Halloweensoppa med pumpa

Halloween till helgen, eller rättare sagt på måndag men tror nog ändå många firar hela helgen. Halloween är och har aldrig varit något som varken jag eller barnen firat faktiskt. Kan förstå dom som tycker det är kul men jag ser det bara som en amerikansk tradition som affärerna tjänar pengar på. Men....vi ska faktiskt gå på Halloween på Liseberg på söndag så kanske jag kommer ändra mig ;-)

Det enda jag gillar med Halloween är pumpor :-) Älskar pumpa och då främst butternut squash som ju trots sitt namn är en pumpa. Den här soppan var längesedan jag gjorde men måste tipsa om den då den är fantastiskt god! Något att bjuda på till helgen kanske??

Mina fina egenodlade pumpor!


Ingredienser
1 butternut squash
1 gul lök
olivolja
1 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära
½ tsk spiskummin
några chiliflakes
1 vitlöksklyfta
3 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och peppar
saften från en apelsin
vedrökt sidfläsk eller bacon

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta. In i ugnen ca 40 min.

Hacka den gula löken, fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpaköttet och alla kryddor, låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och grädden och pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt koka ca 10 min.

Ta av kastrullen från spisen och mixa med en handmixer. Pressa i saften från en apelsin.

Dela sidfläsken i mindre bitar, lägg lite fläsk i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa sedan med ytterligare sidfläsk. Använder du bacon så steker du på den först så den blir riktigt knaprig och toppar sedan soppan med den. Servera!

pumpasoppa



Kommentarer