Flädersaft utan citronsyra

Alltså vår fläderbuske är full av blommor i år! Jag brukar varje år göra minst en laddning flädersaft. Vi dricker inte supermycket saft i vår familj men lite vill man ju allt ha. Jag har tidigare alltid gjort min flädersaft med citronsyra. Egentligen vet jag inte varför man ska ha citronsyra i, det går ju faktiskt lika bra med citronsaft.

fläderbuske

Min sambo har diverse olika allergier bland annat mot mögel och eftersom citronsyra utvinns ur svartmögel (jodå, så är det) så är ju citronsyra något han bör undvika. Citronsyra har ju egentligen inget med citron att göra, det innehåller alltså ingen citron. Det finns många personer som säger sig reagera på citronsyra och många allergiker undviker det. Det finns dock ingen forskning som stödjer detta men ibland får man ju faktiskt helt enkelt lyssna på folket ;-) Källa: Äkta vara

Ja, jag valde i alla fall att göra min saft utan citronsyra den här gången. Jag tog helt enkelt saften från 3 citroner istället och det funkade hur bra som helst!

Ingredienser
ca 35 blomklasar
6 st ekologiska citroner
1 1/2 L vatten
1 1/2 kg ekologiskt socker

Plocka blomklasarna och skölj av dem under rinnande vatten. Lägg de i en stor kastrull. Skiva 3 st citroner och lägg över blommorna.

fläderblommor

flädersaft
Viktigt att citronerna är ekologiska eftersom vi använder hela citronen.


Koka upp vattnet med sockret och rör om tills det har löst upp sig. Pressa i saften från 3 citroner. Häll över blommorna och citronerna. Sätt på lock och låt stå svalt i ca 3 dygn. Häll upp (sila av) på flaskor. Räcker till ca 2 1/2 - 3 l.


glas flädersaft

Min dotters första kommentar när hon smakade saften var att den var godare än förra året så det var ju ett bra betyg 😀


Kommentarer