tisdag 3 november 2020

Benbuljong på vildsvin

Vi har börjat köpa viltkött av en jägare, det har blivit både vildsvin och rådjur. När vi får hem köttet så är det grovstyckat så det är mycket ben kvar. Vad gör man då med ben som blir över när man tex använder köttet till grytbitar? Jo man gör såklart benbuljong!😃 

Att benbuljong är supernyttigt det vet väl alla om. Om du vill läsa mer om allt buljongen gör för din kropp så kan du tex gå in HÄR.

Benbuljong
Här har jag rostat ben, morötter och lök tillsammans med tomatpuré. 

Det finns förstås många olika recept på benbuljong, en del rostar benen i ugnen först och en del gör det inte. Jag blev tipsad om att köra benen i ugnen först eftersom det var ben från vilt så det gjorde jag. Man kan göra buljongen i en gryta på spisen, i ugnen eller som jag gjorde i crock poten. Jag sågade också isär en del ben då de var rätt så långa. Dessutom sipprar märgen ur benen när man sågar isär de vilket är bra.

Ingredienser
ca 3 kg ben från vildsvin
2 stora morötter
4 gula lökar
en purjolök i bitar
2 msk tomatpuré
vatten
10 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
några lagerblad
1 msk salt
några kvistar färsk timjan el torkad ca 1 msk
en kvist färsk rosmarin
ett litet äpple i bitar
saften från en halv citron

Lägg alla benen på en ugnsplåt, skär upp grönsakerna i bitar, lägg på tomatpurén och blanda runt allt. In i ugnen på 200 grader i 1h.

Benbuljong
Saknas bara vattnet.

Ta ut och lägg allt i en crock pot (eller vanlig gryta). Fyll upp med vatten så det täcker benen, tillsätt alla kryddor, lägg ner purjolöken, äpplet och pressa i citronen.

Sätt crock poten på låg och kör i minst 10 h, gärna 12 h. Använder du vanlig gryta på spisen så koka först upp allt men viktigt här att det inte stormkokar, sätt ner värmen så det bara bubblar lite grann och kör ca 10-12 h.

Benbuljong
Här har jag silat av buljongen och den har fått stå i kylskåp över natten. Dags att skrapa av fettet.

Benbuljong
Fin och dallrig buljong 

Sila av buljongen ner i en bunke eller mindre kastrull. Kan vara enklast att ta ur benen först. Låt svalna litegrann och ställ sedan in i kylskåpet tills allt blivit kallt. Det bildas nu ett fettlager på toppen, skrapa av det och lägg i en burk, in i kylen, det kan du använda som stekfett. Det som är kvar nu ska vara som en geleig massa, inget konstigt, det är precis så det ska se ut. Använd en del direkt tex i soppor och grytor eller drick som te med varmt vatten, resten fryser du in i mindre portioner.

Benbuljong
Häll upp på burkar och frys in eller ställ i kylskåp, håller ca 4-5 dagar i kylskåp. Inga kommentarer :

Skicka en kommentar