torsdag 26 februari 2015

Dags för matmässa igen - Passion för mat

passion för mat
Bilder från förra årets mässa.

Imorgon är det dags igen, då startar årets stora matmässa här i Göteborg nämligen "Passion för mat". En mässa som man såklart inte får missa om man är matintresserad och bor i eller runt Göteborg ;-)

Har tagit ledigt hela dagen imorgon och ska gå på mässan med min kära sambo så får bli packåsna. Det är nämligen väldigt tungt att gå på mässa, massor med godsaker som måste inhandlas men som också ska bäras :-)

Vill du se hur mässan såg ut förra året så kika in HÄR.



onsdag 25 februari 2015

Tomaterna och chilin växer så det knakar med hjälp av fotolampor

tomatplantor

Jag började med mina tomatsådder lite tidigare i år än jag brukar göra. En av anledningarna är att jag ville testa mina nya fotolampor för att se om dom funkar som växtbelysning. Jag köpte DESSA lamporna för att jag skulle ha dom belysning när jag fotar min mat bland annat och dom har 5400 kelvin vilket motsvarar dagsljus. Tycker att dessa borde funka perfekt som växtbelysning och hittills är jag nöjd. Känns som tomatplantorna växer i lagom takt, blir lagom knubbiga och inte rusar iväg i höjden så mycket som jag tycker dom brukar göra. Det är led-lampor i så det blir inte för varmt heller vilket ju är viktigt.


Nu är det snart dags att plantera om plantorna så dom får varsin kruka och kan knubba till sig lite till ;-) Har ni satt igång med era tomatsådder ännu??

Mina padrones växer också.




Svenskodlade bönor ifrån Öland

svenskodlade kidneybönor

Jag fick hem två paket bönor ifrån GoGreen för ett tag sedan. Det speciella med dessa bönor är att dom är svenskodlade, närmare bestämt ifrån Öland. Spännande tycker jag och givetvis ska vi gynna det närproducerade!

Om jag ska vara helt ärlig så köper jag alltid "färdiga" kidneybönor på burk men dom här bönorna måste man blötlägga i 10 timmar och sedan koka dom i 1½ timme innan man kan äta dom vilket ju tar sin lilla tid givetvis. Jag tänkte nu testa dom i alla fall och visst är dom läckra, snygg färg! Jag undrar om jag ska testa att trycka ner några i jorden så kan jag skörda egenodlade kidneybönor sedan ;-)

Återkommer såklart när jag har smakat! Har du testat dom ännu?





söndag 22 februari 2015

Idag är det ingen vanlig dag....... :-)


Idag är ingen vanlig dag för idag är det min födelsedag :-) Smygstartade firandet igår kväll med lite gott rött vin, oliver, god ost och frökex och en ny (i alla fall för mig) lakritschoklad. Jättegott allting! Vinet "The fat lady sings" är ett Ripasso vin av hösta kvalitet är gjort enligt Ripasso metoden där druvorna fått jäsa tillsammans med skal från Amarone vin för att få extra struktur och fyllighet. Passar lika bra till mat som att dricka själv. Det här är en specialutgåva som är framtagen speciellt för Systembolaget. Vinet har nr 78921 och finns i beställningssortimetet. Kostar 109 kr.  Mycket gott vin!



Imorse blev jag väckt av resten av familjen med paket och kaffe på sängen. Mys pys! Fick fler fat ifrån Mateus som jag samlar på och dom superläckra gourmet kryddkvarnarna som ni ser nedan. Den ena med himalayasalt och den andra med en grillblandning. Tack familjen!


mateus

I eftermiddag blir det kalas och då ska grillen åka fram tänkte jag. Passar ju perfekt en dag som denna då solen skiner från en nästan klarblå himmel.....dagen till ära ;-)



lördag 21 februari 2015

Kycklingbiffar med sötpotatis och tzatziki

Inledde lördagen med ett löparpass. Så himla jobbigt, körde intervaller, pust, när ska det bli lättare undrar jag...? Benen känns som tunga stockar. Bara att kämpa på antar jag, det släpper väl snart. Vi behöver nog lite vår nu tror jag, lite sol på våra bleka ansikten.

Idag var jag på bio med min dotter. Vi såg Paddington. En riktigt fin och bra film, den kan jag verkligen tipsa om. Min dotter gillade den också .-)

Idag blev det köptemat, thaimat närmare bestämt. Hade varken tid eller lust att laga mat, så är det ju ibland. Imorgon däremot åker grillen fram, då ska vi nämligen ha kalas här hemma, en viss bloggerska fyller år ;-) Ska "förfira" lite snart med rött gott vin, oliver och god ost, kanske en chokladbit också ;-)

kycklingbiffar

Gjorde en väldigt god rätt häromdagen. Enkel men väldigt god! Kycklingfärsbiffar med ugnsrostad sötpotatis och tzatziki. Älskar tzatziki men av någon anledning blir det mest att jag gör det på sommaren. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 kg kycklingfärs
1 ägg
2 msk kräm av soltorkade tomater
1 msk sardellkräm
hackad färsk basilika
2 pressade vitlöksklyftor
1msk torkad oregano
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och stek på i mycket smör. Servera med ugnsrostade sötpotatisar och tzatziki. Recept på min tzatziki hittar du HÄR, den är outstanding ;-)




onsdag 18 februari 2015

Kycklingwok med kokosgrädde och shiratakinudlar

shiratakinudlar

Det är väl ingen som kan komma och påstå att nudlar är vidare gott, det smakar ju faktiskt inte speciellt mycket. Nej, det är nog själva konsistensen man vill åt. Man vill ha något tillbehör till sin kycklingwok som suger upp den goda såsen. Vanliga nudlar innehåller ju väldigt mycket kolhydrater så det går bort för min del. Däremot finns det något som kallas shiratakinudlar som innehåller knappt några kolhydrater alls och knappt några kalorier heller, perfekta till 5:2 med andra ord. Nudlarna är gjorda på mjöl från konjacroten, vatten och salt, that´s it!

Jag köpte en påse härifrån lite för att testa när jag ändå skulle beställa andra saker och jag tycker faktiskt dom var riktigt bra. Sög upp såsen bra och kände ingen skillnad alls mot "vanliga" nudlar så jag kommer definitivt beställa flera :-)

Ingredienser kycklingwok
1 pkt kycklinglårfiléer
2-3 pkt kokosgrädde eller kokosmjölk (Garants är god och tjock)
blandade grönsaker, ta det du har hemma, jag använde broccoli, purjolök, paprika, morot och squash
2 msk röd currypasta
en bit färsk ingefära stor som en tumme
lite fisksås
soja
kokosolja

Börja med att skära kycklingen i mindre bitar. Skiva upp alla grönsaker.

Bryn kycklingen i kokosolja tillsammans med currypastan och hackad ingefära, gärna i en riktig wok. Ta upp och lägg åt sidan.

Bryn på alla grönsaker, ta dom som tar längst tid först och fyll sedan på med övriga. Dom behöver inte bli helt igenom mjuka eftersom dom sedan ska få puttra i kokosmjölken en stund.

Tillsätt fisksås, soja och kokogrädden/kokosmjölken. Låt koka upp och sänk värmen, låt stå och puttra några minuter medans du kokar nudlarna.

Vill du ha lite starkare wok så tillsätter du givetvis färsk chili också eller cayennepeppar eller liknande. Vi får ju anpassa oss efter barnen lite så jag hoppade över chilin denna gången ;-)

Servera till nudlarna och njut!



tisdag 17 februari 2015

LCHF semla på fettisdagen

lchf semla

Jag är egentligen inget större fan av semlor och har aldrig varit men när jag hittade detta recept hos Åse på LCHF semla så var jag ju tvungen att testa ;-) En nyttig variant av semla helt enkelt! Om jag tänker på hur en "vanlig" semla smakar så blev den här minst lika god om inte godare, till och med barnen gillade den....ja, i alla fall min dotter, min lille son på 3 år var mer tveksam ;-) Så här gör man:

Ingredienser
3 ekologiska ägg
4 msk sötning (jag använder stevia)
1 dl grädde
2 msk kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
2.5 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 tsk kardemumma
Mandelfyllning
inkråmet från bullarna
6 msk grädde
1dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl (eller 2 dl mandelmjöl)
3 msk sötning
 
grädde
florsocker eller sukrin melis

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen med sötningen poröst. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt. Låt stå i 10 min.

Forma degen till 4 bollar och lägg på en bakplåtsklädd ugnsplåt. In i ugnen i 20 min. Ta ut och låt svalna under bakduk.

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och fördela i bullarna. Vispa grädden rätt så hårt och spritsa över bullarna. Lägg på locket och strö över florsockret eller sukrin melis som är en sockerfri ersättning för florsocker.

Avnjutes med en kopp rykande kaffe ;-)

fetisdagen






Proteinsmoothie med kokosmjölk och blåbär + lite träningsupplägg

Tänkte berätta lite om min träning, vad jag tränar, hur ofta osv. För det första så tränar jag varannan dag och försöker hålla det så gott det går. Ibland krockar det med familjeplaneringen men oftast så funkar det bra. Jag tränar ju hemma så ett pass går rätt så snabbt, tar ca 40 min. Skulle jag behöva ta mig till ett gym så skulle det nog ta dubbelt så lång tid tror jag. Det funkar inte med min familjesituation, i alla fall inte i dagsläget. Dessutom funkar det suveränt bra att träna hemma. Har du bara lite olika prylar såsom hantlar, skivstång, tränings-DVD, träningsappar mm så funkar allt.

Jag löptränar ju också även om jag inte har sprungit något speciellt denna vintern. Har börjat så smått nu igen men det är tungt. Benen känns som stockar. Fick tips om det kan vara saltbrist, något som tydligen vi som äter enligt LCHF kan få. Läs mer HÄR. Har därför börjat ta ett glas vatten med lite salt och citronjuice i en timme innan löpningen. Tycker det hjälper faktiskt!

Har sista veckorna börjat köra lite mer tyngre styrketräning. Körde mer konditionsbaserad styrketräning förut bland annat efter Annika Sjöös olika träningsdvder som hon har gett ut varav ni hittar den senaste HÄR. Känns rejält i kroppen och musklerna nu när jag kör tyngre men hoppas på att det ska ge resultat :-) Det finns massor med appar att ladda ner med olika övningar. Har också upptäckt Lofsan som är en tjej som jobbar som personlig tränare, har varit med en hel del i TV4 Nyhetsmorgon och hon ger massor med bra träningstips, program osv på sin blogg och sin youtubekanal. In och kika!

proteinsmoothie

Efter ett tungt pass så är det ju viktigt att fylla på med lite snabb energi om det inte är så att du planerar att äta lunch eller middag direkt efteråt. Då tycker jag en proteinshake är perfekt. Fick till en himla god häromdagen som jag tänkte dela med mig av:

Ingredienser
2 dl kokosmjölk/grädde
1 dl proteinpulver (jag använder detta)
1 dl frysta blåbär
1 msk chiafrön
1 banan
lite vatten om det blir för tjockt

Mixa ihop allting och drick. Räcker till två glas.

Har också upptäckt en ny träningsdryck som jag tycker verkar jättebra. Berättar mer om den i ett senare inlägg ;-)



söndag 15 februari 2015

En sallad behöver inte vara tråkig!

Isbergssallad, tomat och gurka.....ja, det är nog så en sallad ser ut för många människor men hur kul är den?? När jag skriver att man kan grilla sig en bit kött, kyckling och fisk och bara ha en sallad till och en klick sås så menar jag verkligen inte en sådan sallad! Nej, släng på lite allt möjligt du har hemma så blir den mycket roligare.


Ta något annat än isbergssallad, ta tex ruccola och spenatblad blandat, tillsätt sedan någon ost av något slag. Har du bara "vanlig" smörgåsost hemma så ta och tärna den och lägg över men godast är ju tex fetaost eller getost eller varför inte skivad parmesanost. Man kan absolut ta på några tomater men nu på vintern så smakar dom ju inte så mycket så försök i alla fall använda körsbärstomater, dom smakar lite mer. Har du soltorkade tomater hemma så hacka dom och strössla över. Lite nötter är alltid gott, gärna valnötter men det funkar ju med tex cashewnötter eller pistagenötter också. Häll gärna över lite fröer också, solroskärnor och pumpakärnor är supergott. Och så oliver såklart, så himla gott! Avsluta med lite havssalt, en god olivolja och kanske lite krämig balsamvinäger.

Ja, precis så här såg min sallad ut häromdagen som jag serverade till en bit grillad fläskkarré (som faktiskt är en av mina favoritbitar att grilla) och en klick pesto.

Så enkelt och så gott och så nyttigt! :-)





fredag 13 februari 2015

Lakritsfudge - brownie med hallontäcke....lite nyttigare variant

Vi har haft sportlov denna veckan här i Göteborg, våra barn var lediga torsdag och fredag och idag fredag så åkte vi hela familjen och åkte skridskor. Det var något år sedan vi åkte sist så man är ju lite ringrostig om man säger så ;-) En gång i tiden gick jag faktiskt i konståkning och gjorde piruetter osv men den kunskapen kändes långt borta idag faktiskt ;-) Första gången Rasmus stod på ett par skridskor också. Han blev nog rätt besviken när han insåg att man inte kan åka skridskor första gången man prövar utan att man måste öva men men, nästa gång går det ju säkert bättre :-)


lakritsfudge


Tänkte bjuda på lite gottigt inför lördagen. Jag håller ju faktiskt helt upp med godis och har gjort så sedan nyår #godisstopp och även om dom här browniesen innehåller lite mörk choklad så tycker jag definitivt dom funkar under mitt godisstopp. Vill du köra helt utan socker så väljer du givetvis sockerfri  mörk choklad. Receptet hittade jag hos Kungmarkatta men gjorde om det lite så det skulle passa mig bättre.

Ingredienser
40 g kokosolja
60 g mörk choklad, gärna sockerfri
ett helt ägg + en äggula
0,75 dl stevia strö eller annan sockerersättning
en nypa salt
3 msk kokosmjöl
1½  msk mosade hallon
1½ tsk lakritspulver
 
Hallontäcke
30 g mörk choklad, gärna sockerfri
30 g kokosolja
30 g hallon
10 g honung

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och lägg i en skål. Smält kokosoljan och häll över chokladen och rör runt tills den har smält.

Vispa ihop ägget + äggulan med sockerersättningen poröst. Blanda ihop dom två skålarna och tillsätt även dom mosade hallonen, salt, mjölet. Blanda runt väl, det ska inte vara några klumpar.

Smöra en liten ugnsform och häll i smeten. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Ta sedan ut och låt svalna.

Hacka chokladen till hallontäcket. Smält oljan och häll över och rör runt tills chokladen smält. Tillsätt hallonen som du först mosat med en gaffel och ringla över honung. Blanda runt och häll över kakan.

Låt stå i kylen några timmar, gärna över natten och skär dom sedan i små munsbitar. Supergoda!





tisdag 10 februari 2015

Långkokt lammlägg i Crock poten med sötpotatis och getostkräm

lammlägg

Viss mat man gör blir bara sådär helt fantastiskt god, alla smaker sitter perfekt och man bara njuter när man äter. Sådan mat blev det i söndags då jag körde lammlägg i min Crock pot. Jag köpte jättefina lammlägg på saluhallen i lördags och i söndags åkte den ner i pottan tillsammans med massa andra goda smaker. Dom fick gå i 8 timmar och givetvis går det bra att göra detta i en gryta i ugnen också men jag kan verkligen rekommendera en Crock pot, dom är fantastiska! Köttet serverades med ugnsrostad sötpotatis och en getostkräm.

Ingredienser
4 st stora lammlägg
1 burk krossade tomater
3 dl rött vin
vatten så det knappt täcker benen
5 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
skalet från en citron
salt och peppar

Salta och peppra lammläggen och lägg ner dom i grytan. Häll över krossade tomater, vin och vatten. Krossa vitlöksklyftorna lätt och lägg i grytan tillsammans med rosmarin och citronskal. Salta och peppra lite mer.

Ställ in Crock poten på lägsta värmen och kör i 8 timmar.

Blanda ihop smulad getost med creme fraiche och turkisk yoghurt, hälften hälften, salta och peppra. Gör ugnsrostade sötpotatisar och servera alltihop tillsammans. Serveras med fördel tillsammans med ett glas rött vin ;-)

Du hittar alla mina andra Crock pot recept HÄR.

lammlägg i crock pot

@crockpotsverige


söndag 8 februari 2015

Amarula colada - en cocktail drink med Amaural Cream

Jag gjorde en så himla god drink igår, en drink gjord på bland annat Amarula. Fick hem en flaska och lite olika recept så jag tänkte att jag givetvis var tvungen att testa. Älskar sådana här krämiga likörer, så himla gott!

amarula cream

Amarula Cream görs på frukten ifrån Marulaträdet som växer vilt på den sydafrikanska savannen. Frukterna är älskade av elefanter och kallas därför för "The elephant tree". En enda butelj Amarula Cream innehåller juice från 50 frukter! Likören tillverkas på ett liknande sätt som vin gör. Efter att den destillerats i två omgångar så lagras den på franska ekfat under två år. Innan den buteljeras så tillsätts grädde.

Tillbaka till drinken då ;-) Drinken heter "Amarula colada" och består förutom Amarula bland annat av kokosmjölk, därav namnet antar jag. Så här gör man:

Ingredienser till 2 glas
8 cm Amarula Cream
4 cl vit rom
14 cl ananasjuice
4 cl kokosmjölk

Blanda alla ingredienser tillsammans med is i en cocktail shaker och häll upp i glas.

Mums! Bara palmerna och solen som fattas ;-)

Amarula hittar du på Systembolaget, HÄR.

amarula colada

amarula colada


En annan god krämig drink är Kaffe Karlsson, så himla god, recept på den hittar du HÄR.

lördag 7 februari 2015

Torskfrikassé med skaldjurssås

Lördag! Härligt :-) Inledde dagen med ett löppass, jäklar vad jobbigt det var, väldigt tunga ben men det gick ändå. Ibland är det så där när man springer, vissa gånger flyter det på så himla bra men andra gånger så är benen som stockar.  Sökte om det här på nätet och fick då tips om att ta ett glas vatten med två nypor salt och lite pressad citron i en timme innan träning, detta för att vi som äter lågkolhydratkost har mindre vatten i kroppen och är därmed mer känsliga för obalanser i mineraler när man svettar ut salt. Du kan läsa mer HÄR på Jonas Bergqvist blogg. Här finns för övrigt massor med intressant att läsa, mycket träning, kost och hälsa för den som är intresserad. Tyckte inte saltet hjälpte mig idag dock men dom andra gångerna jag har tagit det tycker jag det har hjälpt. Får testa några fler gånger ;-)


Lite mat då också kanske ;-) Igår så gjorde vi en jättegod fiskrätt! Receptet hittade jag i Leif Mannerströms bok Husmanskost men jag modifierade det lite grann eftersom jag inte hade allt hemma och det blev hur bra som helst. Här kommer min version av torskfrikassé i skalddjurssås:

Ingredienser
1 kg torskrygg (eller filé)
ca 3 dl skalade räkor
1 gul lök
2 msk olivolja
ca 1 liter räkskal
1 dl vittvin
6 dl vatten
2 morötter
1 bit purjolök
1 pkt/bunt sparris
½ kg potatis
5 dl vispgrädde
1 msk smör
lite redning

Börja med fonden. Hacka den gula löken och fräs i olivoljan tills den blivit mjuk. Tillsätt räkskalen, vinet och vattnet. Låt koka upp och koka sedan 12 min. Sila av skalen och häll över i en annan kastrull. Låt koka ner tills det återstår 2½ dl fond.

Skala potatisen och låt koka ca 15 min, häll av vattnet och låt svalna.

Skala morötterna och skär i tunna stavar. Skiva purjolöken. Fräs på detta i smör några minuter, ställ åt sidan.

Skär upp torsken i mindre bitar och lägg i en stor ugnsform, salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i 12 min. Under tiden börjar du med såsen. Smält lite smör i en kastrull, häll över vispgrädden och tillsätt den nerkokta fonden, salta och peppra och låt koka upp under några minuter, tillsätt lite redning så den tjockar till sig.

Ta ut fisken och fördela potatisen över som du först har skivat upp, grönsakerna och sparrisen som du först delar i mindre bitar och även räkorna. Häll över såsen. In i ugnen igen ca 10 min till eller tills du känner att potatisen har blivit mjuk.

Avnjutes bäst med ett glas vitt vin!

torskfrikassé med skaldjurssås




onsdag 4 februari 2015

BBQ grillade kamben - igen....

3-2-1 metoden

Är du som jag som gillar att grilla, som gillar att grilla länge? Ja, då tycker jag du ska testa att grilla kamben enligt 3-2-1 metoden. Så himla gott och definitivt värt sin tid i grillen! Vad betyder då detta med 3-2-1 metoden? Jo man grillar först indirekt i 3 timmar på låg värme  med rubbing på och rök, sedan 2 timmar i folie med tex äpplejuice, sedan 1 timme utan folie fast med glaze. Tiderna är inte helt exakta, har du mindre kamben så tar du kortare tid. Exakt hur man gör har jag bloggat om tidigare och receptet hittar du HÄR.

Nu vet du vad du ska göra till helgen ;-)

bbq kamben




tisdag 3 februari 2015

Grillade hamburgare med ostbröd

hamburgare med ostbröd

Vi grillade hamburgare i söndags. Använde den fina färsen som jag köpte på Frölunda Lilla Saluhall.

Eftersom jag själv inte äter vanligt bröd så gör jag alltid någon form av glutenfritt hamburgerbröd till mig själv eller så tar jag helt enkelt bara vanliga salladsblad som bröd. Denna gången så testade jag ett ostbröd som jag läst mycket om på 56kilo.se. Oj jäklar vilket gott bröd. Mycket ost i och det var jättegott, passade väldigt bra som hamburgerbröd men det är också väldigt mättande. Väldigt enkla att tillaga så testa du också!

Ingredienser för 9-10 st
4 ägg
100 g philadelphiaost
1½ msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost (jag tog hälften Svecia och hälften Gouda)
svarta vallmofrön eller sesamfrön
havssalt

Börja med att vispa äggen fluffigt och tjockt. Blanda ihop fiberhusken, bakpulvret och chiafrön.

Tillsätt dom torra ingredienserna till äggen tillsammans med all ost och vispa runt lite så allt blandar sig. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Klicka ut 9-10 st höga klickar på en bakpappersklädd ugnsplåt. Strössla över vallmofrön/sesamfrön och havssalt.

In i ugnen på 200 grader i ca 13 min. Dom ska få lite färg.

Ta ut och låt svalna. Dom sjunker ihop när dom kommer ut från ugnen men det är så det ska vara ;-)

Förutom bröden så hade jag salladsblad, skivad rödlök, hemmagjord dressing, avocado, tomat, bacon och ost på min hamburgare, gott gott!

Här ser ni närmare hur brödet ser ut. Jag hade sesamfrön på toppen av mina.





måndag 2 februari 2015

Oxrullader i krämig sås

oxrullader

Måste dela med mig av vår goda lördagsmiddag! Oxrullader i krämig sås, så himla gott! Viktigt här att man låter rulladerna koka sig tillräckligt möra i buljongen innan man tillagar såsen, torrt kött är inget gott. Man kan ju välja att fylla rulladerna med lite vad man tycker. Jag tog bara dijonsenap, bacon och kräm av soltorkade tomater men man kan ju tex även fylla med ost om man vill det.

Ingredienser 6 port
2 pkt lövbiff ca 1 kg
1½ pkt bacon
dijonsenap
kräm av soltorkade tomater
smör
1 l buljong (av tärning eller fond)
3 dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
½ dl philadelphiaost
lite soja för färgens skull
1 msk gele tex rödavinbärs gele
lite redning, jag använder denna

Börja med att smeta på dijonsenap över varje skiva. Fördela sedan en baconskiva över och smeta över krämen av soltorkade tomater. Rulla ihop så tajt du kan och fäst med en tandpetare.

Bryn på hög värme i smör och lägg sedan över i en stekgryta.

Häll vattnet och buljongtärningen eller fonden i stekpannan och låt koka upp, häll över rulladerna. Låt koka på medelvärme i 45-60 min.

Ta upp rulladerna och koka ner fonden till i alla fall hälften, gärna mindre. Tillsätt grädde, cf och philadelphiaost, lite soja och gelé. Låt koka upp och lägg tillbaka rulladerna.

Servera med kokt potatis eller som jag gjorde kokt blomkål. Svensk klassisk husmanskost!

oxrullader



söndag 1 februari 2015

Frölunda Lilla Saluhall, paleomuffins och sådd av tomater och chili

frölunda lilla saluhall

Redan söndag igen, vart tar helgen vägen ;-) Igår lördags så var vi iväg till Frölunda Torg för lite shopping, besökte bland annat Frölundas Lilla Saluhall som jag hört så mycket gott om. Ja, där fanns verkligen mycket och fint kött, stor fin disk och smockat med folk. Fick köpt lite goa korvar, kamben (som ligger på grillen just nu) och fin färs som vi ska göra hamburgare av nu till middagen. Det kommer garanterat bli fler besök dit!
paleomuffins

Igår bakade jag en ny omgång av dom goda paleomuffinsen ifrån Annika Sjöö´s kokbok. Denna gången använde jag exakta ingredienser dvs hasselnötsmjöl och kokoschips (som jag inte hade förra gången) och ja, dom blev ännu godare! Dom fick helt enkelt bli mitt lördagsgodis #godisstopp

tomatsådd

Idag har jag även satt igång säsongens odling genom att så chili och tomater. Kul att få sätta fingrarna i jorden igen! Det blev 9 sorters tomater och 2 sorters chili. Nä, dags att sätta igång med hamburgarna! Ha de gött!

chilisådd