fredag 7 augusti 2015

Zucchini fritters eller zucchiniplättar

Vi fortsätter väl på temat zucchini/squash idag ;-) Igår bjöd jag ju på en sk "falsk potatissallad" som då istället för potatis består av just zucchini. Idag blir det en helt annan rätt nämligen zucchini fritters eller som det heter på svenska...plättar ;-)

zucchini fritters


Superenkelt och så himla gott! Jag blandade med riven mozzarella men man kan ju givetvis ta den osten man har hemma, tex parmesanost. Viktigt här att inte hålla på och vända plättarna fram och tillbaka. Här är vi ute efter en krispig utsida och det får man bara om man inte håller på och vänder fram och tillbaka utan ha tålamod och låt gå tills den är knaprig och krispig på ena sidan, sedan vänder du. Så här gör man:

Ingredinser 3 plättar
3 st medelstora zucchini, ca 15 cm långa
1 dl riven ost
1 ägg
1 msk pofiber
salt och peppar
en riven vitlöksklyfta
smör och kokosolja

Riv zucchinin grovt och lägg i en sil. Tillsätt rejält med salt och låt stå och rinna av. Krama sedan ur all vätska, var noga här och krama ur så mycket du bara kan.

I en skål lägger du i övriga ingredienser och sedan även zucchinin. Blanda runt.

Smält smör och lite kokosolja i en stekpanna. Forma smeten till plättar, behövs det så pressa ur ytterligare vätska, och stek sedan på rätt så hög värme på båda sidor tills dom blir krispiga.

Jag serverade mina plättar till köttbullar och brunsås och döm om min förvåning när min son ber om att få en plätt när han ser dom (barnen fick potatis till köttbullarna). Han sa att sådana får dom på dagis och smaskade i sig ;-) Härligt!

zucchiniplättar
Zucciniplättar med köttbullar och brunsås.

1 kommentar :

  1. Ser mumsigt ut! I väntan på en laddning kantarellar att fylla squashen med, växte sig min första lite för stor så den blir perfekt till plättar och det ska bli intressabt att prova ditt recept utan vetemjöl. Gissar att fibrerna fyller samma funktion. Här brukar vi äta med bacon eller rökt fläsk och en stor laddning grönsaker. Det är också gott.
    Tackar för receptet.
    Anette

    SvaraRadera