tisdag 30 oktober 2012

Fantastisk matlagningskväll hos Aveqia!


Vi hade det riktigt trevligt i lördags, jag och min kompis Ulrika när vi var på matlagningskväll hos Aveqia. Aveqia finns både i Stockholm och Göteborg och konceptet består helt enkelt av att man i grupp lagar mat med en erfaren stjärnkock och sedan sätter sig ner och äter och dricker allihopa tillsammans.

Det hela var planerat in i minsta detalj redan när vi kom dit. Alla råvaror var upplagda, precis så mycket som skulle användas. Vår kock Bertil Hammar gick igenom varje maträtt och sedan delades vi upp i fyra lag. Jag och min kompis fick efterrätten. Sedan började vi alla att laga vår mat och när vi hade lagat maten klar, hade bara uppläggningen kvar så fick alla gå och sätta sig utan grupp 1 som skulle börja förbereda sin förrätt och sedan servera oss andra. Så fortsatte det tills alla rätter var uppätna och alla var mätta och glada.


Kvällens meny såg ut så här:

Röksjuden gös med citrongravad pilgrimsmussla, bouquet garni, libbsticka och buljong.


Kryddsotad ren med eldat sidfläsk, kantarellpuré, kantareller och en vinaigrette på brynt smör och lingon.


Oxrygg och bringa, potatisskalschips, tryffel mandelpotatispuré, pepparrot och senap med saltgurka, krasse och hjärtsallad.


Lakritscurd med varma hallon, vaniljglass, honungsflarn och vulkansocker.


Som ni säkert förstår var allt fantastiskt gott och allt vin vi fick till likaså. Vår kock Bertil Hammar, som bland annat varit med i Årets kock (och även söker till nästa år) gjorde ett fantastiskt jobb och hjälpte alla "amatörkockar" så gott det gick.

Kan absolut rekommendera en sådan här matlagningskväll hos Aveqia! Vi kommer att få tillgång till alla recept så småningom och då ska jag nog försöka mig på någon av rätterna här hemma, får se om det blir lika gott ;-)


Babysim, skoinköp och final i Tapas SM!


Klockan är knappt ett ännu och vi har redan hunnit med babysim, skoinköp och så har jag blivit finalist i Tapas SM också :-)

Har ni koll på att det pågår ett Tapas SM just nu? Tävlingen är uppdelad i fyra delfinaler där en från varje final går vidare till slutfinalen. Vinnaren vinner en resa till Spanien och jag är alltså vidare ifrån delfinal ett med mitt recept "Kantarell- och getostfylld rostad paprika". Jättekul! Vill du också vara med så kika in på tävlingssidan som du hittar här.

Alla skor ifrån Skoalla i Torslanda, köp 3 barnskor betala för 2, perfekt!!

Det är fasligt mycket kläder som måste inhandlas inför varje vinter och nu har vi ju dessutom en liten kille till i familjen som behöver vinterkläder. Idag köpte vi hans första par "riktiga" skor, blev ett par Pax vinterkängor. Storasyster fick två olika vinterstövlar. Nu har vi "bara" kvar att köpa en overall till Rasmus också ;-)

Idag skiner solen över Göteborg så nu ska äntligen vitlöken få komma ner i jorden (innan frosten slår till igen och gör jorden stenhård)! Ha en fortsatt trevlig dag!

lördag 27 oktober 2012

Matlagning med Aveqia

Ja, ikväll blir det matlagningskväll med Aveqia. Ska dit med min kompis Ulle vilket ska bli jättekul. I grupp så ska man laga en fyrarätters middag ihop med Aveqias stjärnkockar och sedan får man såklart sätta sig ned och avnjuta middagen hela gänget. Återkommer förstås med rapport om hur det gick och förhoppningsvis lite bilder också!

Brr, ser kallt ut, kanske jag ska stanna inne istället???

Idag var min tanke att pyssla lite i trädgården, bland annat ska vitlöken ner i jorden men när jag tittar ut så ser det inte så lockande ut faktiskt. Frost och kallt, brrrrr!! Får väl se om det blir lite varmare om några timmar, annars får det bli imorgon istället.

Vitlöken behöver komma i jorden snart!

Morgonen började med lite sovmorgon för min del, Jonny gick upp med den morgonpigge Rasmus så jag fick sova vidare, mmmm, alltid lika skönt :-) Nu sitter jag och Isabella och slappar i soffan, Jonny är ute och byter däck på bilen och Rasmus har fått gå och lägga sig igen efter morgonens bus.

Jag slappar med datorn i knät.

Isabella spelar på pappas telefon.
Rasmus strax innan morgonens sovstund.

Ha nu en skön lördag på er alla bloggläsare!

torsdag 25 oktober 2012

Kycklingfiléer och grönsaker i krämig sås


Höstklädd tant, hagel på solstolen och härliga röda höstfärger i trädgården.
Ja, nu börjar den årstiden då det är stört omöjligt att få till fina matbilder på kvällarna om man inte har en bra kamera vill säga, vilket jag inte har. Dessa matbilderna tog jag med sista solljuset idag innan solen försvann :-) Ja, hösten är verkligen här, idag haglade det över Göteborg! Mycket också, hela altanen blev full med hagel och graderna sjönk snabbt. Lite mysigt är det ju förstås med hösten också, man får palta på sig lite mer goa mysiga kläder, tjockjackan kommer fram (fast man behöver inte knäppa den ännu) och goa varma Uggs på fötterna. Sitter här nu med tända ljus i hela vardagsrummet, mysigt värre ;-)

Ja, det blev ju förstås mat idag också. En riktigt god och krämig kyckling rätt i ugnen. Man kan egentligen ta vilka grönsaker man vill och slänga på, det är så jag brukar göra, det som finns i kylskåpet åker ner i formen. Mycket krämig grädde och creme fraiche och lyckan är gjord ;-) Jag åt maten med en enkel grönsallad innehållande bland annat Saganaki, ny produkt ifrån Fontana som jag tänkte berätta om senare.



Ingredienser
1 kg kycklingfilé
2 st salladslökar
1 st squash
1 st röd paprika
en liten bit vitkål

1 pkt bacon
1 st broccolihuvud

salt och peppar
smör
olivolja
2 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
4 dl grädde
en skvätt balsamvinäger
5 st soltorkade tomater

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att dela varje kycklingfilé i tre delar, lägg i en ugnsform, salta och peppra.

Dela upp squashen i bitar, samma med paprikan. Skiva vitkålen i ½ cm breda skivor. Skiva upp baconet. Dela broccolihuvudet i mindre bitar och förkoka några minuter i lättsaltat vatten.

Smält smör i en stekpanna och lägg i squashen, paprikan, vitkålen och baconet. Stek några minuter, häll sedan allt över kycklingen tillsammans med den förkokta broccolin.

Skiva salladslökarna och strössla över grönsakerna.

Blanda ihop creme fraiche, grädde, philadelphiaosten, en skvätt balsamvinäger och hackade soltorkade tomater i en kastrull. Värm upp bara så att allt "löses" upp, häll över kycklingen och grönsakerna. In i ugnen i ca 30 min, tills kycklingen är klar.

Servera med en grönsallad eller pasta, eller både och ;-)

Lägg till bildtext

onsdag 24 oktober 2012

Gott fröbröd utan mjöl


Ja, man kan tycka vad man vill om LCHF-dieten, att det inte är bra att utesluta kolhydrater, att det är alldeles för mycket fett osv osv. Jag har kört på nu i ca 6 veckor, tyvärr inte gått ner speciellt mycket (2½ kg), vilket tydligen kan bero på massa olika saker, sömnbrist tex och det ska gudarna veta, att det har jag! Men, det stora plusset tycker jag är att mitt sötsug är borta. Jag har alltid varit en riktig sockergris, älskar lakrits och choklad men det suget är faktiskt borta. Det jag har ätit i godisväg dessa veckor är mörk choklad, alltså choklad över 70%. Sedan har jag inte följt dieten till punkt och pricka, tex gör jag mig ibland en smoothie med banan och söta frukter ska man ju tydligen inte äta men jag vill inte att det ska bli extremt, då tröttnar jag bara. Den stora skillnaden är att jag inte äter potatis, pasta eller ris och man blir faktiskt mycket "skönare" mätt efter en måltid utan kolisarna, inte så tung i magen.


En annan sak jag tagit bort är brödet....det är nog det jag saknar mest faktiskt, bröd är gott, helst mitt surdegsbröd. Men, jag har hittat en hyfsat bra ersättare i ett fröbröd som jag hittade på bloggen 56 kg. Inget mjöl utan istället massa ägg, fröer och fiberhusk. Blev faktiskt riktigt gott, testa om ni vågar och vill!! Jag har modifierat litegrann, bland annat dubblade jag receptet för jag tyckte brödet blev lite väl litet, här kommer min version:

Ingredienser 
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1 dl kruskakli
4 msk linfrön
1½ dl riven lagrad ost
8 ägg
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
lite tranbär, ca ½ dl
pumpafrön till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solroskärnorna i en het stekpanna någon minut tills dom får lite färg. Mal sesamfrön och solroskärnorna i en mixer.

Vispa äggen riktigt pösigt under tiden som du blandar ihop kruskakli med linfrön, bär, osten, fröerna, fiberhusk, salt och bakpulver. Blanda sedan ihop med de vispade äggen och låt stå några minuter.

Klä en liten avlång brödform med bakplåtspapper och häll degen i, toppa med pumpafrön. In i ugnen ca 20 minuter.


P.S Lämna gärna kommentarer till mina inlägg, det har blivit väldigt dåligt med det sista tiden!! Mycket roligare att blogga om man får lite respons......

tisdag 23 oktober 2012

Har ju glömt att visa er.....


....min nya kaffemaskin! :-) Nescafé Dolce Gusto´s kapselmaskin "Circolo" kom till oss förra veckan tillsammans med 15! förpackningar kapslar. Jo, det var ju så att om man köpte 15 pkt kapslar så fick man maskinen på köpet så det var bara till att mixa ihop lite olika. Efter att ha testat dom flesta så kan jag konstatera att de smakerna som man ska ha två kapslar till (dvs även en kapsel med mjölk) är alldeles för söta, visserligen rätt goda men som sagt, alldeles för sött! Nej, jag föredrar Zoegas olika smaker, dom är riktigt goda och krämiga och jag kan tillsätta mitt eget sötningsmedel (Ica Stevia) och en skvätt mjölk.

Massor med härliga smaker, många tyvärr alldeles för söta....

Krämigt och gott Zoega kaffe.
Kan berätta att idag är jag extra glad över min kaffemaskin. Har redan fått i mig två koppar idag...är sååå trött efter en riktigt hemsk natt med lillen. Vet inte vad det är med honom men sova.....det ska man tydligen inte göra på natten tycker han. Vaknar ca en gång i halvtimmen vilket tillslut leder till att vi lägger honom i vår säng, där kan han inte ligga still, vrider och vänder sig, sätter sig upp, skriker, tappar nappen, "snackar" mm mm. Vi fick för oss att det kanske var vällingen som gjorde honom "pigg" på nätterna eftersom det började för ca 2 månader sedan då vi började med välling så nu sedan några kvällar tillbaka får han gröt istället. Får se om det blir någon bättring, någon som haft liknande problem????

lördag 20 oktober 2012

Tapas SM - va med och tävla du också!


För första gången i Sverige så ska det nu hållas ett Tapas SM. Om du delar med dig av ditt bästa tapasrecept så har du chansen att vinna en resa till Rioja! Vem vill inte vinna en sådan resa??

Om du går in på deras FB-sida så hittar du alla tävlingsregler och där kan du också lämna ditt bidrag. Juryn består av fyra matbloggare och dom drar varje vecka under fyra veckor ut tre veckofinalister. Juryn provsmakar rätterna tillsammans med vinet Ramón Bilbao. I finalen blir det sedan fyra stycken finalister. Ja, din tapas måste alltså gå ihop med vinet Ramón Bilbao. Detta vin är ett Rioja vin och passar väldigt bra till tapas, speciellt dom som innehåller ost och charketurier. Vi provsmakade detta vin igår kväll till just tapas och vi tyckte det var ett mycket lättdrucket vin, typiskt "snackvin". Bärigt och friskt! Kostar bara 57 kr på Systembolaget, nr 6698!!

Det här trevliga paketet fick jag hemskickat för att få igång lite "tapasinspiration".  Korven var helt gudomlig kan jag berätta ;-)

Våran enkla tapasbricka såg ut så här.

Nej, nu ska jag lämna in mitt bidrag till tapastävlingen, det kommer innehålla kantareller men mer kan jag inte berätta ;-)

Ikväll kommer vi ha goa vänner på besök, det blir middag och gott vin och förhoppningsvis många goa skratt !

torsdag 18 oktober 2012

Sorbet Äppelcider - samarbete mellan SIA och Kivik


I dessa äppeltider så passar det väl himla bra med en glass med smak av äpple? Kivik har i samarbete med SIA glass tagit fram en sorbet med äppelcider i. Cidern heter Astrakan Guld och är en av Kiviks bästa cider. Sorbet kanske man förknippar mer med sommaren men just den här sorben tycker jag funkade väldigt bra nu på hösten eftersom den smakade väldigt mycket äpple. Den var verkligen jättegod, inte för söt, passar antagligen perfekt som avslutning på en höstmiddag med någon god gryta!

På tal om äpplen, mitt Ingrid Marie äppelträd fullkomlig svämmar över av alla fina röda äpplen just nu och snart tänkte jag ta och plocka dom för att försöka mig på förvaring igen, har ju inte lyckats så bra dom andra åren, har testat både att förvara dom i plastpåsar och även liggande löst i plastbackar, inget har lyckats speciellt bra, någon som har något bra tips???

måndag 15 oktober 2012

Separationsfas och ny kaffemaskin på G!

Här sover han lugnt och skönt, en ovanlig syn nu för tiden ;-)
Trött, trött och åter trött. Kan inte ens minnas att våran dotter hade någon separationsfas men det är iallafall väldigt tydligt att det är just det vi är inne i nu med våran lille Rasmus, 9 ½ månad. Det är inga svårigheter att lägga honom på kvällen, då somnar han lätt och sover några timmar, fram till ca kl.24, sedan börjar det, skriket! Han skriker och vi nappar, han skriker och vi tar upp och lägger i våran säng, han fortsätter och skriker var och varannan timme hela natten, ja, ni förstår kanske att man blir rätt så trött efter sådana nätter :-( Ja, ja, det går väl över......
Det händer mycket i den här lille gossens liv just nu, han kryper för fullt och han ställer sig upp med hjälp av möbler och det blir givetvis mycket springande för oss föräldrar ;-)

Ny kaffemaskin på G alltså. Har varit emot de sk "kapselmaskinerna" rätt så länge nu men gav till slut med mig när jag på en hemsida hittade ett erbjudande som jag inte kunde motstå ;-) Det var på Dolce Gusto´s hemsida som det fanns ett erbjudande "köp 15 st paket med kapslar och få maskinen på köpet" (värde ca 1600 kr. Ja, jag fastnade tillslut för detta och har nu alltså beställt hem paketet. Hoppas på att få maskinen imorgon. Någon som har en sådan här? Bra eller dålig?

Bild ifrån Dolce Gusto.

söndag 14 oktober 2012

Pestokyckling i ugn och lite shopping


Ja, då var det redan söndag och en väldigt mörk och trist söndag kan jag säga. Idag blir det nog en riktig innedag för oss, ja, förutom sambon då förstås som är ute och fiskar hummer ;-) Men vi andra blir iallafall hemma. Igår var vi på en shoppingrunda på Frölunda Torg, nyrenoverat och mycket roliga affärer. Fick köpt mig ett par Please jeans som jag blev supernöjd med. Dottern fick lite hösttbyxor och Jonny köpte några jeans han med. Inget till lillkillen för en gång skull, annars är det bara han och dottern så brukar få kläder nu för tiden, någon småbarnsförälder som känner igen sig?

Mina och dotterns jeans :-)

Av någon anledning så är det mycket sällsynt att man  själv unnar sig något speciellt klädinköp. Jag tycker faktiskt det är roligast att köpa barnkläder ;-) finns ju så mycket fint. Men som sagt, denna gången fick både jag och sambon nya jeans :-)

Mina härliga barn!
Igår drog vi fram grillen och grillade fläskkotletter, mycket gott men den rätten jag ville dela med mig av idag var det vi åt i fredags. Kycklingfiléer i ugn med en sås gjord av bland annat pesto. Till detta blev det spaghetti  och en sallad. Supergott förstås!


Ingredienser
1 kg kycklingfiléer
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
6 msk pesto 
salt och peppar
½ squash
några champinjoner
3 salladslökar
en handfull körsbärstomater

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att dela kycklingfiléerna på längden så varje filé blir två. Lägg i botten på en ugnsform, salta och peppra.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, philadelphiaost och peston i en kastrull och värm snabbt upp.

Skiva alla grönsaker utan tomaterna och fräs några minuter i smör i en stekpanna. Häll över kycklingen. Häll sedan över såsen och avsluta med att fördela dom delade körsbärstomaterna på toppen. In i ugnen i ca 30 min.


I salladen så hade jag bland annat en rökt fetaost ifrån Fontana. Osten har en mild röksmak och jag tycker den funkar bra om man ibland vill ha lite variation från den vanliga fetaosten.


torsdag 11 oktober 2012

Fläskytterfilé i krämig sås med wokade grönsaker


Tycker ni att fläskfilén för det mesta är för dyr och vill ni inte köpa den danska (för det vill ni väl inte) så tycker jag att fläskytterfilén är ett utmärkt alternativ. Den är billigare och dessutom jättegod! Jag använde två stycken fläskytterfiléer till detta recept som jag tidigare gjort med fläskfilé och kan verkligen inte säga att fläskfilén var godare. Köttet får ligga rätt så länge i ugnen i en mycket krämig och god sås, till detta kan man välja att servera ris eller om du som jag vill dra ner på kolhydraterna, wokade grönsaker med samma tema på kryddorna som till köttet, dvs soja och chili. Nackdelen när man inte skriver blogginlägget direkt efter man lagat maten är att det är lite svårt att komma ihåg hur man gjorde ;-) men jag är rätt så säker på att jag gjorde så här:

Ingredienser
2 pkt fläskytterfilé
4-5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
2-3 tsk sambal oelek
½ dl soja
3 st vitlöksklyftor
salt och peppar

Börja med att rensa filéerna och lägg dom i en ugnsform. Salta och peppra. Blanda ihop grädde, creme fraiche, osten, sambal, soja och pressa ner vitlöksklyftorna i en bunke. Bland väl och häll sedan blandningen över köttet.

In i ugnen på 175 grader i ca 1 timma. Ta sedan upp köttet, skiva det och lägg tillbaka i såsen.


Grönsakerna som jag wokade var champinjoner, morotsslantar, purjolök, broccoli och aubergin. Jag wokade i en blandning av kokosfett och rapsolja. Kryddade med soja, fisksås, lite sambal oelek och lite sesamolja.

Gott, gott!!


tisdag 9 oktober 2012

Blomkåls- och broccoligratäng


Rasmus på babysim :-)
Brrr, idag har det varit riktigt kallt här i Göteborg. Har försökt hålla mig inomhus men det går ju förstås inte när man har barn som ska till skola osv. Går med Rasmus på babysim så det var första stoppet i morse. Lika kul varje gång och bebisarna är verkligen duktiga, dyker och sparkar hela tiden :-) Nu har jag precis varit och hämtat tösen från skolan och om någon timme bär det av med henne till simskolan. Ja, vissa dagar är det fullt upp men jag (till skillnad mot många andra verkar det som) tycker det är kul med barnens aktiviteter! Förutom simskola så går min dotter även på något som heter Knatteskutt, det är upplagt så att barnen under 10 ggr får pröva på många olika sporter såsom fotboll, handboll, friidrott, gymnastik mm. Perfekt för de barn som inte vet vilken idrott dom vill syssla med! Det enda negativa med Knatteskutt är att man som förälder inte får vara med inne i salen när dom idrottar, pga platsbrist, negativ inverkan på barnen (ljudnivå) osv. Hmm, hur tänkte dom där egentligen, jag vill ju såklart se min dotter idrotta, se hur det går för henne osv...
Isabella "in action" på Knatteskutt :-)

 Tillbaks till maten ;-) Eftersom jag börjat äta lite mer kolhydratsnålt den sista tiden så försöker jag varje dag hitta på lite olika grönsaksrätter och hittills har jag lyckats ganska bra tycker jag. Den här gången blev det en rätt så enkel rätt, en blomkåls- och broccoligratäng. Mycket enkelt men sååå gott! Så här gjorde jag:


Ingredienser för ca 6 port
1 st broccolihuvud
½ blomkålshuvud
salt och peppar
3 dl grädde
ca 1 dl philadelphiaost
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl riven lagrad ost

Börja med att dela upp broccolin och blomkålen i mindre bitar. Förkoka i ca 5 min. Häll sedan av vattnet och lägg kålen i en ugnsform.

Blanda ihop grädden och philadelphiaosten och vitlöken i en skål, salta och peppra och häll blandningen över kålen. Fördela den rivna osten över. In i ugnen på 200 grader ca 20 min. Jag serverade gratängen till några grillade korvar.


lördag 6 oktober 2012

Nyttiga kokosbollar


Vill ni ha något gott men ändå nyttigt till kaffet så tycker jag ni ska testa dessa kokosbollar som ju faktiskt är nyttiga :-) Har aldrig testat dadlar förut men oj va gott det var! Och resten av ingredienserna är ju inte dumma dom heller, älskar cashewnötter och vem gillar inte kakao? ;-)

Ingredienser till ca 13-15 st 
1 dl cashewnötter
1 dl mandlar
2 dl dadlar
1 dl torkade plommon
1 dl kokosflingor
½ dl kakao
1 tsk vaniljpulver
en nypa flingsalt
2 msk kokosfett (eller smör)
några matskedar vatten
kokosflingor att rulla i

Börja med att köra nötterna i en matberedare några varv, tillsätt sedan dadlar och plommon, några i taget. Tillsätt sedan kokosflingor, kakao, vaniljpulver, flingsalt, kokosfett och lite vatten och kör tills det blir en kletig deg. Rulla golfbolls stora bullar och rulla i kokosflingor. Njut några stycken till kvällskaffet eller varför inte ett glas rött nu när det är lördag och allt ;-)


fredag 5 oktober 2012

Tips för fredagsmyset - Tacogratäng


Ja, det är nog många som äter tacos på fredagar och jag säger inget om det, jag tycker också det är gott med tacos men man kan ju försöka variera sig ibland och tex göra en tacotårta eller varför inte den här goda tacogratängen som jag hittade på den härliga bloggen 56kilo.se. som har massor med goda LCHF recept. Jag gjorde min egna tacokrydda bestående av spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, chiliflakes, svartpeppar och salt till den här gratängen vilket inte är speciellt svårt, kolla på baksidan av kryddpåsen och köp dessa kryddor lösa istället, då slipper du all övrig "skit" som är med i påsen.

Ingredienser
800 g nötfärs
1 pkt philadelphiaost
2 dl creme fraiche
2 st tomater
1 st paprika
1 st hackad gul lök
1 st vitlök
1 st avocado
2 msk tacokrydda
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
soja
3 dl riven ost


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop osten och creme fraiche och bred ut i botten på en ugnsform.

Stek färsen ihop med den hackade löken. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta, tacokryddorna, vattnet, tomatpurén och lite soja. Lägg färsen över ostblandningen i ugnsformen.

Skiva tomaterna och paprikan och fördela över färsen. Skiva avocadon och lägg den på toppen. Fördela den rivna osten över avocadon, in i ugnen ca 25 min.

Servera med en grönsallad!


torsdag 4 oktober 2012

Raw bite - goda och nyttiga mellanmål


Jag hittade dessa härliga "bars" i affären häromdagen. Det fanns flera smaker men jag valde att testa tre stycken: Cashew, Coconut och Spicy Lime. Dessa bars innehåller bara frukt och nötter, inga andra tillsatser. Dessutom är dom ekologiska! Jag köpte dom på Coop men har sett att dom finns att köpa över nätet på flera hälsoshoppar också.

Cashew innehåller bara dadlar och cashewnötter.
Coconut innehåller dadlar, cashewnötter, kokos, mandel och ekologisk kokosolja.
Spicy Lime innehåller dadlar, cashewnötter, mandel, kakao, limesaft, chili, ingefära och kokos.


Jag kan inte välja ut en favorit bland dessa tre eftersom dom alla var mycket goda och mättade jättebra!

onsdag 3 oktober 2012

Vintips och grillat "blodkött"


Ja, den här goda maten och det goda vinet åt vi i helgen som gick. Jag vill börja med att tipsa om vinet som heter Villa Marina. Det är ett italienskt Montepulciano vin ifrån Marche. Vinet har en fin ton av bär och örter, lite kryddigt med kaffe och choklad i eftersmaken. Det här vinet var precis i våran smak, kommer definitivt inhandlas på Systembolaget framöver!

Namn: 2009 Villa Marina Rosso Conero
Artikelnr: 2143
Pris: 79 kr

Ja, vad är nu "blodkött" då undrar ni kanske. Blodkött är helt enkelt en bit nötkött som grillas på utegrillen. Det är våran dotter Isabella som kallar det blodkött eftersom hon vill att hennes bit ska serveras "blodig". Ja, det är ju förstås inte rått men hon vill absolut inte ha det "well done". Det här köttet köpte jag på Ica, det är deras Ica selection märke och köttet heter "Top blade" (luffarstek). Jag tycker vanligtvis att dessa köttbitar är lite väl dyra men som ni ser på bilden så var det ett sk "ät snart" pris och då slog jag till ;-) Köttet såg himla fint ut, välmarmorerat och fin färg. Vi grillade köttet några minuter per sida och serverade det hela till grönsaker som jag wokat i grillwoken. Har inte använt woken så mycket denna sommar men testade nu igen, denna gången under tiden som grillen väntade på att få perfekt värme för köttbitarna, dvs hög värme. Det tar ett tag att få färdigt grönsakerna men dom blev mycket goda!
Isabella sitter och väntar på sitt "blodkött".
Köttet då, jo, det var gott men tyvärr lite för senigt. Luffarsteken är kanske inte den bästa biten och senor kanske är något man får räkna med, vad vet jag. Gott var det iallafall men som sagt, en del fick skäras bort. I det stora hela en riktigt härlig middag, gott kött, goda grönsaker och framför allt gott vin! :-)