tisdag 27 oktober 2015

Ugnsbakad fläskkotlett

Något som jag gör ibland när jag har tex en bit kött som jag inte vet vad jag ska göra med är att jag går in på Youtube och söker på biten sedan dyker det oftast upp många olika roliga recept, ett tips är dock att söka på engelska för det blir oftast bättre recept då. Jag hade en bit fläskkotlett utan ben, trodde jag iallafall, den var med ben men det insåg jag först när jag började matlagningen ;-)

Ugnsbakad fläskkotlett
Köttet har sugit åt sig nästan all vätska.


Jag sökte alltså på pork på Youtube och då dök det upp ett recept ifrån Gordon Ramsay som verkade gott. Han använde sig visserligen av en sk pork belly men ibland får man chansa ändå så jag körde med min fläskkotlett med ben ;-)

Ingredienser
en bit fläskkotlett (utan ben)
en fänkål
tre vitlöksklyftor
2 msk fänkålsfrön
4 st stjärnanis
1 tsk kardemummafrön
2 färska lagerblad
flingsalt
2 dl vitt vin
2 dl buljong

Börja med att skära ett rutmönster i fettranden på köttet, gnid in havssalt, snåla inte.

Ta fram en ugnsform som även funkar på spisen. Ställ formen på spisen och häll i en skvätt olivolja. Skär fänkålen i mindre bitar, släng i den tillsammans med vitlöksklyftorna och bryn några minuter.

Tillsätt alla kryddor. Ta köttbiten och lägg med skinnet neråt i formen, bryn på någon minut, vänd köttbiten. Tillsätt vinet och buljongen vid sidan om köttet och låt koka upp.

Ta formen och ställ in i ugnen på 170 grader och kör ca 2 1/2 timme. Ta ut formen ur ugnen och låt stå och vila en stund. Sila av skyn ner i en kastrull och värm på. Servera till köttet.

Ja, hur blev köttet nu då. Jo, det blev kanske inte så mört som jag hade hoppats på, kanske berodde det på att det var ben på men smaken var det inget fel på och med skyn över så blev det jättegott och saftigt.

Jag serverade köttet till en väldigt god höstsallad som jag tänkte ge er receptet på i nästa inlägg ;-)

Fläskkotlett med höstsallad.


1 kommentar :

  1. Hejhej!

    Jag tycker synd om det lilla barnet och var i barnet hamnar formen?! Skämt å sido - inte UNGSbakad så byt plats på G och N i rubriken så blir det bra. :-)

    Hälsningar
    Södermanland

    SvaraRadera