lördag 10 april 2010

Fina knubbiga groddar!


Så här fina groddar har det kommit på mina potatisar som jag satte för groning för 2 veckor sedan. Så här ska dom se ut, korta och knubbiga, perfekt.

Hittade en artikel i dagens GP på nätet där det stod massa intressanta fakta om potatisen, hur den kom till Sverige, dom vanligaste sorterna och inte minst tips på hur man odlar sin potatis.
Visste ni tex att potatis bara får kallas färskpotatis om den säljs före den 30 september??!

Min potatis får ligga i fönstret i 2-3 veckor till sedan är det dags för plantering. Jag brukar sedan några år tillbaka även sätta 2 st potatisar i var sin spann i växthuset för att förhoppningsvis få lite tidig färskpotatis. Återkommer senare till hur man gör det.Jag har en favoritsort när det gäller tidig potatis och det är Silla, tyvärr har jag läst att den har utgått! Är det någon som vet om den fortfarande går att få tag i? Har inte hittat den på dom senaste två åren....

Nä, nu är det dags att ta på sig trädgårdshandskarna, solen skiner!! Trevlig helg på er!

6 kommentarer :

 1. 'Silla' har vi aldrig provat.
  'Maria' och 'Maris bard' blir det i år - 'Maria' är min favoritpotatis.

  SvaraRadera
 2. Så söta, om man kan säga det om potatis. Jag är så imponerad av allt du odlar. Hur hinner du? Har ni stor trädgård?

  SvaraRadera
 3. Remsan, eftersom trädgård och odling är mitt största intresse så ser jag till att det finns tid för det. Väljer bort andra saker helt enkelt!

  SvaraRadera
 4. Jag brukar lyckas med de första nypotatisarna till midsommar och de sista till jul.
  Silla är även min favorit. Förra året lyckades jag beställa, i alla fall några knölar, från Nordiska genbanken. (www.nordgen.org)Jag har lämnat en beställning i år också. Får se hur det går... Jag saknar även den tokgoda mos- och bakpotatisen Rosamunda som försvann för några år sedan. Den finns inte ens på Nordiska genbanken, tyvärr. Vad gäller bra och goda lagringspotatisar som är mer fasta för kok och stek efterlyser jag tips!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Det låter som du har mera vår än jag(en "medelpading")och jag har också petat ner lite frön men jag är inget proffs men kul ändå. Jag satte potatis i hinkar i fjol men det blev ingen hit, ett enda kok! Basilikan trivs inte hos mig men jag har ändå testat igen, växer i snigelfart, varför?
  Ha det fint/Karin

  SvaraRadera
 6. Karin, man brukar inte få så mycket potatis i hinkar, det är mest för att man ska få den första omgången tidigt. Basilikan vill ha det varmt, trivs endast utomhus om det är riktigt varmt annars är det växthus eller inne som gäller. Soligt förstås!

  SvaraRadera