måndag 29 februari 2016

Riktiga korvar på grillen med stekt röd spetskål, grillad hummer och mangosalsa

Ja, det blev lite "mixed grill" på grillen i lördags. Var ju tvungen att testa korvarna som jag köpte på matmässan, Gudruns pluskorvarKorvarna består av 95% kötthalt, 8% fett och 19% protein, perfekt för oss som tränar och älskar korvar ;-) Korvarna var jättegoda tyckte både vi vuxna och barnen.

gudruns pluskorv

Pansar

korv hög kötthalt

På mässan, under kockkampen så använde sig Katja Palmdahl av röd spetskål vilket jag aldrig har sett i butik förut och hon berättade också det att den kom till restaurangköken för ca 1 år sedan men nu börjar den också dyka upp i butikerna. Var ju givetvis tvungen att testa den så en spetskål fick följa med hem. Roligt var att den fick en fin färg efter stekning vilket den "vanliga" röda kålen inte får, den här var ljust lila efter stekning. Stekte den bara i smör, saltade och pepprade, gott gott!
röd spetskål

Det blev också grillad hummer och grillade räkor. Kryddade räkorna med en av grillkryddorna jag köpte på mässan nämligen Cuba BBQ från Kryddhuset. Innehåller dessa kryddor: salt, paprika, lök, koriander, svartpeppar, vitlök, rökt paprika, vitlök, oregano, basilika, mynta, spiskummin, kanel, kryddpeppar, rapsolja/olivolja och mangoarom. Mycket god kryddblandning och inte alls för stark som man kanske kan tro när man läser innehållsförteckningen. Hummern fick några minuter på grillen och sedan ett kryddsmör över.
kryddhuset


mixed grill


Mangosalsan består av mango, avocado, gurka, koriander, limejuice, olivolja, salt och peppar.

Ja, en riktigt härlig och god mixed grill!

Testade också ett nytt vin, passade väl inte jättebra till maten med tanke på att det var ett vitt vin men vi drack det även senare på kvällen och då blev det bättre ;-) Dimension (Chardonnay) är ett vitt vin från Sydafrika som har en fruktig smak med inslag av äpplen, päron, persika, nötter och citrus. Passar bäst till fisk, kyckling och fläskrätter. Finns på Systembolaget nr 5006, kostar 77 kr, ett fynd!
dimension



söndag 28 februari 2016

Odlingsåret är igång!

Äntligen så har jag fått mina tomatfröer i jorden! Så här sen har jag nog aldrig varit. Det kommer ju definitivt bli lite klurigare med odlingen i år med tanke på att vårt hus ska rivas om 5 veckor men sådderna får helt enkelt åka ut i växthuset lite tidigare i år. Jag har ju värme där inne så det ska nog klara sig.

tomatfröer impecta
Har beställt lite nya sorter men hade även kvar en hel del från förra året.

Jag sådde 10 olika tomatsorter, purjolök och chili. Några nya sorter för i år blev det, bland annat några nyheter från Impecta. En pärontomat som heter "Indigo pear drops" och en bifftomat som heter "buffalosteak", en extra tidig bifftomat tydligen.

Hur går det för er andra, har ni startat upp odlingsåret??

tomatsådd
Sådär, nu ska dom bara ha lite värme så kommer dom snart kika upp.
Just nu kan man köpa 4 tomatsorter men bara betala för 3 på Impecta så kika in!

lördag 27 februari 2016

Massa goda inköp på matmässans första dag - Passion för mat

Igår var jag och två av mina arbetskompisar på matmässan Passion för mats första dag. Har blivit lite av en tradition att jag tar ledigt från jobbet och går på mässan, det är ju fredagen som är bäst tycker jag och då tänker jag mest på mängden folk, inte på typen av människor för det var mest pensionärer ;-)

Vi gick varv efter varv och smakade, drack gott vin, shoppade och tittade på Köksskolan där dom duktiga kockarna höll till. Jättetrevligt och jag fick köpt en hel del kul saker. Nedan ser ni ett axplock av bilderna och i slutet det jag fick med mig hem. Tänkte att jag berättar mer om själva produkterna när jag väl testar dom men fick med mig en hel del spännande saker hem som tex korv med extra hög kötthalt, låg fetthalt och hög proteinhalt, köpt av självaste Pansar ifrån Gladiatorerna ;-) Jodå, han har faktiskt varit med och tagit fram den här korven, berättar mer när jag testar men smakproverna var fantastiskt goda och den kommer hamna på grillen ikväll.


Fanns mycket och god frukt på mässan. Köpte med mig 3 olika mangos hem.



Vin i massor, faktiskt första gången jag köpte vinbiljetter och testade.

Det här var gott, en ofiltrerad prosecco från Italien.

Mousserande vin med passionsfrukt, kan nog passa gott till sommrens altanhäng ;-)

Kockduell med självaste Robert Maglia och Daniela Malatestinic

 I andra laget tävlade Katja Palmdahl

Niclas och Annika glada i hågen.

Johannssons har mycket köksprylar i sin hörna.

Här stod också Louise Johansson och lagade mat.

Här kommer då den nya korven som Pansar varit med och tagit fram. Bra initiativ tycker jag, passar tränande människor som tänker på vad dom äter! 

Pansar gladiatorerna
Var ju tvungen att få idolkort också förstås.....till barnen ;-)

Lite kul pasta som jag hittade till barnen, färgat med riktig mat såsom spenat och rödbetor, kul att som om barnen gillar den.

En god italiensk olivolja och en blodapelsinvinäger, spännande att testa den framöver.

En annan spännande produkt, rökta champinjoner, kommer göra susen i mina grytor och såser framöver tror jag!

Och dom här godingarna till sommarens grillningar, bara kryddor i burkarna, inga konstiga e-nr och skit!

Dom här marinadflaskorna med spruta hittade jag ju redan förra året men köpte på mig en ny omgång.

Härligt inköpsbord! Till höger ser ni röd spetskål som jag aldrig testat förut, ska vara mjäll och god och dessutom behåller den färgen vid stekning.

Så, det var lite uppdatering från matmässan. Idag ska jag (äntligen) så lite tomatfröer och sedan blir det packning för hela slanten. Om 5 veckor ska vi vara ute från vårt hus, då kommer grävaren och sedan kommer huset vecka 18, längtar så tills allt är klart! :-)




fredag 26 februari 2016

Schema för dagen - matmässa och kalas

Härligt att vakna upp till solsken idag när jag dessutom är ledig, härligt! Idag ska jag på matmässan Passion för mat som går av stapeln här i Göteborg idag. Ska gå med kollegor vilket ska bli kul. Har givetvis med mig kameran ;-)
I eftermiddag ska vi på 20-års kalas. Det är min bonusdottern Emelie som fyller år. Fullt upp alltså.

Imorgon måste jag verkligen komma igång med mina sådder, ligger efter....
Hoppas ni får en härlig fredag!





måndag 22 februari 2016

Kalas med god mat och fina presenter

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det min födelsedag ;-) Ja, idag fyller jag år igen och igår hade jag hela familjen här på kalas. Lättare att få till kalas på en söndag än en måndag. Fick massor med fina presenter bland annat nya grillbestick som jag hade önskat mig, perfekt!

Min dotter Isabella, min bonusdotter Emelie och min mamma.

Grillmästarna, far och son.

Mitt söta lilla bonusbarnbarn Hailey.


Jag bjöd på grillade kycklinglår, grillade kycklingspett, vitkålsgratäng och purjolöksgratäng. Verkade som den maten gick hem hos dom andra. Till efterrätt blev det hembakade kanelbullar och morotskaka.

Fotona nedan är tagna av min bonusdotter Emelie då jag hade fullt upp att servera och glömde att fota ;-)

Grillad kyckling.

Foto av min bonusdotter Emelie ;-)

Kanelbullar och morotskaka.

Imorse blev jag väckt på sängen av sambon och barnen och då fick jag nästa present som var ett sk aktivitetsarmband av märket Fitbit. Precis vad jag önskade mig. Hade en Jawbone innan men saknade att man inte kunde mäta pulsen med den vilket man kan med den här. Perfekt!

Fitbit charge HR


Nu sitter vi i soffan efter att ha ätit oss mätta på thaimat och resterna av morotskakan ;-)



tisdag 16 februari 2016

En av mina favoritprylar i köket

Jag har många favoritprylar i köket och jag tänkte jag skulle tipsa er om några av dom här i bloggen. Börjar med en liten pryl som inte ser mycket ut för världen och kanske onödig tycker en del av er. Men om man har barn som älskar oliver och man inte orkar sitta och pilla ur kärnan ur varje oliv dom vill ha så är en olivurkärnare en otroligt bra pryl!

olivurkärnare

olivurkärnare

Men, det är väl bara att köpa urkärnade oliver då tänker du?? NEJ, köp inte dom! För det första är dom inte alls lika goda, för det andra så rinner ju all den goda smaken ut ur oliven när man tar bort kärnan och sedan lägger in dom i vätska. All smak hamnar ju i vätskan istället och oliven blir torr och tråkig. Urkärnade oliver har oftast också tillsatser i lagen som ju egentligen bara ska bestå av vatten, vinäger, salt och ibland olivolja. Tyvärr är dom flesta oliverna på butikshyllorna i dag urkärnade vilket jag tycker är synd. Nej, fram med olivurkärnaren istället, så bråttom har du inte ;-)

Dom allra godaste oliverna hittar du på tex saluhallar eller liknande men om jag ska ta fram en favorit som finns i varje mataffär och som dessutom är rätt billig och som funkar för dom allra flesta så är det Fontanas svarta kalamata oliv....MED KÄRNA! :-)

Fontana kalamata


söndag 14 februari 2016

Rosé funkar på vintern också

Här har det varit otroligt dålig uppdatering denna veckan men det har sin förklaring i att jag kört ett program som heter Kickstart som Ulrika Davidsson tagit fram. Inte allt för upphetsande mat så därför har jag inte skrivit om det men det går iallafall ut på att man varierar sitt kaloriintag under veckan, har kört några 5:2 dagar och några med lite fler kalorier osv. Allt lågkolhydrat och glutenfritt förstås ;-)

hamburgare med tillbehör


Igår så fick jag dock dricka två glas till maten som bestod av hamburgare och diverse tillbehör såsom avocado, oliver, soltorkade tomater, pinjenötter osv. Vinet var faktiskt ett rosévin. Kan man dricka det mitt i vintern tänker ni kanske, jadå, det går hur bra som helst faktiskt. Det här vinet var bärigt med inslag av röda vinbär, hallon, nässlor och blodgrapefrukt. Ett friskt och gott vin som passade alldeles utmärkt till hamburgaren men kommer givetvis passa sommaren alldeles perfekt ;-)

Réserve de Bonnet Rosé


Vinet heter Réserve de Bonnet Rosé, kommer från Bordeaux, Frankrike. Har nr 3181 på Systembolaget och kostar 92 kr.



måndag 8 februari 2016

LCHF-semla på fettisdagen

Imorgon är det fettisdagen :-) Jag är inget stort fan av semlor men den här LCHF-semlan är faktiskt väldigt god så har ni inte testat att göra den så gört! ;-)

lchf-semla




söndag 7 februari 2016

Citron- och ingefärsdryck i förkylningstider

Känns som var och en runt omkring mig är sjuka just nu. Förkylningar och feber överallt. Ingefära ska ju vara bra för att mota bort förkylningar så därför började jag googla på ingefärsdryck och hittade en del olika alternativ. Gemensamt är ju att alla har citron i vilket ju gör det hela mycket godare och så är det ju också nyttigt. Den här drycken ska alltså hålla förkylningsbacillerna borta, vi får väl se om det funkar ;-)

citron- och ingefärsdryck



Ingredienser
1 l vatten
saften från 2 citroner
en tumstor bit ingefära

Börja med att koka upp vattnet och låt sedan svalna en stund. Pressa ner citronsaften. Skala och riv ingefäran och lägg ner det i vattnet. Låt stå och dra en stund, gärna 1 h. Sila av och häll upp i en kanna.

citron- och ingefärsdryck

Jag tycker drycken blev rätt så stark så jag spär ut den med ca 30% vatten, då blir den lagom tycker jag men alla är vi olika ;-) Testa! Det blev jättegott och fräscht!



citron- och ingefärsdryck


lördag 6 februari 2016

Falsk krabba på fröknäckebröd

Älskar alla typer av skaldjur inklusive krabba så när min sambo berättade om vad jag kunde göra med mina ägg och om "falsk krabba" så körde jag igång direkt ;-) Jättegott var det och det var verkligen inte sista gången jag gjorde det. Falsk krabba.....vad är det nu då undrar ni kanske...jo man blandar helt enkelt ägg med makrill i tomatsås, majonäs, lök och dill och vips så kommer krabbsmaken fram. Kanske lite kraftigare och starkare smak än krabba men ändå väldigt likt tycker jag.

falsk krabba
"Falsk krabba" på fröknäcke


Jag serverade min "krabba" på mitt supergoda fröknäckebröd :-)

Ingredienser
2 kokta ägg
en burk makrill i tomatsås
2 msk majonäs
en halv röd lök, hackad
dill
salt och peppar

Lägg makrillen i en skål och mosa ihop. Hacka ägget och blanda i makrillen tillsammans med övriga ingredienser. Servera med fröknäcket!



onsdag 3 februari 2016

Kyckling i krämig smakrik sås

Mmm, jag gjorde en så himla god kycklingrätt häromdagen. Krämig och full med smaker! Jag har en favoritsmaksättare som jag använder ofta i form av kräm av soltorkade tomater ifrån Zeta. Köpte nu ytterligare en burk ifrån dom nämligen kräm av gröna oliver. Oj, vad god den var! Kan verkligen tipsa om dom båda, funkar kanonbra som smaksättare till grytor, såser, dippsåser osv. I den här rätten använda jag båda två ;-)

zeta soltorkade tomater




Ingredienser
1 pkt kycklinglårfiléer, ca 1 kg
en purjolök
ett gäng champinjoner
en näve sockerärtor (går bra med frysta)
en stor näve färsk spenat
4 dl vispgrädde
2 dl philadelphiaost, jag använde den med smak av soltorkade tomater
1 msk kräm av soltorkade tomater
1 msk kräm av gröna oliver
salt och peppar

Skiva purjolöken och halvera champinjonerna, stek i smör i en stekpanna, tillsätt spenaten. Häll röran i botten av en ugnsform. Lägg kycklingen över, salta och peppra.

Värm upp grädde, philadelphiaosten och krämerna i en kastrull och häll sedan över kycklingen. Fördela sockerärtorna över. In i ugnen på 200 grader i ca 25-30 min. Se efter så kycklingen är klar.

Jag serverade detta till kokt blomkål, så, så himla gott!

Klar!

kyckling i kräm av soltorkade tomater och oliver
Njut!