fredag 13 februari 2015

Lakritsfudge - brownie med hallontäcke....lite nyttigare variant

Vi har haft sportlov denna veckan här i Göteborg, våra barn var lediga torsdag och fredag och idag fredag så åkte vi hela familjen och åkte skridskor. Det var något år sedan vi åkte sist så man är ju lite ringrostig om man säger så ;-) En gång i tiden gick jag faktiskt i konståkning och gjorde piruetter osv men den kunskapen kändes långt borta idag faktiskt ;-) Första gången Rasmus stod på ett par skridskor också. Han blev nog rätt besviken när han insåg att man inte kan åka skridskor första gången man prövar utan att man måste öva men men, nästa gång går det ju säkert bättre :-)


lakritsfudge


Tänkte bjuda på lite gottigt inför lördagen. Jag håller ju faktiskt helt upp med godis och har gjort så sedan nyår #godisstopp och även om dom här browniesen innehåller lite mörk choklad så tycker jag definitivt dom funkar under mitt godisstopp. Vill du köra helt utan socker så väljer du givetvis sockerfri  mörk choklad. Receptet hittade jag hos Kungmarkatta men gjorde om det lite så det skulle passa mig bättre.

Ingredienser
40 g kokosolja
60 g mörk choklad, gärna sockerfri
ett helt ägg + en äggula
0,75 dl stevia strö eller annan sockerersättning
en nypa salt
3 msk kokosmjöl
1½  msk mosade hallon
1½ tsk lakritspulver
 
Hallontäcke
30 g mörk choklad, gärna sockerfri
30 g kokosolja
30 g hallon
10 g honung

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och lägg i en skål. Smält kokosoljan och häll över chokladen och rör runt tills den har smält.

Vispa ihop ägget + äggulan med sockerersättningen poröst. Blanda ihop dom två skålarna och tillsätt även dom mosade hallonen, salt, mjölet. Blanda runt väl, det ska inte vara några klumpar.

Smöra en liten ugnsform och häll i smeten. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Ta sedan ut och låt svalna.

Hacka chokladen till hallontäcket. Smält oljan och häll över och rör runt tills chokladen smält. Tillsätt hallonen som du först mosat med en gaffel och ringla över honung. Blanda runt och häll över kakan.

Låt stå i kylen några timmar, gärna över natten och skär dom sedan i små munsbitar. Supergoda!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar