Italienska köttbullar i tomatsås

Vill du ha lite mer italiensk smak på dina köttbullar? Kanske är du trött på dina "vanliga" köttbullar? Tillsätt bara lite klassiska medelhavskryddor så har du helt plötsligt gjort italienska köttbullar :-) En klassisk tomatsås som fått puttra ett tag kompletterar köttbullarna perfekt.


I vanliga fall så brukar jag oftast steka mina köttbullar om jag ska ha dem i en tomatsås eller lägga ner dem direkt i tomatsåsen så de får gå färdigt där. Den här gången valde jag istället att köra dem i ugnen där dem blir "nästan färdiga" sedan får de gå färdigt i såsen. Man slipper allt kladd med att steka köttbullarna i omgångar i stekpannan, riktigt smidigt.



Ingredienser
1 kg blandfärs
1 stor gul lök
1 ägg
skalet från en citron
2  pressade vitlöksklyftor
2 msk kräm av soltorkade tomater
1 msk oregano
salt och peppar

Tomtsås
2 pkt krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kräm av soltorkade tomater
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
salt och peppar

Hacka den gula löken och vitlöken till såsen. Stek på i lite olivolja. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra en stund, gärna någon timme, då blir såsen mycket godare och alla smaker kommer fram.

Hacka den gula löken till köttbullarna och stek i lite smör eller olivolja. Ställ åt sidan för att svalna lite. Blanda ihop färsen med övriga ingredienser och tillsätt till sist den stekta löken.

Forma färsen till köttbullar och lägg på en ugnsform, ringla över olivolja. In i ugnen på 200 grader i 15 min. Ta ut från ugnen och lägg ner i tomatsåsen. Låt koka ytterligare några minuter till köttbullarna är klara.

Servera med de tillbehören du vill ha och njut!





Kommentarer

  1. Älskar italiensk mat och detta ska jag absolut göra redan denna veckan!

    SvaraRadera
  2. Kul, hoppas du kommer gilla köttbullarna!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar