måndag 10 juni 2019

Fantastiskt goda inlagda sillar till midsommar!

Tänkte ge er lite förslag på goda sillar att göra till midsommar. Dessa funkar ju såklart inte bara till midsommar utan till påsken och julen också, ja, året runt helt enkelt ;-)

dill- och tomatsill
Kräftmarinerad sill.

Jag älskar kräftmarinerade sill men varför heter den så egentligen, det är ju ingen kräfta i..... Jo, det är nämligen så att det är både vanlig dill och dillolja och i vissa fall även dillfrön i och det ska då föra tankarna till höstarnas kräftskivor, därav namnet :-) Den är ju också lite röd och för att få den färgen har vissa i chilisås. Jag har i kräm av soltorkade tomater istället

Dill- och tomatsill
400 g inlagd sill (5-minuter sill eller egengjord)
½ dl olja (jag tog en neutral rapsolja)
½ dl creme fraiche
1 msk sukrin gold (eller farinsocker)
2 msk kräm av soltorkade tomater
2 msk majonäs
1 krm salt
½ gul lök
3 msk fryst hackad dill (givetvis går det bra med färsk också)
1 msk dillfrön

Börja med att lägga sillen i en sil så all vätska rinner av.

Blanda ihop alla ingredienser utan löken och dillen i en skål.

Hacka löken fint och tillsätt till skålen och lägg i dillen, blanda runt väl.

Dela sillen i mindre bitar och blanda i krämen. Låt stå i 24 timmar innan du serverar.

Leif Mannerström senapssill
Senapssill

Det här receptet kommer ifrån Leif Mannerströms bok Husmanskost men jag har ändrat litegrann, inte mycket dock ;-)

Senapssill
400 g inlagd sill (5-minuter sill eller egengjord)
2 msk vitvinsvinäger
½ dl olja (jag tog en neutral rapsolja)
½ dl creme fraiche
2 msk sukrin gold (eller farinsocker)
2 msk Slotts senap
1 msk dijonsenap
2 msk majonäs
1 krm salt
½ tsk vitpeppar
½ gul lök
3 msk fryst hackad dill (givetvis går det bra med färsk också)

Börja med att lägga sillen i en sil så all vätska rinner av.

Blanda ihop alla ingredienser utan löken och dillen i en skål.

Hacka löken fint och tillsätt till skålen och lägg i dillen, blanda runt väl.

Dela sillen i mindre bitar och blanda i krämen. Låt stå i 24 timmar innan du serverar.



Basilika och parmesanost sill och Fläder/Lime sill

Vi fortsätter med en sill som passar extra bra nu när flädern precis har blommat:

Fläder- och lime sill
1 dl ättika 12%
2 dl vatten
1 dl socker
2 msk krossade enbär
½ gul hackad lök
1 dl outspädd flädersaft
ca 3 cl gin
½ skivad purjolök
1 lime, skalet och köttet
1 burk 5-min sill
Börja med att koka ihop ättika, vatten, socker, krossade enbär och gul hackad lök. Ta av från värmen och blanda i flädersaft och gin. Låt svalna.

Skiva en halv purjolök, riv skalet av en lime och skär kötet i bitar. Dela sillen i mindre bitar. Varva sillen med purjolök, limeskal och limekött i en glasburk.


Medelhavssill och Lingonsill

Medelhavssill är alltid gott!

Medelhavssill
1 burk 5-minuters sill
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
8 st soltorkade tomater
8 st oliver
1 röd lök
torkad oregano
svartpeppar

Börja med att hälla av sillen. Hacka soltorkade tomater, oliver och röd lök fint.

Blanda ihop creme fraiche med majonäs, lägg i tomater, oliver och löken. Krydda med ca 2 tsk torkad oregano och några varv med pepparkvarnen. Blanda i sillen och häll över i lämplig burk.

Lingonen är ju inte mogna ännu men det går ju förstås bra att köpa i affären också:

Lingonsill
1 burk 5-minuters sill
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl råsocker
8 svartpepparkorn
1 dl rårörda lingon
1 röd lök

Börja med att hälla av vattnet från sillen. Blanda vitvinsvinäger, vatten, råsocker och krossade pepparkorn i en kastrull. Låt koka upp, koka tills sockret har smält. Blanda i lingon och tunt skivad röd lök. Låt svalna.

Lägg sillen i tex en glasburk, häll över lagen, klar att äta efter några timmar i kylen.

En klassiker

En lite mer klassisk inlagd sill kommer här:

Ingredienser till lagen:
1 1/4 dl ättika (12%)
2½ dl vatten
4 dl socker
½ msk krossad kryddpeppar
2 lagerblad
2 kryddnejlikor

Övriga ingredienser:
2 morötter
1 röd lök
½ purjolök
2 burkar inläggningssill

Börja med att blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp under omrörning ställ sedan att svalna.

Skiva morötter, lök och purjolök. Dela sillen i mindre bitar. Varva sill och grönsakerna i en glasburk. Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.

Nu har ni några goda sillar att välja mellan! Trevlig midsommar!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar