tisdag 4 december 2018

Pannbiff med brunsås, stekt lök och inlagd gurka

Hoppas ni hade en trevlig 1:a advent! Innan vi rullar på med alla julrecept så tänkte jag bjuda på en riktig klassiker, riktig husmanskost, det är ju så himla gott ibland. Pannbiff med brunsås, stekt lök, inlagd gurka och potatis. Gott, gott, gott! Så här gör jag:

pannbiff med brunsås


Ingredienser pannbiff
1 kg blandfärs
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
smör
2 ägg
1 dl ströbröd eller potatismjöl eller någon annan glutenfri variant
2 msk kalvfond
2 msk kräm av soltorkade tomater
salt och peppar
smör/olivolja

Börja med att hacka lökarna smått och stek på i smör i en stekpanna tills allt är mjukt och fint. Ställ åt sidan och låt svalna.

Häll färsen i en bunke, tillsätt övriga ingredienser och blanda runt, snåla inte med salt och peppar. Forma till pannbiffar och stek i rikligt med smör och olivolja. Stek inte för många åt gången, de blir allt bara kokt istället.

Ingredienser brunsås
resterna från stekpannan
4-5 dl vispgrädde
1 dl philadelphiaost
2 msk kalvfond
2 msk rödavinbärsgelé
salt och peppar

När du stekt klart biffarna tar du och tillsätter grädde till stekpannan tillsammans med osten, fond och gelé och kokar upp. Salta och peppra. Låt gärna puttra några minuter.

Ingredienser inlagd gurka
en halv gurka
salt ca 1 tsk
2 msk ättika
0,5 dl vatten
2 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
hackad persilja

Skiva gurkan tunt på en mandolin eller med osthyveln. Salta och låt stå några minuter. Torka av vätskan som sipprar ut.

Blanda ihop övriga ingredienser och lägg i gurkan. Låt gärna stå i kylskåp någon timme innan servering.

Till det hela steker du på 1-2 stora gula lökar som du först skivar upp i rikligt med smör. Strö ev över lite sötning mot slutet. Löken ska bli genomskinlig och mjuk.

Koka potatis och servera allt tillsammans. Riktig söndagsmiddag!

Hur gott!
Det blev en mysig 1:a advent med härlig söndagsmiddag.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar