Mitt första bidrag är en sparrissoppa. Spansk sparris är i säsong i slutet av mars så det passar ju jättebra att använda den till påskmaten. Baconet ger en riktigt god sälta till soppan och philadelphiaosten "lenar" upp soppan litegrann. Jättegod och passade alldeles ypperligt till det goda vita vinet Las Moras.
Ingredienser för ca 5 förrättsportioner
3 st scharlottenlökar
1 st stor vitlöksklyfta
smör
1 dl vitt vin
500 g sparris
8 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
2 msk philadelphiaost
salt och peppar
1 paket bacon
Börja med att värma på buljongen i en kastrull. Hacka shcarlottenlökarna och vitlöken fint. Ansa sparrisen och skär av topparna. Skär det som är kvar av sparrisen i ca 1 cm bitar.
Smält smör i en kastrull. Fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt vinet och låt fräsa någon minut. Tillsätt sparrisbitarna och buljongen. Låt koka tills sparrisen är mjuk ca 15 min. Salta och peppra. Under tiden kokar du sparristopparna ca 3 min. Häll av vattnet och lägg topparna på hushållspapper och låt torka.
Skär baconet i små bitar, stek på hög värme i en stekpanna tills bitarna blir knapriga. Lägg på hushållspapper och låt rinna av.
Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Ställ tillbaka på spisen och tillsätt vispgrädde och philadelphiaost, rör runt. Låt sjuda några minuter. Häll upp soppan i skålar, garnera med bacon och sparristopparna.
Kommentarer
Skicka en kommentar