onsdag 7 mars 2012

10 tomatsorter i jorden

Ja, äntligen har ju odlingssäsongen satt fart igen. Den kommer lika hastigt varje år tycker jag. Jag brukar faktiskt så tomaterna i februari redan men i år så blev det några dagar in i mars istället. Jag har sått 10 olika tomatsorter. Inga nya sorter för mig utan jag använder mig av de fröpåsar jag har hemma. Dessa blev det:

Brown Berry, en brun körsbärstomat
Gardeners delight, en röd körsbärstomat, en riktig klassiker, blir alltid god
Golden nugget, gul körsbärstomat
Constoluto fiorentino, en italiensk bifftomat
Piccolo Datero Ibrido, liten röd plommontomat
Supersweet 100, röd körsbärstomat
Brandywine (en favorit) en mycket god bifftomat
San Marzano 2, avlång tomat perfekt för tomatsåser
Marglobe, rund röd amerikansk tomat
Principe borghese, röd italiensk plommontomat, perfekt för torkning

För ett tag sedan sådde jag chili, aubergine och rosmarin. Chilin och auberginen har kommit upp fint, faktiskt alla fröer. Rosmarinen däremot har inte kommit så mycket med tanke på hur många fröer jag slängde ut i byttan. Har även sått basilika och den är aldrig några problem med att få att gro. Det har kommit massor med små skott, ser fram emot all pesto som jag ska göra i sommar ;-)

Jag har två stycken citronplantor i mitt växthus varav den ena är jättefin. Den andra ser inte lika fin ut, bladen har liksom rullat ihop sig och börjat torka i kanterna. Behöver tips på vad jag ska göra med den, ska jag klippa ner den litegrann eller kommer bladen att ta sig???
Vad ska jag göra med den här citronplantan???

6 kommentarer :

 1. Underbart med tomatsådd! En sådan har jag också på lut hemma, men när jag såg din bild insåg jag att jag har frön till "Gold Nugget" också. De måste i jorden, Tack för påminnelsen!
  Citronen ser ledsen ut. Ingen aning om vad som kan vara fel. Spinn är ett gissel på våra citrusplantor, men det ser annorlunda ut.

  SvaraRadera
 2. Det är en fantastisk tid vi går till mötes både vad det gäller odling och mat, här växer det för full i alla fönster....
  Ha en bra dag.
  Lotta

  SvaraRadera
 3. En nyfien fråga, vad är det du har överst på dina krukor för brunt?!

  Tack för en intressant blogg
  \mvh Henrik

  SvaraRadera
 4. Henrik: det är vermicoulit (tror det stavas så). Används för att hålla fukten mm.

  SvaraRadera
 5. Oj, 10 sorter. Det var rejäla tag. :-) Jag har sått två och så blir det nog några försök med frön som jag tog från tomater förra året. I år tänkte jag ha tomater både i växthus och i krukor i skyddat läge, och kanske till och med på friland.

  SvaraRadera
 6. Klipp ner lite grand. Ser ut som om den har frusit? Citronträdet alltså!

  SvaraRadera