onsdag 16 mars 2011

Blåbär från Chile någon??


Blåbär ja…..Jag älskar blåbär, har faktiskt en hel del blåbärsris i min trädgård som varje år ger några liter som vi kan njuta av, dels färska såklart men en hel del går också in i frysen för att kunna avnjutas under vinterhalvåret.


Själv skulle jag nog aldrig komma på tanken att köpa ”färska” blåbär nu på vinterhalvåret eftersom de då självklart inte är ifrån Sverige. Läste precis en artikel på ”Äkta vara” om att det nu ska tillåtas användning av svavel på blåbär ifrån t.ex. Chile, detta för att de inte ska mögla under den långa transportsträckan…… Ärligt talat, blåbär från Chile? Läste på Wikipedia att blåbärsriset täcker 17 % av Sveriges yta!! Behöver vi verkligen blåbär ifrån Chile? Nej, ibland tycker jag man ska tänka efter både en och två gånger innan man köper en vara. Ta t.ex. vindruvorna som finns i butikerna just nu….. min dotter tjatar varje gång när vi är och handlar om att hon vill ha vindruvor men just nu är alla vindruvor (i alla fall i min Ica-butik) ifrån Sydafrika och Sydamerika och det anser jag vara alldeles för långt borta. Nej, jag väntar hellre till det finns vindruvor ifrån t.ex. Grekland eller Italien. Nu finns det säkert någon som tänker att ”men vindruvorna från t.ex. Sydafrika fraktas ju med båt och det är väl mer miljövänligt än lastbil som säkert vindruvorna från Grekland fraktas med”. Jo, så kanske det är, det där vet jag för lite om men man får helt enkelt gå efter sin magkänsla, det gör jag iallfall.

På tal om blåbär, har ni sett den nya kexchokladen med blåbärssmak? Ja, inte är det några blåbär i den chokladkakan inte, nej, det är blåbärsarom ;-). Läs mer här.

Så, nu har jag skrivit av mig lite, vad tycker ni andra om det här?

Några av mina blåbärsrecept kommer här:
 
Blåbärskaka med limesmul
Blåbärssylt
Cheesecake med blåbär

4 kommentarer :

 1. kexchoklad med blåbärssmak låter fel på så många plan. och det här då: "Myndigheten anser, liksom godisföretaget, att vi konsumenter förväntas förstå att chokladkakan inte varit i närheten av något blåbär, utan att smaken kommer från aromer." det är ju helt sjukt!

  SvaraRadera
 2. Charlotta: javisst är det sjukt!

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet! Nej något kexchoklad med blåbärsaromer är vi inte sugna på, än mindre nu när vi läst detta...

  SvaraRadera
 4. Älskar också blåbär och kör med frysta ekologiska så här i icke-säsong :-) Ingen hade fått i mig chilenska bär!

  SvaraRadera