastrull. Fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt vinet och låt fräsa någon minut. Tillsätt sparrisbitarna och buljongen. Låt koka tills sparrisen är mjuk ca 15 min. Salta och peppra. Under tiden kokar du sparristopparna ca 3 min. Häll av vattnet och lägg topparna på hushållspapper och låt torka.

Skär baconet i små bitar, stek på hög värme i en stekpanna tills bitarna blir knapriga. Lägg på hushållspapper och låt rinna av.

 Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Ställ tillbaka på spisen och tillsätt vispgrädde och philadelphiaost, rör runt. Låt sjuda några minuter. Häll upp soppan i skålar, garnera med bacon och sparristopparna.

måndag 18 mars 2013

Las Moras - Grönare högtider


Äntligen får jag berätta om ett himla roligt projekt som jag är med i!! I samarbete med Las Moras och matsiten Kokaihop.se så ska jag tillsammans med 4 andra matbloggare ta fram en receptserie på temat "grönare högtider" som ska kopplas ihop med vinet Las Moras. Högtiderna som det gäller är påsk, midsommar och jul.

Alla våra recept som tas fram under året ska sedan sammanfattas i en receptbok "Las Moras grönare högtider". Recepten ska givetvis passa till det vita vinet Las Moras och huvudråvaran ska vara ekologiska grönsaker i säsong.

Projektet innebär också ett samarbete med siten kokaihop.se där det inför varje högtid kommer lyftas fram en tävling där läsarna tävlar om att komma med i receptboken tillsammans med oss matbloggare.

De andra matbloggarna som ska vara med i projektet förutom mig själv är:

Så, håll utkik i våra bloggar under veckan för första recepten ifrån 0ss på temat påsk och håll också utkik på kokaihop.se under vecka 13 då tävlingen där du kan vara med och tävla om att få vara med i receptboken kommer ut!!

Lite info om vinet Las Moras

"Las Moras är ett vin och varumärke med ursprung i Argentina. Las Moras finns både som rött och vitt vin, i bag in box och på flaska. Det vinet som vi testar till högtiderna är ett vitt vin som lanserades i höstas, Las Moras Chardonney PET, krav märkt! Detta vin är inte bara ett bättre miljöval utan har också fått mycket goda recensioner ifrån landets vinkritiker."

Smaken är torr, generöst fruktig, ungdomlig med inslag av fat, tropisk frukt, persika, apelsin och vanilj. Vinet har nummer 16018 på Systembolaget och kostar 73 kr.



Hummerfredag med Mia och besök på en "app" restaurang :-)


Ja, då har vi redan måndag igen, helgerna svischar förbi som vanligt ;-) Helgen inleddes lugnt med lite god hummer och bubbel i form av det vita mousserande vinet Mia Moscato. Helt i min smak ;-), sött och friskt med inslag av päron, pomerans, fläder och citrus. Vinet är gjort på druvan muscat och passar tydligen till frukt- och bärdesserter, choklad och olika bakverk men jag tyckte det passade bra till hummern också ;-) men jag skulle nog tro att den passar som bäst efter en heldag på stranden, på min altan, i en skön solstol :-) Enda nackdelen är väl att vinet är lite väl svagt, endast 7%!  Flaskan har nr 7897 och kostar 49 kr på Systembolaget.

Ingen av oss hade någon bra kamera med oss i lördags så lite instagram bilder får duga ;-)
I lördag så var det dags för mig att gå ut med mitt gamla tjejgäng. Vi är ett gäng tjejer som växte upp tillsammans i Tuve som ligger på Hisingen här i Göteborg. En del av oss umgås fortfarande men en del träffar jag bara på sådana här tillställningar och det är alltid lika kul och trevligt att höra vad som händer med tjejerna. Vi har alla barn och är runt 40 års åldern så vi har förstås mycket att berätta ;-) Vi var på restaurang Pinchos som ligger mitt inne i stan. Det roliga med den här restaurangen är att det är en "app" restaurang! När man kommer dit så ska man ladda ner deras app och däri bestämma vad man vill äta och dricka. Man beställer sin mat och dryck i telefonen och så plingar telefonen till när maten är klar och man hämtar den själv i baren. Givetvis har dom också servitörer men det mesta sköter man själv. När det sedan är dags att betala så trycker man på betalaknappen så kommer det en servitör. Mycket käckt och förstås lite extra kul. Pinchos är som ni kanske hör en tapasrestaurang och det fanns många goda tapas att välja mellan, enda nackdelen var väl att varje tallrik var lite väl liten.... Kul och gott var det iallafall så är du här i Göteborg på besök eller bor här så testa!!

Håll utkik här på bloggen vid lunchtid, då kommer jag berätta om ett kul projekt som jag ska vara med i, tills dess, ha en go dag på er!!!

onsdag 13 mars 2013

Kycklingdelar i smakrik tomatsås serveras med sötpotatis


Sötpotatis!!! Så gott!! Har ni inte testat sötpotatis så gör det :-) Det godaste tycker jag är att klyfta den och rosta i ugnen, blir sött och gott ;-) Till sötpotatisen denna gången blev det kycklingdelar som jag först kryddade med paprika och örter. Slängde över lite passerade tomater som jag hade kvar ifrån denna rätten.

Ingredienser
2 pkt kycklingdelar
rökt paprikapulver
franska örter (eller liknande)
salt och peppar
olivolja
1 flaska passerade tomater
1 dl rött vin
skivad chorizo
oliver

Börja med att lägga kycklingdelarna i en stor ugnsform. Krydda med paprikapulver, kryddor, salt och peppar. Ringla över olivolja och gnid in kryddorna med händerna i kycklingen. Häll över passerade tomater, en skvätt rödvin, några skivade chorizobitar och en näve svarta oliver. In i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.

Mmmm, det här blev riktigt gott! Så smakrik sås och god kyckling!!



Ledig dag och test av Kiviks fruktdryck


Onsdagar betyder ledig dag för mig numera, eller ledig och ledig, föräldraledig rättare sagt ;-) Nu har jag iallafall kört stora tjejen till skolan, lillkillen tar just nu sin förmiddagslur så mamma kan få en liten stund framför datorn med en kopp kaffe, härligt! Till frukost blev det min favorit just nu, hemgjord müsli med kesella och bär, gott, gott. Köpte torkade mullbär i lördags när vi var i Saluhallen och dom fick också åka ner i skålen, riktigt goda faktiskt, lite lakritssmak.


Fick ett paket häromdagen med några smakprover på Kiviks fruktdrycker, dels en produkt som dom kallar "Naturens bästa" med smak av blåbär och granatäpple. Dom här testade jag själv och dom var riktigt goda, inget tillsatt socker utan bara fruktjuice. De andra som fanns i paketet var fruktdrycker som tidigare bara funnits i stora paket, numera finns dom i små "festis" paket, lagom att ta med på utflykt osv. Dessa testade Isabella och hon tyckte dom var jättegoda. Jag föredrar dock "Naturens bästa" eftersom dom inte hade något tillsatt socker :-)

Nej, nu ska jag surfa runt på lite andra bloggar, ha en go dag!!

Provsmakning i samarbete med Kivik.

söndag 10 mars 2013

Plocktallrik från nyrenoverad saluhall till mello


Saluhallen här i Göteborg har varit delvis stängd under en rätt så lång tid pga renovering men nu har den äntligen blivit klar så när vi igår ville ha något extra gott till kvällens melodifestival så bestämde vi oss för att åka dit och handla lite. Det har blivit en rejäl uppfräschning men som vanligt mycket folk så det är lite svårt att ta sig fram med barnvagn där inne. Vi har våra två favoritställen som vi brukar handla hos, dels Capri som har italienska delikatesser och Bino som kör mer på grekiska och turkiska delikatesser. Vi handlade lite goda oliver, fetaost, parmesanost, buffelgorgonzola, fyllda kronärtskockor mm mm. Fick också köpt tre stycken surdegsbröd ifrån Brogyllen, mycket gott bröd. Lite praliner ifrån Flickorna Kanold blev det också och så lite nyttiga saker såsom gojibär, tranbär och mullbär.


Dagens inköp kompletterades med serranoskinka och salami som vi köpte med oss från Kanarieöarna. Vinet vi drack till är vårat absoluta favoritvin, Valle Reale, ett rött vin från Italien (såklart). Har nr 2355 på Systembolaget och kostar 89 kr. Ja, ni ser ju, tallriken blev såklart supergod!! Tyvärr vann inte Ralph utan Robin som jag absolut inte tyckte skulle vinna :-( Ja, ja, Ralph´s låt går redan varm här hemma iallafall :-)




lördag 9 mars 2013

Kycklingspett tandoori med wokade grönsaker och raita


"Kyckling på fredag det enda jag vill ha"....kommer ni ihåg den, Kronfågels reklam från 2000? Ja, den har iallafall satt sig i mitt huvud :-) Igår blev det iallafall kyckling, närmare bestämt kycklingspett tandoori, ett recept jag hittade i Jamie Olivers kokbok "Jamie grillar". Som vanligt en mycket bra kokbok ifrån engelsmannen tycker jag!! Min största inspiration!

Till kycklingspetten så wokade jag lite blandade grönsaker och kryddade med diverse thailändska smaker. Till det hela blev det även en raita och lite köpt naanbröd, mycket, mycket goda smaker, alldeles lagom starkt. Ett tips om ni har barn är att vänta med dom starka kryddorna till sist. I det här fallet hade jag röd chilipasta och sambal oelek, det tog jag i allra sist när jag redan hällt upp mat till barnen, perfekt!

Ingredienser kycklingspett
kycklingfiléer
140 g matlagningsyoghurt
1/4 dl olivolja
4 msk passerade tomater
3 cm färsk ingefära, skalad och riven
½ tsk vardera av garam masala, chilipulver, rökt paprikapulver och gurkmeja
2 st finhackade vitlöksklyftor
salt och peppar

Blanda alla ingredienser utom kycklingen i en skål. Dela kycklingen i lagom "spettbitar". Lägg i kycklingen och blanda runt. Krydda med salt och peppar. Täck med plastfilm och låt stå och marinera 2-3 timmar i kylen.

Trä upp kycklingen på spätt och grilla!

Ingredienser grönsakswok
morötter
röd paprika
röd lök
blomkål
vitkål
1 st hackad vitlöksklyfta
2 cm hackad färsk ingefära
sesamolja
fisksås
oystersås
röd chilipasta
sambal oelek
lite salt
olja att woka i

Dela grönsakerna i mindre bitar. Värm upp woken och tillsätt oljan, börja med att fräsa vitlöken och ingefäran, tillsätt sedan grönsakerna, de hårda såsom morötter och paprika kör jag först, sedan resten. Blomkålen förvällde jag någon minut innan jag wokade den. Tillsätt resterande ingredienser. Svårt att säga måtten här, jag brukar alltid höfta ;-) Woka tills grönsakerna mjuknat.

Ingredienser raita
2-3 dl turkisk yoghurt
10 cm gurka, riven
1 dl hackad färsk mynta
lite cayennepeppar
salt och peppar

Riv gurkan, salta och låt rinna av i ett durkslag. Blanda under tiden yoghurt med hackad mynta och kryddorna. Pressa ut så mycket vatten som möjligt ur gurkan och tillsätt sedan till yoghurten. Låt gärna stå i kylen en stund och dra.

Servera det hela med naanbröd och njuuuuut!!!

torsdag 7 mars 2013

Ugnslax i sås smaksatt med kräm av soltorkade tomater


Enkel matlagning men otroligt smakrikt och gott! Ja, det var gårdagens middag hemma hos oss. Lax i alla dess former är en stor favorit hos mig men att göra den i ugnen är nog godast. Man behöver ju inte ha en sås över som jag har i detta fallet utan går bra med bara kryddor och kanske en dippsås vid sidan om. Den här kryddade jag iallafall med en kräm på soltorkade tomater från Zeta, tycker den är så himla god!!

Ingredienser laxen
laxfiléer
salt och peppar
någon sorts fiskkrydda (kan givetvis uteslutas)
2 dl creme fraiche
1½ dl grädde
1 msk soltorkade tomater creme
ca 2 dl riven parmesanost
1 msk torkad basilika

Smöra en ugnsform och lägg i laxfiléerna på rad. Salta och pepprar och krydda gärna med med en fiskkrydda. Jag använde mig av "Karibiens skatter" från Herbaria.


Blanda ihop övriga ingredienser i en skål. Har du inte krämen på soltorkade tomater så går det givetvis bra med vanliga soltorkade tomater men den här krämen är riktigt god och smakrik, man behöver inte så mycket.

Häll blandningen över laxen. In i ugnen på 200 grader i ca 20 min.


Ingredienser ugnsrostade grönsaker
röd paprika
squash
morot
blomkål
olivolja
salt och peppar
herbes de provence
2 st vitlöksklyftor

Skär alla grönsaker i mindre bitar. Häll över rikligt med olivolja, pressa över två vitlöksklyftor och krydda. Blanda om väl! Grönsakerna behöver stå i ugnen i ca 35 minuter så jag började med dessa, ställde in dom i 225 grader i ca 15 min, sedan sänkte jag till 200 grader och ställde in laxen.


tisdag 5 mars 2013

Tomatfröerna äntligen i jorden och en check i växthuset


I söndags så fick jag äntligen sått mina tomatfröer. Brukar faktiskt vara tidigare med dom men denna gången bestämde jag mig för att vänta tills vi kommit hem ifrån Kanarieöarna. Det blev 9 olika sorter, de flesta gamla godingar som jag redan testat.

  • Golden boy
  • Piccolo dattero ibrido
  • Ildi
  • Gardeners delight
  • Venus
  • Costoluto fiorentino
  • Principe Borghese
  • San Marzano 2
  • Marglobe

Har ni andra börjat så ännu? Har faktiskt också sått några fröer jag snodde med mig ifrån Kanarieöarna. Fråga mig inte vad det är för träd, jo, jag vet ju hur dom ser ut men har ingen aning om vad dom heter. Det ena trädet har enormt stora fröbaljor, ca 20 cm långa, hårda som trä. Trädet växer som ett paraply. Har en bild på ett sådant trä men tyvärr inte med många blad på, se nedan.


Fröbaljan!

Dessa fina fröer fann inne i baljan (som vi fick bända upp!!)

Tog även en titt i mitt växthus idag. Har vattnat sporadiskt under vintern men tyvärr har inte det hjälpt för mitt olivträd som har tappat massor med blad. Men......det är inget att oroa sig för, det har hänt förut och dom kommer tillbaka :-) Lagerbladet ser jättebra ut, som alltid. Citronplantan däremot....ja, citronerna sitter kvar men den är full av bladlöss och ser lite allmänt trist ut, ja, den tar sig nog också så småningom ;-)




Även om inte detta är en modeblogg så kan det väl ibland vara kul att visa lite kläder och dylikt tänkte jag så här kommer en bild på en läcker tröja jag fick hem idag, älskar döskallar, hårdrockare som jag är!!! ;-)


Nej, nu säger en trött bloggerska god natt!



måndag 4 mars 2013

Ljuvligt god långlagad kycklinggryta med chorizo

Har precis skaffat Instagram (ja, jag vet, lite sent men iallafall), kul med alla effekter man kan göra!
Ja, då var första arbetsdagen avklarad efter semestern. Skulle ju inte vara fel att åka iväg igen.... ;-) Vi köpte med oss lite korv och serranoskinka ifrån Kanarieöarna. En av korvarna var en chorizo som jag testade i lördags när jag gjorde en kycklinggryta. Vilken smak den gav grytan, helt fantastiskt gott!! Att man inte köpte med sig mera hem :-( Iallafall, testa denna gryta om du har kycklingdelar hemma, du lär inte ångra dig!

Ingredienser
kycklingdelar
ett gäng med chorizoskivor
½ squash
2 st små röda paprikor

Tomatsås
3 burkar krossade tomater
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
en näve oliver
torkad basilika
torkad oregano
salt och peppar

Börja med tomatsåsen, hacka gul och vit lök. Fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, hackade oliver (glöm inte att kärna ur) och kryddorna. Låt småputtra medans du bryner kycklingdelarna.

Bryn alla kycklingdelar, salta och peppra. Skiva upp grönsakerna och chorizon.

Lägg hälften av tomatsåsen i botten av en stekgryta (som kan gå i ugnen). Lägg över kycklingdelarna, grönsakerna och chorizon, häll över resten av tomatsåsen. In i ugnen på 180 grader i 1½ timme.

Servera med en bit bröd!

Till vinet drack vi ett vin som heter SomeZin Zinfandel från Kalifornien. Vinet är mycket smakrikt och fruktigt med inslag av plommon, örter, jordgubbar, vanilj, lakrits, mörk choklad, kryddor och rostat kaffe. Finns på Systembolaget, kostar 89 kr, artikelnr: 6437. Vi tyckte vinet var gott, helt ok men inte mer än så.

"I november 2012 kom det populära boxvinet SomeZin Zinfandel på flaska. Tack vare en enorm efterfrågan - på en månad beställde svenskarna hela 5000 enheter - har flaskan kvalificerat sig in i Systembolagets ordinarie sortiment. SomeZin Zinfandel är sedan lanseringen för två år sedan Sveriges bästsäljande premiumbox. Varje vecka köper svenska folket 20 000 boxar av vinet."

Vintest i samarbete med PrimeWine.