onsdag 29 juni 2011

Flädersaft

Ni glömmer väl inte att göra flädersaft nu medans flädern blommar för fullt?? Jag är inne på min tredje omgång nu, förhoppningsvis blir det även en fjärde ;-) Flädersaft är ju så gott och smakar verkligen sommar. Har ni testat att marinera hallon i flädersaft? Om inte, testa! Det är riktigt gott att tex toppa vaniljpannacottan med.

I påskas gjorde jag en inlagd sill med flädersaft i, den blev riktigt god. Av bären som blir sedan när blommorna blommat över kan man också göra saft, den blir inte riktigt lika god men ändå värt att testa. Något som jag funderar på att testa sedan när bären kommer är att göra marinad, någon som testat?

Receptet på flädersaft har jag ju redan skrivit några gånger och ni hittar det tex här.

5 kommentarer :

 1. Jag brukar alltid göra flädersaft, men vet inte hur det blir i år. Jag brukar plocka blommor hos grannen som har en gigantisk buske - nåja, den var gigantisk, men hon beskar den kraftig så nu är den mycket mindre och jag vågar knappt be om att få plocka blommor.

  Min egen fläderbuske har fått blommor för första gången i år, men bara 5-6 stycken och det blir det ju inte så mycket saft av ...

  Nu ska jag scanna av dina goda recept, för jag behöver idéer inför helgen då jag får besök från dels arbetskamrater och dels en gammal god vän. :-)

  SvaraRadera
 2. Koka min första saft i går =) Det är första gången jag gör flädersaft. Nu får jag vänta fyra dagar innan jag får smaka. Jag har en liten fråga... eftersom jag aldrig gjort detta förut. Vad jag förstår så blir det koncentrerad saft hur mycket vatten blandar du ut den sen. Jag tänkte frysa in min saft, tänkte om iskubhållaren skulle fungera som en "portion"? =)
  / Mari

  SvaraRadera
 3. Frejda, nej, 5 klasar kommer man inte långt med ;-) men det växer ju rätt så mycket fläder ute i det vilda, kanske du kan hitta någon buske.

  Blomkronan: jag tar väl ungefär så mycket som man tar av vanlig saft som man köper i affären, en istärning kanske blir lagom till ett litet glas....

  SvaraRadera
 4. På julaftonskvällen, när "stora törsten" sätter in efter all julmat, då har jag som liten tradition att servera en kanna med iskall flädersaft! Sommarsmaker mitt i vintern, ljuvligt.

  SvaraRadera
 5. Jag har fryst min flädersaft ikväll, i små burkar så att det ska räcka ett år till nästa gång. Vi får väl se hur länge jag kan bärga mig! ;-)

  SvaraRadera