söndag 31 januari 2016

Packning och lammstek med klassiska smaker

Redan söndag igen, vart tar helgen vägen ;-) Klassisk kommentar på söndagar men det känns verkligen så varje söndag. Har varit hemma helga helgen, tränat, städat, lagat god mat och packat. Ja, packningen är i full gång, vi ska ju riva vårt hus och bygga nytt som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Vecka 14 behöver vi vara ute från huset och för att inte stå med allt i sista sekund så börjar vi packa lite pö om pö. Igår var det glas och porslin som fick åka ner, mycket man kan klara sig utan faktiskt ;-) Jobbigt dock att stå och slå in ett glas i taget i tidningspapper ;-)

Mitt vitrinskåp i köket




Till middag blev det en lammstek. Gjorde den med alla klassiska smaker som jag tycker passar allra bäst till en lammstek såsom vitlök, örter, citron och olivlja. Så här gjorde jag:

Ingredienser
en bit lammstek
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
skalet från en citron
franska örter eller liknande
torkad timjan
salt och peppar

Lägg alla ingredienser till marinaden i en ugnsform, blanda runt. Lägg i lammsteken och rulla runt den i marinaden, se till att den kommer in överallt. Låt gärna vila i 1 h i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 120 grader. Bryn lammet runt om i en stekpanna, lägg tillbaka i ugnsformen. In i ugnen med en termometer och kör tills lammet är uppe i 60 grader, tar ca 1 h och 20 min. Ta ut och linda in i folie, låt vila minst 15 min. Skär upp.

lammstek

lammstek

Jag gjorde tzatziki till och även ugnsrostad sötpotatis, ett gott glas rött och middagen var komplett! :-)

Trevlig söndag på er!


lammstek med tzatziki och sötpotatis



torsdag 28 januari 2016

Baconlindad fylld kycklinglårfilé med grönsallad och caesardressing

Idag har jag varit hemma med sjuka barn, eller ja, "på väg att bli friska barn" får man kanske säga. Båda två har haft hög feber men nu så verkar det ha gått över så imorgon blir det skola/dagis igen.

Har hunnit med ett träningspass nu på eftermiddagen, så himla skönt att träna hemma tycker jag, slippa dra iväg till ett gym, testa det om ni inte gjort det ännu, köp hem lite hantlar och en skivstång och kör, finns massor med program och hjälp att få på tex Youtube. Jag brukar kolla på Lofsans youtubesida, där får man mycket tips :-)

köttfärssås och broccoli

Idag blev det köttfärssås här hemma, barnen fick fullkornspasta till men jag åt broccoli, avocado och oliver till min sås. Svårare än så behöver man inte göra det om man vill dra ner på kolhydraterna. Viktigt dock att få i sig fett, bra fetter då förstås och idag kom mina ifrån avocadon och oliverna. Gör min köttfärs på blandfärs, mer fett vilket innebär att man inte behöver äta så stora portioner för att bli mätt.

En annan rätt som jag gjorde häromdagen blev också himla god, låg på kolhydrater och bra fetter. Det blev baconinlindad kyckling som jag fyllde med soltorkade tomater och mozzarella, till det en grönsallad med caesardressing. Enkelt och gott!

baconlindad kyckling caesardressing



Ingredienser
1 kg kycklinglårfiléer
soltorkade tomater
mozzarella
färsk basilika (kan uteslutas)
bacon

Lägg ut alla filéer på en skärbräda, salta och peppra. Lägg på några hackade soltorkade tomater på varannan filé och en skiva mozzarella, ev några basilikablad. Lägg över en annan filé och linda bacon runt. Lägg i en ugnsform och kör in i ugnen på 200 grader ca 20-25 min, kika så dom är färdiga.

Ingredienser caesardressing
1 ägg
2 1/2 dl rapsolja
3 sardeller
1 msk dijonsenap
en riven vitlöksklyfta
2 dl riven parmesanost
salt och peppar

Knäck ner ägget i en hög bunke, tillsätt sardeller, senap och vitlök. Låt ingredienserna bli rumsvarma. Häll sedan i rapsoljan. Kör ner en stavmixer och kör runt till såsen tjocknar. Häll upp i en skål och tillsätt osten, salt och peppar.

Skär upp romansallad och isbergssallad, tillsätt lite gurka, mozzarella och ev oliver och klicka över caesardressingen, blanda runt.

Servera med kycklingen och en extra klick dressing. Jag tog även en halv avocado till.

baconlindad fylld kyckling med caesardressing




söndag 24 januari 2016

Bönpasta med laxsås

Har ni testat bönpasta? Jag brukar äta det ibland när suget på pasta slår till, vilket inte är så ofta nu för tiden men det händer ;-) Jag brukar köra på Risentas bönpasta.

Den här gången gjorde jag en laxpastasås så då passade det ju perfa med en bönpasta till mig, dom andra fick vanliga tagliatelle. Så himla gott blev det, älskar mina medelhavssmaker, tröttnar aldrig :-)

Mums!

Ingredienser
en bit laxfilé
en gul lök
2 vitlöksklyftor
en knippe sparris
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
torkad oregano
salt och peppar
oliver
ett gäng kantareller
olivolja och smör

Hacka lökarna och fräs i olivolja och smör. Tillsätt kantarellerna och fräs ytterligare någon minut. Häll i grädden och creme fraichen, låt koka upp, tillsätt sparrisen i mindre bitar.

Skär laxen i mindre kuber, salta och häll sedan i såsen. Låt puttra i ca 7-10 min, under tiden kokar du pastan.

Servera med massor med riven parmesanost och gärna ett glas rött! Njut :-)



lördag 23 januari 2016

Snökaos och lättlagad strikt LCHF mat

Otroligt dålig uppdatering av mig den här veckan, sorry! I tisdags hade vi ett galet snökaos här i Göteborg. Jag kom inte iväg till jobbet så barnen och jag fick stanna hemma, tur man kan jobba hemifrån ;-)

Det blev lek i snön istället för skola och dagis.
Snön håller i sig och idag snöar det till och med igen. Kul för barnen med riktigt vinter för en gång skull :-) Det är otroligt fint, ser ut som man är uppe i Norrland!

Inte så lätt att åka rutschkana ;-)
Matmässigt denna veckan så har det varit fokus på lättlagad mat men nyttig och för mig dessutom strikt LCHF. Kött, fisk eller kyckling, ovanjordsgrönsaker såsom tex kål, paprika, squash osv och en klick god fet sås. Håller mig så himla mätt och stabil på sådan mat och gott är det också. Nedan ser du ett typexempel på snabblagad, enkel och god mat som jag gillar.



Serverades med lite ruccola i botten.


Jag lade kycklinglårfiléer i marinad som bestod av olivolja, pressad citron, pressad vitlök, örtkryddor, salt och peppar. Sedan körde jag dom i ugnen, 200 grader ca 25 min.

Till kycklingen stekte jag på blomkål, rödkål och färsk spenat. Serverade med en sås på hälften majonäs, hälften creme fraiche, pressade i en vitlöksklyfta, salt och peppar. Gott, gott!



måndag 18 januari 2016

Marinerade kycklinglårfiléer med pimpad vitkålsgratäng

Vilken härlig vinterdag vi hade igår! Vi vaknade till -15 grader och strålande sol så vi var ju givetvis tvungna att ta oss ut och känna på solens strålar. Vi åkte ner till havet och det var riktigt härligt, skönt att se solen även om det var bra kallt ;-)

Mitt lilla hjärta <3

Mitt stora hjärta <3

Härligt väder!

Åt en himla god middag senare på kvällen, älskar denna typen av enkel matlagning med mycket smaker. Det blev marinerade kycklinglårfiléer med vitkålsgratäng som jag pimpade med champinjoner, spenat och squash.

Ingredienser kycklinglårfilé i ugn
ett pkt kycklinglårfiléer ca 1 kg
3 msk olivolja
saften från en halv citron
2 pressade vitlöksklyftor
lite chilipeppar
torkad oregano
franska örter
salt och peppar
ca 1 dl äppelmust

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfiléerna i två delar och lägg i en skål. Häll över övriga ingredienser och blanda runt. Häll över i en ugnsform, tillräckligt stor för att kycklingen ska kunna ligga i ett lager. Häll lite äppelmust i bitten, ca 1 dl.

In i ugnen ca 25 min, höj gärna till grillvärme i slutet så det blir lite bra färg på kycklingen.

kyckling med vitkålsgratäng

Servera med vitkålsgratängen. Jag gjorde enligt mitt vanliga recpet (se länken ovan) men lade även till stekta champinjoner, spenat och stekt squash.



söndag 17 januari 2016

24 h på Vann spa med tjejerna

I fredags så åkte jag iväg med mina tjejkompisar till Vann spa som ligger uppåt Bohuslän lite mer än en timme ifrån Göteborg. Vi inledde med ett träningspass (bålstabilitet) sedan blev det spa några timmar. Ett rätt så lagom stort spa faktiskt, saknade lite saker såsom tex bubbelpool, lite fler bastu osv men tycker det var helt ok och lagom med folk.


Vi åt sedan middag på hotellets restaurang. Maten var helt ok men inte mer än så. Tog en torskrygg med rödvinssås och grönsaker (grönkål och champinjoner). Torsken blev inget vidare men helheten blev bra. Åt däremot väldigt god efterrätt, jag och en av tjejerna delade på två efterrätter vilket var smart, då får man ju smaka på flera rätter :-) Det blev en creme brulee och en chokladbrownie.

torskrygg med rödvinsås

chokladbrownie vann spa

creme brulee vann spa

På lördagen så blev det faktiskt ett yogapass. Har bara testat yoga en gång tidigare men det var faktiskt riktigt kul och bra träning, har rejält med träningsvärk idag ;-) Sedan spa-ade vi lite till och sedan var det dags för hemfärd. Ett härligt dygn med mycket samtal, skratt och umgänge. Tack tjejer, vi gör snart om det igen!!

Vann spa tar faktiskt emot barnfamiljer också och det tror jag nog att vi ska boka in oss på framåt sommaren, tips tips! ;-)

När jag kom hem igår så hade sambon varit på Saluhallen och ordnat med massa godsaker. Det blev grillad t-bone steak med bearnaisesås och massa god plockmat såsom oliver, ostar, skinka, salami osv osv. Mycket gott!

plockmat
Blandat plock!

t-bone steak
Fantastiskt gott med t-bone steak!


fredag 15 januari 2016

Ugnsbakad lax med spenat och sötpotatis

Fredag igen, skönt! Idag ska jag iväg på spa med mina kompisar, vi ska till Vann spa. Ska bli så skönt! Återkommer givetvis därifrån med bilder :-)


Ville tipsa er om en snabblagad rätt som jag ofta gör och som hela min familj älskar. Den är dessutom himla nyttig med laxen, spenaten och sötpotatisen. Så här lätt gör man den:

Ingredienser
laxfiléer
3 dl vispgrädde
färsk spenat
körsbärstomater
sötpotatis
olivolja
salt och peppar
franska örter
vitlök

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär sötpotatisen i klyftor, lägg i en ugnsform och ringla över olivolja, salta och peppra och krydda med franska örter eller liknande. In i ugnen på 35 minuter.

Smöra en ugnsform och lägg rätt så mycket spenat i botten, lägg laxen över, salta och peppra. Dela tomaterna i halvor och fördela även dom över. Häll grädden i botten på formen. In i ugnen på 200 grader ca 20 min.

Njut!


söndag 10 januari 2016

Fläsklägg i Crock pot med broccoli- och blomkålsmos

Ja då var dagen här, dagen innan julledigheten är över för den här gången. Jag har varit ledig i nästan 3 veckor vilket har varit fantastiskt skönt och välbehövligt och tillslut så kom ju faktiskt snön också. Vi var ute och åkte pulka igår vilket var väldigt längesedan, kul för barnen!

Rasmus på snowracern.


Sista julen och nyår som vi firade i det här huset för till våren så ska vi ju bygga nytt hus :-) vilket givetvis kommer ta upp en stor del av vår tid framöver. Har börjat packa så smått redan, sådant som vi inte använder kan vi ju packa ner. Vill du läsa mer om vilket hus vi ska bygga så kolla in mitt inlägg om vårt framtida bygge här.

I lördags så åkte Crock poten fram igen. Den här gången blev det fläsklägg. Har faktiskt aldrig tillagat fläsklägg, bara lammlägg tidigare så det var en ny erfarenhet. Körde på samma recept som när jag gjorde lammläggen.




Lammlägg med broccoli- och blomkåls mos + en blandad sallad.

Till läggen blev det broccoli- och blomkålsmos. Precis som broccolimos fast jag lägger till blomkål också, jättegott och så mycket nyttigare än vanlig potatismos.

gardo & morris

Till maten blev det ett gott vitt vin ifrån Nya Zeeland. Fantastiskt gott även detta vinet, faktiskt så har alla vinerna som jag fick testa ifrån Gardo & Morris varit goda. Det här heter Gardo & Morris Te Mana Chardonnay. Ett vin med låg sockerhalt och hög fruktsyra. Fruktig smak med fatkaraktär, persika, gula äpplen, citrus och smörkola.

Finns på Systembolaget med nr 6429 och kostar 119 kr.



onsdag 6 januari 2016

Gratinerad hummer med gott ekologiskt vitt vin

Så himla fantastiskt god blev den här gratinerade hummern! Min sambo fiskar ju egen hummer och hummer ska givetvis så långt det går ätas färsk och naturell tycker jag men när dom kommer ifrån frysen så är det ok att göra annat med den som tex gratinera ;-) Så här gjorde jag:

gratinerad hummer
Stuvningen som blir över kan man lägga i en liten form och strö över ost, ät med sked, gott, gott!

Ingredienser för 2 personer
2 humrar
en halv gul lök eller 2 scharlottenlökar
smör
3 dl vispgrädde
1 tsk konjak
2 äggulor
1-2 msk hackad dill
lite färsk persilja
riven ost tex parmesanost
salt och peppar

Hacka löken och fräs i en kastrull i smör tills den mjuknar. Tillsätt grädden, dill, persilja och konjaken och låt koka upp. Koka några minuter medans du rör om.

Ta kastrullen åt sidan och vispa ner äggulorna, salta och peppra.

Klyv humrarna på mitten och ta bort magsäcken. Ta ut hummerköttet, även ur klorna och grovhacka. Lägg ner i grädden. Lägg upp hummerskalen i en ugnsform och fyll med stuvningen. Riv över osten.

In i ugnen på hög värme och kör 5-10 min. Ta ut och njut tillsammans med ett gott vitt vin (eller champagne).




gratinerad hummer
Färdig att ätas!

gratinerad hummer

Vi drack ett jättegott vin till hummern som kommer ifrån Nya Zeeland. Gardo & Morris Organic Sauvignon Blanc. Ett ekologiskt vitt aromatiskt vin med inslag av päron, krusbär, svartvinbärsblad och citron. Hög i fruktsyra men låg i sockerhalten vilket är kanonbra! Passar utmärkt till fisk och skaldjur och vi ger detta vinet högt betyg :-) Finns på Systembolaget med nr 6339, kostar 99 kr.

gardo & morris
Gardo & Morris, Organic Sauvignon Blanc



måndag 4 januari 2016

Lite "lyxigare" tacos på födelsedagen

Idag gratulerar vi lille Rasmus som fyller 4 år idag! Hurra! Igår hade vi kalas för hela släkten. Rasmus fick bestämma maten och då blev det tacos :-) Tacos behöver ju inte bli "bara" tacos med köttfärs, majs och tacosås utan man kan ju lyxa till den lite vilket jag gjorde.

Jag gjorde pulled pork till tacosen och stekte även upp kyckling som jag kryddade med hemmagjord tacokrydda. Det blev också en guacamole och en egengjord tacosås. Till detta alla dom vanliga tillbehören. Jag gjorde också glutenfria tortillas eftersom jag själv inte äter gluten. Det blev ingen LCHF-variant eftersom dom bestod av majsmjöl men ibland får man "fuska" lite ;-)

tacos

Rasmus med Milton (brorsson), Robin (storebror) och Emelie (storasyster)



Till efterrätt blev det glass eftersom Rasmus säger att han inte gillar tårta och då får han givetvis bestämma. Idag på själva födelsedagen så väckte vi Rasmus med presenter och sedan spenderade vi några timmar på Bushuset här i Torslanda. Lite lek och spring vilket blev perfekt. Nu sitter vi trötta i soffan och tar igen oss ;-)

Ingredienser majstortilla (recept från www.recept.nu)
400 g kallt vatten
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
1/2 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl till utbakningen

Blanda alla ingredienser och låt svälla 15 min.
Ta lite smet i taget och rulla till en boll. Lägg på mjölat bakbord och forma till en rund tortilla med hjälp av en kavel, vänd hela tiden.

Stek i en torr stekpanna på ganska hög värme några minuter per sida. Blev ca 7-9 st.

Ingredienser tacosås
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpure
en torkad chili, hackad (eller färsk)
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk spiskummin
en nypa cayennepeppar
1 msk oregano
salt och peppar
olivolja

Hacka lökarna och fräs på i en kastrull i olivolja. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Låt stå och småputtra under en stund, gärna en timme tills såsen tjocknar till.

Grattis Rasmus 4 år!


Är ledig hela denna veckan också vilket känns otroligt skönt, behöver verkligen vila upp mig och ägna lite härlig tid åt familjen och barnen. Planerar också huset, ska bestämma kakel till badrum, tapeter, färg osv, bara kul saker ;-)




fredag 1 januari 2016

Nyårsafton och Gott Nytt År!

Gott Nytt År på er kära bloggläsare! Hoppas ni hade en härlig nyårsafton igår. Själv var vi hemma hos goda vänner som hade lagat fantastiskt god mat och vi hade supertrevligt med massa skratt, god mat, stojiga barn och fyrverkerier :-) Barnen höll sig faktiskt vakna över 12-slaget så vi fick alla se fyrverkerierna, kul men lite läskigt tyckte dom minsta ;-)

Kör en liten bildkavalkad över kvällen och maten:

Tjusig dukning gjord av barnen ;-)

Mmmm, hummersoppa till förrätt med egenfångad hummer såklart!

Hummer på nyår är ju nästan ett måste eller vad säger ni? ;-)

Barnen myser till en film.

Huvudrätten: oxfilé, potatis, sparris och bearnaisesås, mumsigt gott!

Chrille

Malin och Tompa.

Min fina tjej!

Det serverades en klassiker, hot shot!

Gott Nytt År!