Jag har sedan länge slutat att ha "vanlig" mjölk i mitt kaffe då jag är laktosintolerant och använder mig istället av mandelmjölk eller mandeldryck som det väl faktiskt är. Dock så gillar jag ju så rena produkter som möjligt utan tillsatser och det kan man väl inte säga att någon av alla de här mjölkalternativen som har kommit under de senaste åren är. Mandeldryck tex har alltid stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel i sig.
Jag bestämde mig därför idag för att testa att göra egen mandeldryck. Jag kollade några recept på Youtube och insåg snabbt att jag behövde en sk nötpåse så jag beställde
den här ifrån Clearlife. Sedan var det bara att köra igång!
Ingredienser
2,5 dl mandlar (givetvis ekologiska)
1 L vatten
en nypa havssalt
antingen kör du med någon typ av sötning tex 2 dadlar eller så kör du naturell
Börja med att lägga mandlarna i blöt i ett dygn. Skölj sedan av de under rinnande vatten.
|
Blötlägg |
|
Skölj av i vatten |
Häll i din mixer. Häll över vattnet, en nypa salt och dadlarna. Här går det också bra att söta med tex honung eller så kör du ingen sötning alls.
|
Redo att mixas |
Mixa på högsta hastighet under 1 minut. Lägg nötpåsen i en skål och häll i mandelmjölken. Tryck ut så mycket vätska det bara går. Kvar ska vara en torr hög med mandelskal.
|
Kör 1 min på högsta hastighet |
|
Häll i nötpåsen och pressa ut mjölken. |
Häll över i en flaska och ställ i kylen. Redo för att användas i ditt kaffe, din smoothie eller till morgongröten och du slipper alla onödiga tillsatser 😀
|
Färdig och redo för kylning. |
|
De här mandlarna använde jag, också ifrån Clearlife. |
Kommentarer
Skicka en kommentar