fredag 26 juni 2015

Grillad färsk vitkål, sötpotatis, tomatsalsa och vitlökssås - fantastiskt grillmiddag!

Älskar den här tiden när maten är lättlagad och grillen åker fram var och varannan dag. Enkelt men ändå med fantastiska smaker. Köpte god korv med 95% kötthalt och lade på grillen. Grillade även färsk vitkål, hasselbackspotatis på sötpotatis och gjorde en fantastiskt god tomatsalsa och även en vitlökssås. Gott, gott och givetvis delar jag med mig av receptet ;-)

färsk vitkål


Ingredienser grillad vitkål
ett halv färskt vitkålshuvud
olivolja
salt och peppar
en citron

Dela vitkålen i klyftor, inte för små för då håller dom inte ihop. Ringla över olivolja, salta och peppra. Grilla först på indirekt värme tills kålen fått fin färg, lägg sedan över på indirekt värme och grilla tills den blivit mjuk. Halvera citronen och grilla den och pressa sedan över kålen.Ingredienser sötpotatis
sötpotatisar
olivolja
rökt paprikapulver
vitlökspulver
lökpulver
salt och peppar
smör

Tvätta potatisarna väl, skär sedan tunna skivor men inte helt igenom. Lägg i en aluminiumform som tål grillen. Ringla över olivoljan och strö över alla kryddor. Ställ formen i grillen på indirekt värme och kör med lock ca 30 min. Smält smör under tiden. Pensla potatisarna med smör och kör ytterligare 30 min, pensla igen. Kör totalt ca 1 timme och den sista kvarten låter du potatisarna stå i formen direkt över glöden.

grillad sötpotatis

Ingredienser tomatsalsa
ett låda körsbärstomater
en färsk röd lök
en halv färsk vitlök
en halv chili
olivolja
salt och peppar
färsk basilika
färsk salvia
en halv lime

Hacka lökarna och chilin. Häll olivoljan i en kastrull och bryn på löken. Tillsätt skivade tomater och chilin, krydda med salt och peppar och pressa ner en halv lime. Låt gärna stå och småputtra minst en halvtimme. Tillsätt till sist dom hackade örterna.

tomatsalsa


Ingredienser vitlökssås
1½ dl gräddfil
1½ dl creme fraiche
en halv färsk vitlök
saften från en lime
salt och peppar

Hacka vitlöken och blanda ihop alla ingredienser. Låt stå svalt en stund innan servering.

vitlökssås


Servera allt med grillade korvar och ett glas rött!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar