Rostad blomkålssallad med kikärter och tahinidressing

Har du testat att rosta blomkål i ugnen? Det är faktiskt väldigt gott och smakar inte alls som när man kokar blomkålen. Idag så gjorde jag just rostad blomkål för att jag skulle ha den i en varm sallad tillsammans med kryddiga kikärter och en kryddig tahinidressing.

Just nu på vintern tycker jag det är riktigt gott med lite starkare kryddor. Man blir härligt varm i kroppen ;-) Vill du ha flera kryddor så lägger du bara till det. Det är ju en smaksak.

rostad blomkålssallad

Den här salladen är helt vegetarisk, ja faktiskt vegansk till och även om jag bara åt den som den var med passar det givetvis utmärkt att servera den som ett tillbehör till en bit kyckling eller varför inte en bit lax.

Ingredienser 3 portioner
ett halvt stort blomkålshuvud
en röd lök
olivolja
salt och peppar

1 burk kikärtor
olivolja
1 tsk paprikakrydda (smoked el vanlig)
en pressad vitlöksklyfta
lite cayennepeppar
salt och peppar

Dressing
0,5 dl tahini
0,5 dl vatten
0,5 dl pressad lime
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk spiskummin
lite cayennepeppar
salt och peppar

sallat och spenat



Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med dressingen, mixa ihop alla ingredienser och ställ i kylen.

Dela blomkålen i mindre bitar och lägg i en ugnsform tillsammans med löken som du skurit i skivor. Ringla över olivolja, salta och peppra. In i ugnen på ca 30 min, blanda runt efter halva tiden.

Häll lite olivolja i en stekpanna, häll i kikärtorna och alla kryddor, blanda runt och stek på mediumvärme tills de blir lite krispiga.

Lägg salladsblad och spenat i botten på en tallrik, lägg över blomkålen och kikärtorna och ringla över dressingen. Blanda runt lite. Servera!

rostad blomkålssallad


Kommentarer