Tre sorters gravad lax att göra själv

Vad man än tänker ha på sitt julbord, klassiskt julbord, kalkonjulbord eller något helt annat så tycker jag ändå den gravade laxen är given på julbordet.

Man kan ju givetvis göra det enkelt för sig med att köpa färdiglagad mat såsom tex sill, gravad lax, köttbullar osv  men det är ju inte riktigt min grej som ni säkert förstår. Något som jag tycker ni ska testa om ni inte gjort det är att göra egen gravad lax, jätte enkelt men så himla mycket godare än köpe. Har tre goda recept jag tänkte tipsa er om, testa gärna något av dom!!

saffransgravad lax
Saffransgravad lax


Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca 1 dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn (lite mindre om du inte vill ha det så starkt)
1 påse saffran (eller 2 om du vill ha mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

rödbetsgravad lax
Rödbetsgravad lax


Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
1 dl socker
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

apelsingravad lax
Apelsingravad lax



Ingredienser apelsingravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
½ dl salt
1 dl socker
skalet från två apelsiner (jag tog blodapelsin)
saften från två apelsiner
en knippe dill

Lägg laxen i en form eller fat. Blanda salt och socker i en skål och fördela över laxen i ett jämnt lager.

Pressa över apelsinsaften och fördela skalet över laxen. Hacka dill och fördela även den över laxen. Här är det bra om laxen redan ligger i påsen som den ska gravas annars försvinner en del av apelsinsaften.

Plasta in laxen och lägg i en påse. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor.

gravad lax
Egengjord gravad lax


Kommentarer