onsdag 3 oktober 2012

Gräddstuvad savoykål


Jag var på ett självplockningsställe som ligger här i närheten härom dagen. Det är samma ställe som jag brukar plocka jordgubbar på försommaren. Dom har sedan självplock av olika grönsaker hela sommaren och hösten. Nu, denna tiden på året är det självklart mycket kål som plockas. Jag har faktiskt aldrig tillagat savoykål förut så jag bestämde mig för att plockat ett (ett!) huvud (varför tog jag inte mer?). Jag körde ett säkert kort och gräddstuvade den i stekpannan. Och den smakade faktiskt jättegott, en given kålsmak men lite annorlunda än den vanliga vitkålen. Jag kommer definitivt köpa (plocka) den igen för att kunna variera all kål som vi äter. Så här gjorde jag:

Ingredienser

½ savoykålshuvud
½ purjolök
1 msk smör
1 msk kokosfett (nyttigt och minskar sötsuget)
en skvätt grädde
2 msk philadelphiaost
salt och peppar

Börja med att skiva kålen och purjolöken. Stek i fettet i en stekpanna tills kålen mjuknar, salta och peppra. Häll över en skvätt grädde och philadelphiaosten. Låt grädden koka in, tillsätt lite mer om det blir för torrt.

Jag serverade kålen till ugnlagad hel majskyckling och sötpotatis, så gott och mättsamt!


1 kommentar :

  1. Oj så gott det ser ut, fin kombination du fått till där! Jag älskar gräddstuvad savoykål, eller annan stuvad kål för den delen. Perfekt att ersätta pasta el ris med och ibland ett godare alternativ till och med.

    Önskar dig en fin onsdagskväll! :)
    Kram Linda

    SvaraRadera