onsdag 13 mars 2019

Nu har jag börjat brygga min egen kombucha!

Ni har säkert hört talas om kombucha och alla dess nyttigheter. Om inte så kommer här lite korta fakta:

  • Kombucha är fermenterat sött te
  • Innehåller en massa probiotikabakterier, mineraler och enzymer
  • Den förbättrar matsmältningen och har en avgiftande och renande effekt på kroppen
  • Den har också en detoxande effekt och ökar mättnadskänslan
  • Kombucha är inget nytt påfund utan har bryggts i tex Japan och Kina i flera tusen år
  • Kan lindra artros och ledvärk
  • Ger dig fin hy och stärker ditt immunförsvar
  • Innehåller mycket c- och b-vitaminer mm mm
Ja, ni förstår varför det kallas "livets elixir" kanske ;-)

kombucha


Hur gör man då kombucha? Ja, för det första behöver du en scooby, en sk kombuchasvamp. Den kan man antingen beställa på nätet eller så gör du som jag och skapar din egen scooby ifrån en färdig kombuchaflaska.

Efter att ha googlat runt på nätet, facebook och fått goda råd från en kollega så har jag nu startat min första bryggning. Tydligen så spelar det roll vilken färdig kombucha man använder och jag läste mig till att Roots kombucha var allra bäst. På deras hemsida hittar du också info om hur man brygger sin kombucha med både text och videos. Du behöver också te och då allra helst svart te som inte är smaksatt + socker, jag använde mig av vitt rårörssocker. 

roots kombucha
Vill ni inte göra egen kombucha så kan jag tipsa er om Roots smaksatta sorter, den med äpple och kanel var jättegod!

Ingredienser till första bryggningen
1 liter vatten
1 msk svart te
0,5 dl rårörssocker
1 flaska naturell Roots kombucha

Du behöver också en glasbehållare som tar minst 1,5 L, en mikroduk och ett gummiband. Se till att rengöra glasbehållaren noga genom att tex koka den.

Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt tet, jag lade den i en tesil och låt koka ytterligare 5-7 min. Sila av tet eller ta bort tesilen. Rör ner sockret. Rör runt hela tiden och koka ytterligare ca 4 min. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.

Häll tet i glasbehållaren och häll över den färdiga kombuchan. Sätt över mikroduken och fäst med gummiband.

Nu ska den här behållaren stå lite varmare än rumstemperatur. Låt stå i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur har bildats på ytan och teet har fått en lätt vinägerdoft. Kombuchan är nu färdig.

Vad man gör sedan är att man startar en ny bryggning men nu med hjälp av din egenodlade scooby. Du kan sedan smaksätta din kombucha men eftersom jag själv inte kommit så långt så får det komma i ett senare inlägg om sisådär 3-4 veckor ;-)

Ni ser faktiskt början till en scooby som ligger vid ytan, den kommer ifrån Roots flaskan.

Man ska inte använda lock eftersom det behöver komma in syre, mikroduken skyddar drycken från damm och ev djur.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar