torsdag 11 juni 2015

Mat och Odlas grillskola del 1

Även om jag ju faktiskt grillar året om så blir det ju mycket mer nu när värmen kommer, känslan av att en försommarkväll stå ute vid grillen med ett glas vin i handen slår ju faktiskt all vintergrillning med hästlängder ;-)

Jag vet ju att jag inte är ensam om att tycka om att grilla och kanske är ni många där ute som gärna vill grilla lite mer men som inte riktigt har koll på hur grillen funkar, hur gör man för att få bäst resultat, vad finns det för tillbehör som jag kan behöva och vad är egentligen indirekt grillning? Jag tänkte därför köra en liten grillskola för att lära er lite mer om grillning och BBQ. Jag är absolut inget proffs och det finns många därute som är mycket mycket bättre än mig på grillning och barbeque men kanske kan jag ändå lite mer en medelsvensson och har litegrann att lära ut ;-)

Då kör vi väl igång med del ett av Mat och Odlas Grillskola!

Vilken grill ska man ha?

Jag tycker man ska ha en av varje, alltså en gasol och en kolgrill. Gasolgrillen använder jag mest på vintern. Jag använder den även när det inte är så avancerade grejer jag ska grilla typ korv, majskolvar, saker som går snabbt. Gasolen är även bra när man har lite bråttom eftersom man ju inte behöver invänta att kolen ska bli klar, bara att vrida igång grillen och så tar det max 15 min så är den grillklar. Det är också mycket lättare att reglera värmen i en gasolgrill och den är enkel att stänga av.

Min gasolgrill heter Weber Spirit e-310 Classic.


Men.....en kolgrill måste man ju bara ha och då givetvis en med lock. I en kolgrill blir maten mer "äkta" grillad enligt min mening. Smaken blir också lite bättre. I min Weber klotgrill så grillar jag allt.......kött, fisk, fågel, grönsaker osv, indirekt grillning, direkt grillning, kort grillning och långlagad sk BBQ grillning. Jag föredrar helt enkelt kolgrill för att det är roligare grillning helt enkelt ;-)

Jag kör med en Weber One Touch Premium 57 cm som är lagom stor och som har termometer i locket vilket är viktigt när man vill köra bbq.

Vilka tillbehör behöver man?

Ja, det beror ju på vilka behov man har men jag tycker absolut man ska sluta använda tändvätska om man gör det och köpa en sk "skorstenständare" istället. Tändvätska ger en äcklig bismak till maten och dessutom är det inte miljövänligt. Med en skorstenständare har man mer kontroll och det är enkelt att tända briketterna. Återkommer till den senare.

Olika tänger måste man ju givetvis ha, gärna  långa så man slipper bränna av sig hårstråna på armen ;-)

En termometer att mäta köttet med är ju ett måste. Finns ju massor av olika som säkert funkar hur bra som helst. Jag har en iGrill Mini som jag är jättenöjd med. Är kopplad till telefonen med en app så jag kan sitta inomhus men ändå ha koll på köttet där ute i grillen.


iGrill mini
iGrill mini

Man kan också behöva: grillspett, olika grillformar, kycklinghållare, pizzasten, rotisseri, brikettkorgar, rengöringsborstar osv osv.


beer can chicken
En kycklinghållare som är bra att ha när man grillar en sk "beer can chicken".

Tändning och rengöring

Tändning och rengöring i samma rubrik? Ja, för det är precis så jag gör. Jag rengör grillgallret samtidigt som jag tänder grillen. Om vi börjar med gasolgrillen så tänder jag den på maxvärme och kör i ca 15 min innan jag börjar grilla. När 15 har gått så tar jag fram min rengöringsborste och gör rent grillgallret för då har det som vid förra grillningen fastnade blivit mjukt och börjat lossa och det är enkelt att ta bort. Den höga värmen gör ju också att alla ev bakterier dör.


skorstenständare
Skorstenständare

Vid tändning av kolgrillen så kommer vi tillbaka till skorstenständaren. Fyll den med briketter eller kol, lägg två stycken tändkuber på grillgallret och tänd på och ställ sedan skorstenständaren över. Jag kan ibland tycka att det är lite svårt att få fyr på briketterna så jag har faktiskt börjat sätta tändkuberna i botten på skorstenständaren istället, dvs emellan gallren som finns i botten. Då får dom direktkontakt med briketterna och det blir enklare att få fyr. När sedan briketterna glöder fint hela vägen upp så häller man ut dom i grillen och lägger på grillgallret. Efter några minuter så har gallret blivit varmt och då är det bara till att köra med grillborsten och ta bort alla matrester.

Kol eller briketter?

Både och blir svaret på den frågan. Om jag ska grilla mat som går snabbt att grilla så räcker det att använda kol tycker jag. Kolen blir snabbt klar och varm men den håller inte glöden så länge. Briketter är ju då bäst att köra när man ska grilla längre tid eller köra BBQ. Jag brukar för det mesta köra en blandning ;-)

Rökflis och rökchunks

När du kör BBQ (vilket jag tänkte berätta om i nästa del av grillskolan) så innebär det ju att du även röker maten och då använder man antingen rökflis eller rökchunks. Själv har jag aldrig använt rökschunks utan endast rökflis vilket har funkat bra för min del. Jag tror att dom som använder sig av en riktig smoker (en grill speciellt gjort för sk low and slow grillning), dom kör för det mesta med rökchunks, alltså stora bitar av trä. Det finns många olika smaker på rökflisen och man använder dom beroende på vilket kött man grillar.

Ja, det var del 1 av min grillskola och jag hoppas att du kanske har lärt dig något! Ställ gärna frågor i kommentarsfältet om det är något som är oklart. I nästa del av grillskolan kommer jag skriva om dom olika grillsätten :-)
3 kommentarer :

 1. Tack för gott skratt och därmed avslöjar jag hur lättroad jag är! :-) RökFIS är nog nåt som kan komma efter att ha inmundigat grillad mat om man har otur. Mao, det jag vill ha sagt är att det saknas ett L i rubriken för rökflis och rökchunks.
  Hälsningar
  Södermanland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud, det är tur att jag har din skarpa syn med mig Södermanland! Vilken miss ;-)

   Radera
 2. Haha, fast synd på ett sätt - fler är kanske lika lättroade som jag så fler kunde ha fått goda skratt. :-) Ha en skön helg med vackert väder och mkt grillat! :-)

  Hälsningar
  Södermanland

  SvaraRadera