tisdag 27 juni 2017

Sommarens första saft - rabarber- och flädersaft

Nu börjar det bli dags för sommaren första saft. Vi dricker faktiskt nästan aldrig saft övriga tiden av året men saft hör sommaren till tycker jag. Tänkte tipsa om 2 olika sorter som jag tycker det är dags att börja med, rabarbersaft och flädersaft.

Rabarbersaft
Rabarbersaft

Jag har inga egna rabarberplantor utan brukar tigga till mig från vänner och bekanta som har i överflöd. Den här saften blir inte speciellt koncentrerad så därför blandar man hälften saft, hälften vatten, ger ca 1½ liter koncentrerad saft.

Ingredienser
1 kg rabarber
1½ liter vatten
4½ dl socker
saften från en stor citron

Börja med att skära rabarbern i encentimeters bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter.

Sila av saften ner i en ren kastrull. Sätt den på spisen igen och häll i sockret och citronsaften. Låt koka upp och låt sedan svalna innan du häller upp den på väl rengjorda flaskor.

Blanda som sagt hälften hälften eller efter smak.

flädersaft


Favoritsaften är ändå flädersaft. Var ute och plockade fläderblommor idag faktiskt och nu ska den stå till sig i 3 dagar så lagom till helgen blir det härligt flädersaft att dricka.


Ingredienser:
ca 30-35 blomklasar

3 st citroner
1½ l vatten
1½ kg socker
50 g citronsyra

Plocka blomklasarna och skölj dom under vatten för att få bort eventuella små kryp. Lägg dom i en stor rostfri kastrull. Skiva citronerna tunt och lägg ihop med blomklasarna.

Koka upp vattnet och häll i socker och citronsyra. Rör runt tills sockret har lösts upp. Häll den varma blandningen över blomklasarna och citronerna. Rör om lite. Lägg på lock och låt stå i 3 dygn. Rör gärna om några gånger under tiden.

Häll upp på väl rengjorda flaskor. Denna satsen räcker till ca 2 ½ liter.1 kommentar :

  1. Tack för inspiration och påminnelse om att göra rabarbersaft. Flädersaft gör jag varje år, men rabarber är det länge sedan jag använde till saft.
    Ha det gott! Kram

    SvaraRadera