Omplantering av basilika

Idag har jag planterat om min basilika. Lite sent i år faktiskt men det beror på att jag köpte färdiga basilikaplantor tidigt i våras som jag haft i mitt växthus och som vi använt oss av. Nu börjar de dock se lite trista ut och bladen börjar gulna så nu passade det ju perfekt att mina egna är på gång och växa upp.

Jag sådde de här plantorna för ca 4 veckor sedan i såjord. Sedan skolade jag om de i de här krukorna som ni ser på bilden nedan, ca 5 plantor i varje. Nu var det då dags att sätta de i sina slutkrukor som blev vanliga lerkrukor. Basilika vill ha det varmt och skönt och lerkrukor är rätt bra på att hålla värmen. Dock tycker jag att det ofta blir rätt så torrt i den här typen av krukor så man måste se till att vattna ordentligt.

6 krukor, dags för omplantering.


Jorden jag använder mig av är grönsaksjord ifrån Blomsterlandet ihop med en näve kogödsel. Näringen lär hålla i några veckor sedan är det dags att tillsätta flytande näring.

Ni ser på bilden nedan att rötterna har vuxit bra och de här plantorna skulle nästan ha omplanterats redan för någon vecka sedan.


Nu kommer det inte dröja allt för lång tid innan vi kan börja skörda. Det första jag ska göra är egen pesto, så gott!


Några krukor kommer få stå kvar i växthuset och några ställer jag ute på altanen men först får de stå i skuggan några dagar för att vänja sig.


Kommentarer