Torskrygg med champagnesås

Nyårsaftonens huvudrätt blev en fin torskrygg i ugnen med champagnesås, kokt potatis och grönsaker. Finns ju olika sätt att tillaga torsk, antingen så kan man steka den eller köra i ugnen. Jag föredrar att köra på låg värme i ugnen och ta den på rätt så låg värme, ca 45-46 grader brukar vara lagom.

Börja med att salta torsken rätt så rejält, lägg de sedan i en ugnsform, släng i 1 dl vatten i botten och lägg över folie. Kör på 125 grader till fisken uppnått 46 grader. Ta ut och låt folien ligga kvar en stund innan servering.

Champagnesåsen är ju egentligen en vanlig vitvinssås fast man slår i champagne i slutet.

torskrygg med champagnesås


Ingredienser
1 bananscharlottenlök eller 2 mindre vanliga 
1 morot
smör
3 dl vatten
3 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 lagerblad
2 dl vispgrädde
1 dl champagne
2 msk maizena
salt och vitpeppar

Hacka löken och skär moroten i tärningar, stek i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, vin, fond och lagerblad. och koka tills hälften återstår. Sila såsen och red med maizenan som du först blandat ut i kallt vatten. Hit kan du förbereda.

Tillsätt grädde och champagne och värm upp. Mixa med en mixerstav så såsen blir lite skummig. Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt ev mer maizena om det behövs.

Jag kokade sparris och morot som jag sedan la längst ner på tallriken, lägg torsken över och kokt potatis bredvid. Häll över såsen. Servera med ett gott vitt vin!

torskrygg med champagnesås


Kommentarer