Grillad rådjursstek med rödvinssås

Hösten är här och med hösten kommer ju lite mer mustig mat, husmanskost, grytor osv. Fick köpt ett rådjur häromdagen och förutom rådjurssadeln som jag kommer tillaga lite senare i år så fanns det ju förstås också några stekar som vi benade ur. 

Vad gör man med en rådjursstek då förutom att köra den i ugnen? Ja man kör den i grillen förstås! :-)

rådjursstek

Jag marinerade steken i olivolja, soja, pressad vitlök och torkad timjan i några timmar. Sedan innan den skulle på grillen så kryddade jag ytterligare med en kryddblandning bestående av bland annat salt, peppar, rosmarin, timjan, vitlök mm.

Förberedde grillen för low and slow vilket betyder att man lägger köttet där det inte är någon glöd och kör på låg värme. Körde ca 130 grader tills steken kom upp i 56 grader vilket tog ca 1 1/2 h.

rådjursstek

rådjursstek

Till steken blev det också en rödvinssås:

Ingredienser rödvinssås
1 schalottenlök
1 liten morot
smör
1 msk tomatpuré
ev 1 msk stevia strö eller så struntar du i det
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 1/2 tsk soja
3 dl vatten
maizena
salt och peppar
extra smörklick

Hacka löken och skiva moroten. Smält smör i en kastrull och fräs på löken och moroten någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till. Strö över stevia strö och låt det karamelliseras. Häll över balsamvinägern och låt koka till en sirapsliknande konsistens.

Häll på vinet och låt det reduceras ner till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 min. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt reducera ner till hälften. Red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen genom att lägga i en klick smör.


Serverades till kokt färskpotatis och kokta morötter. Så gott! Rådjurssmaken är verkligen speciell. Vi har ätit en hel del vildsvinskött under sommaren vilket har varit supergott men det här var en helt annan smak. Tur vi känner en jägare som vi kan köpa både vildsvin och rådjurskött av för det här var inte sista gången ;-)Kommentarer