söndag 19 juni 2016

Midsommartårta!

Herregud, redan midsommarafton på fredag! Tiden springer iväg och vi har faktisk inte planerat någonting för midsommar men det ska bli rätt så skönt att bara ta det lugnt, har varit mycket med huset nu senaste tiden och är fortfarande såklart. Snickarna håller på med vår övervåning just nu och det tar nog en 3 veckor till innan det är klart. Vi tränger ihop oss på nederplan men det går faktiskt jättebra :-)

Idag ska vi ha kalas här hemma för Isabella som ju fyllde 10 år i veckan som gick. Hon hade önskemål om jordgubbstårta så det fick det bli. Den här tårta blir ju också givetvis en jättebra midsommartårta så därför tänkte jag dela med mig av den till er ;-)

midsommartårta


Ingredienser tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smöra och bröa en 24 cm springform. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Rör i övriga ingredienser och häll i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 40 min. Dela tårtbotten i tre delar.

Ingredienser fyllning och dekoration
jordgubbssylt, helst egengjord, recept finns HÄR
180 g geishachoklad
3 dl vispgrädde
2 pkt färska jordgubbar
riven mörk choklad
ytterligare ca 4 dl vispgrädde att täcka tårtan med

Fyllningen gör man dagen innan för att tårtan ska bli som allra godast. Börja med att hacka geishan, häll i grädden i en kastrull och värm upp men det får absolut inte koka. Lägg i chokladen och rör tills det har smällt. Låt stå kallt minst 5 timmar, vispa sedan med elvisp tills det blir fluffig.

Lägg sedan första tårtbotten på ett tårtfat, bred ut ett lagom tjockt lager med jordgubbssylt, på med nästa tårtbotten, bred ut geishafluffet, på med sista tårtbotten. Klä in i plastfolie och ställ kallt över natten.

Vispa grädden och kleta ut ett tunt lager över hela tårtan. Skiva jordgubbarna och dekorera tårtan med grädde, jordgubbar och riven mörk choklad.

jordgubbstårta
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar