söndag 20 december 2015

Grillat nötkött med rödvinssås och fantastiskt gott vin!

Vad säger vi om det här julvädret som vi har?? 10 grader och vi är bara några dagar ifrån julafton.... Jag har inga problem att grilla i kallt väder men dom här gradantalen gör ju det ännu enklare att grilla på vintern ;-) I lördags blev det grillad entrecote och ryggbiff som serverades tillsammans med en rödvinssås vars recept jag hittade i Buffé. Serverade med bara lite kokt blomkål och broccoli och med ett otroligt gott rött vin så var lördagsmiddagen i hamn :-)

Perfekt grillat kött!

Köttet förbereder jag genom att ta ut det i god tid innan grillningen, ca 1h. Smeta in köttet med olivolja, mycket salt och peppar. Grilla över hög värme några minuter per sida beroende på hur du vill ha köttet.

Ingredienser rödvinssås
1 schalottenlök
1 liten morot
smör
1 msk tomatpuré
ev 1 msk socker eller så struntar du i det
3/4 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 1/2 tsk soja
4 dl vatten
maizena
salt och peppar

Hacka löken och skiva moroten. Smält smör i en kastrull och fräs på löken och moroten någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till. Strö över sockret och låt det karamelliseras. Häll över balsamvinägern och låt koka till en sirapsliknande konsistens.

Häll på vinet och låt det reduceras ner till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 min. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt reducera ner till hälften. Red såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.Vi fick ett riktigt gott vin till maten, en riktig fullpoängare. Vinet heter Diemersfontein Coffee Pinotage 2013 och kommer från Sydafrika. Fruktig smak med inslag av kaffe, mörka bär, mörk choklad och vanilj. Låg sockerhalt vilket är superbra! Serveras till grillade rätter av lamm eller nötkött. Finns på Systembolaget och har nr 6315, kostar 89 kr. Riktigt gott vin, tips tips!!

Diemersfontein coffe pinotage


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar