Förberedelse av pallkragar för odling

 I helgen som gick så förberedde jag några planteringslådor för nästa års jordgubbsodling. Jag har tidigare haft mina jordgubbsplantor direkt på marken men har väldigt mycket sniglar i min trädgård som precis som jag älskar jordgubbar så jag beslutade mig för att flytta på de helt enkelt. Sniglarna får i alla fall lite svårare att ta sig upp i lådorna.

Även om det är höst är det absolut inte för sent att förbereda nya planteringslådor inför nästa år, snarare tvärtom, nu får de ligga och gosa till sig hela vintern och våren.

Hur gör man då för att odla i planteringslådor. För det första är det bra att bottna lådorna med någon typ av markväv vilket gör att närliggande rötter ifrån buskar och träd har svårare att ta sig in i lådorna.


Börja sedan att bottna lådorna med diverse "skräp" du har hemma. Jag började med lite ensilage, sedan slängde jag ner diverse nervissnade grönsaksplantor tex mina squashplantor. Man kan tex ta blasten från morot och rödbetor osv. Sedan fyllde jag på med gräsklipp. Inte grästovor som min kompis Tanja trodde att jag fyllt lådorna med utan givetvis klippt gräs ;-) Massor av näring i gräsklipp!


Alla 4 lådor redo för planteringsjorden

 Sedan fyllde jag på med vanlig billig planteringsjord, 2 påsar i varje låda + en halv påse kogödsel i varje.

I mitten har jag lagt täckbark. Ska också gräva runt om litegrann så jag ramar in lådorna på ett snyggt sätt. Längst bak ser ni mina hallonplantor. Ska utöka och köpa även hösthallon som ska få rama in pallkragarna på ena sidan.

Sedan är det bara att börja plantera, i mitt fall jordgubbsplantor som jag förodlat i några månader. Tog även revor från mina gamla plantor och planterade om i krukor, de får åka ner i de 2 tomma lådorna till våren när de fått lite rötter.


Klart!

Kommentarer

Skicka en kommentar