Enkel och snabblagad basilikamajonnäs

Brukar du göra din egen majonnäs? Att slå sin egen majonnäs kanske du tycker är lite jobbigt, då tycker jag du ska testa att mixa din majonnäs istället. Använd din stavmixer och din majonnäs är klar i ett nafs. Jag slår aldrig min majonnäs längre, finns ingen anledning när stavmixern gör ett lika bra jobb. Det du ska tänka på är att äggen ska vara i rumstemperatur innan du mixar, ja i alla fall inte kylskåpskalla, då kan den skära sig. Grejen är också när man mixar att man använder hela ägget, inte bara gulan.

basilikamajonnäs

När du knäckt i ägget i skålen, gärna en hög skål, så häller du sedan på oljan. Låt då detta gärna stå i någon minut så att du ser att oljan lägger sig på toppen. Detta gör också att den inte skär sig lika lätt.

Just det här receptet är med färsk basilika, alltså en basilikamajonnäs ;-) Vill du bara ha en enkel majonnäs så utesluter du basilikan men jag lovar dig, den här är supergod till tex kyckling!

Ingredienser
1 ägg
2 dl mild rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
salt och peppar
en näve färska basilikablad

Kläck ägget i en hög mixerskål. Tillsätt senap och vinäger. Häll över oljan. Låt stå någon minut. Ställ ner stavmixern i botten och mixa ihop. Tar endast några sekunder. Lägg i basilikabladen och mixa några sekunder till. Häll över i en skål, salta och peppra. Klart!


Kommentarer