Ugnsbakad torskrygg med äggsås

Idag är jag ledig och solen skiner, härligt! Jag ska åka ut till min kompis Tanja som bor på Hönö i Göteborgs skärgård, vi ska babbla, träna och förhoppningsvis ska hon också hjälpa mig hitta lite snygga gardiner till mitt nya vardagsrum.

torsk med äggsås

Innan jag drar mig ut dit så tänkte jag tipsa dig om en härlig fredagsmiddag (eller lördag) som vi gjorde häromdagen. Torskrygg i ugn med äggsås och kokt broccoli (eller potatis). Jag gjorde så här:

Ingredienser
torskrygg eller filé
fiskfond
några lagerblad
salt och peppar
ev citronpeppar

Lägg fisken i ett lager i en ugnsform (eller flera om du har mycket fisk). Krydda med dom kryddorna du gillar tex citronpeppar, snåla inte med saltet. Häll över fiskfon/buljong, ca 1 dl per form och lägg i några lagerblad. Lägg folie över formen och ställ in i ugnen på 125 grader och kör tills fisken är uppe i 50-52 grader, bör ta ca 40-50 min beroende på ugn.

Ingredienser äggsås
6 kokta ägg
50 g smör
3 dl vispgrädden
1/2 dl creme fraiche
2 dl mjölk, så fet som möjligt
maizena
en näve färsk persilja
några droppar citronsaft
salt och peppar

Koka äggen och låt svalna. Skala och hacka. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och creme fraiche. Låt koka upp, tillsätt lite maizena och låt såsen bli rätt så tjock, när sedan fisken är klar tar du lite av den buljongen som blivit i botten och tillsätter tills såsen får rätt konsistens för dig.

Tillsätt citronsaft, ägg och persilja och krydda.

Servera fisken med såsen och tex kokt broccoli, eller potatis om du äter det. Till detta passar det med ett glas vitt vin :-)

Fredagsmys
Fredagsmys?


Kommentarer

  1. Tack för i torsdags �� det får vi göra om!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Det var längesen du var inne nu och uppdaterade med läckra rätter. Jag hoppas du har det bra i solen och att husbygget går suveränt bra!

    Hälsningar
    Södermanland

    SvaraRadera

Skicka en kommentar