fredag 30 mars 2012

Sparrisrisotto med stekt laxfilé

Oj, det går långt mellan inläggen nu märker jag. Men denna vecka har bestått av både magsjuka och förkylningar, inget kul alls men nu känner vi oss mycket bättre och då kommer ju matlagningen igång igen.

Fredagens middag bestod av laxfilé och sparrisrisotto, en liten försmak på nästa helgs påskmat kanske....? Sparrisen har ju inte kommit igång ännu så jag använde mig av fryst sparris, riktigt god faktiskt.

Ingredienser sparrisrisotto ca 4 port
olivolja
1 st bananscharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
4 dl avorioris
1½ dl vitt vin
8-9 dl hönsbuljong
1 pkt fryst sparris
en stor näve riven parmesanost
2 msk smör
salt och peppar

Hacka lökarna och fräs dom i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt riset och låt steka någon minut. Häll i vinet och låt fräsa bort. Tillsätt sedan hönsbuljongen en skopa i taget, rör om hela tiden och låt buljongen koka in innan nästa skopa tillsätts.

När det är en skopa är kvar så kan man tillsätta sparrisen (delad i mindre bitar) och blanda runt. När sista skopan är slut så lägg i en näve riven parmesanost och smöret. Salta och peppra. På med ett lock och ställ åt sidan några minuter.

Bra att tänka på är att det är ok att risotton är lite rinnig innan man tillsätter parmesanosten eftersom den tjocknar rätt så mycket efter det.

Jag serverade stekt laxfilé till risotton och allt blev mycket gott! Trevlig helg på er nu. Själva tar vi plats framför teven för att titta på Let´s Dance ;-)

lördag 24 mars 2012

Kyckling med mango


Ja, då var det väl dags att tipsa om en lätt- och snabblagad vardagsrätt igen tycker jag. Den här mangokycklingen har jag visserligen bloggat om tidigare men den tål att upprepas. Härliga smaker av både den färska mangon och mango chutneyn och lite härligt sting ifrån sambal oelek. Så här gör man:

Ingredienser för ca 6 port:ca 800 g kycklingfilé
smör och olivolja
2 dl vatten
1 tsk sambal oelek
1 hönsbuljongtärning eller gärna om du har egengjord fond
1 msk soja
1 liten purjolök
2 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
1 färsk mango

Skär filéerna i mindre bitar och bryn i smör och olivolja i en stekpanna. Tillsätt vatten, sambal, buljongen och sojan. Koka under lock ca 15 min. Strimla purjon och rör ner i grytan. Tillsätt creme fraiche och mango chutney och koka ytterligare 5 min. Skär den färska mangon i bitar och tillsätt i grytan strax innan servering. Servera med ris och lite extra mango chutney.
Snabblagat, enkelt och smakrikt!

tisdag 20 mars 2012

Pågens brödnyheter

Ja, då var det dags för lite fler nyheter ifrån Pågen. Eftersom jag är med i Pågens brödpanel så får jag då och då hem en kartong med brödnyheter. Förra gången så var jag inte speciellt nöjd med det dom skickade, denna gången blev det lite bättre ;-)

Kärnsund: ett mjukt fullkornsbröd bakat på råg, durumvete, surdeg och rapsolja. Ja, ett jättegott bröd tycker jag, jag ger det 3½ poäng av 5.

Lingongrova: ja, detta är ju ingen nyhet direkt, det nya är att den kommit som portionsbröd vilket är smidigt. Bakas med lingon, surdeg och råg. Dessa är alltid goda tycker jag, följer ofta med i matpåsen hem. Betyg 4 av 5.

Rågalimpa: en sk sirapslimpa bakat med råg, sirap och surdeg. Nej, den här tyckte jag inte om, påminner om den gamla klassikern "skogaholmslimpan", ingen favorit det heller. 1 poäng av 5.

Dessutom så låg det med en påse med stora hamburgerbröd och en påse små korvbröd. Inget nytt med dom förstås men dom funkar ju alltid ;-)

fredag 16 mars 2012

Klostra handelsträdgård - färdiga grönsaksplantor direkt hem

Klostra handelsträdgård är ett nystartat företag som säljer färdiga grönsaks- bär och kryddplantor. Man beställer antingen ett färdigkomponerat paket eller enskilda plantor. Tanken är att du själv ska slippa så från frön och istället få dom hem i lagom storlek, bara till att sätta i kruka eller i trädgårdslandet. Det fungerar så käckt att du går in på deras sida och bestämmer vad du vill ha, sedan bestämmer du också till vilken vecka du vill ha plantorna. Sedan så sätter Klostra dina plantor på odling i Hällsnäs trädgård i Hällsnäs. Det finns också plantor för direktförsäljning men det mesta är på beställning.
Plantorna kommer i behändiga plantförpackningar.

Jag tycker konceptet verkar jättebra. Jag själv sår ju gärna mina egna grönsaker men jag vet ju att det finns många därute som varken har tid eller lust till detta men som ändå gärna vill odla grönsaker, antingen på balkongen eller i trädgården. De plantor som finns till försäljning på våra vanligaste plantskolor är ju inte speciellt roliga, oftast så får man inte ens reda på vilken sort det är utan det står helt enkelt bara "dill". Det bästa med Klostra tycker jag är att dom flesta plantor är Kravmärkta, är dom inte det så är dom ändå ekologiska, jättebra tycker jag!

Så gå gärna in på deras hemsida och kika, jag tyckte det fanns mycket spännande, framförallt en hel del spännande kryddor. Jag fick testa på 5 plantor och dom kom smidigt hem i en plantförpackning. Plantorna var jättefina och lagom storlek på. Ska bli kul att se hur dom växer nu också ;-)
Fräscha och fina plantor!

torsdag 15 mars 2012

Hemmagjorda pastaplattor till lasagne

Durumvete + ägg
Jag fick en pastamaskin i julklapp som jag nu har testat för första gången. Jag har aldrig gjort egen pasta förut så det var förstås lite nervöst. Jag började lätt och gjorde lasagneplattor första gången ;-) Jag använde mig av Leila´s recept på pastadeg som var superenkelt att göra.

Ingredienser
5 dl durumvete
4 st ekologiska ägg

Mät upp mjölet på ett bakbord och gör en stor grop i mitten. Knäck i äggen och vispa upp med en gaffel. Vispa sedan in äggen i mjölet med gaffeln, lite i taget. När degen sedan går ihop så kan man börja använda händerna och knåda den tills den är slät, len och elastisk, tar ca 8 min.

Täck degen med plastfolie och låt stå i kylen ca 1 timme.

Dela degen i 4 bitar och kavla ut en i taget, täck dom övriga med plastfolie och lägg i kylen. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå och avsluta med den tunnaste. Skär sedan till lagom lasagneplattor så dom täcker just din ugnsform.

Vi tyckte alla att pastan blev jättegod, min lasagne har aldrig smakat bättre. Stor skillnad faktiskt! Det var inte sista gången jag använde den!!
Lasagnen har aldrig smakat bättre!

Min pastamaskin som är inköpt på Bagaren och Kocken heter Marcato och kommer ifrån Italien. Funkar jättebra och dessutom är den ju snygg ;-)
Bild från Bagaren och Kocken.

söndag 11 mars 2012

Ramlösa med smak av sommaren

Brukar ni dricka bubbelvatten? Jag dricker inte speciellt ofta men om jag gör det så brukar jag oftast välja med naturell smak eller citron.

Ramlösa har precis kommit ut med två nya smaker på sitt vatten, det ena är äpple och den andra är hallon/björnbär. Jag har smakat på båda två och jag får faktiskt säga att dom var riktigt goda! Det är sådär lagom smak av frukterna och bären, dom tar inte över på något sätt vilket jag tycker är jättebra. Favoriten av de två blir nog hallon/björnbär!

onsdag 7 mars 2012

10 tomatsorter i jorden

Ja, äntligen har ju odlingssäsongen satt fart igen. Den kommer lika hastigt varje år tycker jag. Jag brukar faktiskt så tomaterna i februari redan men i år så blev det några dagar in i mars istället. Jag har sått 10 olika tomatsorter. Inga nya sorter för mig utan jag använder mig av de fröpåsar jag har hemma. Dessa blev det:

Brown Berry, en brun körsbärstomat
Gardeners delight, en röd körsbärstomat, en riktig klassiker, blir alltid god
Golden nugget, gul körsbärstomat
Constoluto fiorentino, en italiensk bifftomat
Piccolo Datero Ibrido, liten röd plommontomat
Supersweet 100, röd körsbärstomat
Brandywine (en favorit) en mycket god bifftomat
San Marzano 2, avlång tomat perfekt för tomatsåser
Marglobe, rund röd amerikansk tomat
Principe borghese, röd italiensk plommontomat, perfekt för torkning

För ett tag sedan sådde jag chili, aubergine och rosmarin. Chilin och auberginen har kommit upp fint, faktiskt alla fröer. Rosmarinen däremot har inte kommit så mycket med tanke på hur många fröer jag slängde ut i byttan. Har även sått basilika och den är aldrig några problem med att få att gro. Det har kommit massor med små skott, ser fram emot all pesto som jag ska göra i sommar ;-)

Jag har två stycken citronplantor i mitt växthus varav den ena är jättefin. Den andra ser inte lika fin ut, bladen har liksom rullat ihop sig och börjat torka i kanterna. Behöver tips på vad jag ska göra med den, ska jag klippa ner den litegrann eller kommer bladen att ta sig???
Vad ska jag göra med den här citronplantan???

tisdag 6 mars 2012

Grillpremiär med fläskkarré

I helgen hade vi grillpremiär med grillning av fläskkarré och majskolvar och det var verkligen efterlängtat kan jag säga! Redan när jag tände grillen så kunde jag känna hur gott köttet skulle bli, till och med doften av tändvätska var fantastisk ;-)

Köttet hade jag några timmar tidigare gnidigt in med rubben som jag köpte på matmässan Passion för mat. Adams rib rubb innehåller ensym från papayan vilket gör att köttet blir jättemört och gott. Majskolvarna är färska majskolvar som jag plockade i höstens självplock, himla goda dom också.

Dagen efter så hade vi mycket kött kvar. Vi hade dessutom köpt ett paket med Libabröd så till lunch fick det bli vår egen variant på kebab. Vi fyllde libabrödet med det grillade köttet, ugnsgrillad pumpa, grönsaker, den goda osten "minimunk" (som vi också köpte på matsmässan) och en god grillsås från Extreme food. Sååå gott blev det! Hur är det med er andra, har ni haft grillpremiär ännu???

fredag 2 mars 2012

Högrevsgryta med grönpeppar och konjak

Ja, då har vi snart helgen här igen och helgen brukar ju innebära långkok för en del av oss. Jag ställer mig aldrig och gör en gryta på en vardag utan den ska göras på helgen för det är ju då man har tid att låta den stå under några timmar och gosa till sig. För att få till en god gryta så krävs det verkligen att man ger den tid, gärna 2-3 timmar eller det allra bästa är att göra den på lördagen och äta den på söndagen, då smakar den som allra bäst.

När vi var på matmässan Passion för mat förra fredagen så var Hälsingestintan på plats och dom bjöd på en så himla god högrevsgryta med grönpeppar och konjak. Som tur var så delade dom gärna ut receptet på grytan så redan på lördagen så testade jag att tillaga grytan själv. Oj, vilken god smak det är på den här grytan, annorlunda mot dom jag annars brukar göra. Sättet att tillaga den är också annorlunda mot vad jag är van vid. Här så bryner man köttet och grönsakerna, sedan tar man ut köttet och gör såsen, låter den puttra en stund och lägger sedan tillbaka köttet. Ja, gott blev det iallafall så är ni sugna på en lite annorlunda gryta nu till helgen så testa denna!! Grundreceptet innehåller inga grönsaker förutom löken så jag valde att själv tillsätta morötter, champinjoner och kantareller. Dom brynde jag först lite i smör och sedan tillsatte jag dom till grytan den sista halvtimmen.

Ingredienser
1 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
100 g smör
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk stött grönpeppar
4 msk socker
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
en skvätt konjak
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
persilja
salt

Skär högreven i mindre bitar. Hacka lökarna. Bryn köttet på hög värme i en gjutjärnsgryta med rapsolja. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med ca 1 min. Salta litegrann. Lyft ur och lägg åt sidan.

Sänk värmen och smält smöret i grytan. Tillsätt paprikapulver, curry och grönpeppar och rör runt någon minut. Höj värmen och tillsätt sockret, låt det nästan börja smälta och bli brunt på vissa ställen. Tillsätt mjöl, tomatpuré, vin, buljong, konjak och grädde under omrörning. Koka upp och låt småputtra i ca 15 min. Smaka av och tillsätt kanske lite salt.

Tillsätt köttet och löken till såsen och låt småkoka under lock tills köttet är mört, gärna i 2-3 timmar. Hacka persiljan och tillsätt i grytan strax innan servering. Servera till kokt potatis, lingonsylt och gelé.