fredag 15 maj 2015

Helgrillad skinkstek med ben

Ja, då rullar vardagen på igen efter vår härliga Booztresa. Blev dock en kort vecka vilket ju är väldigt härligt! Ledig idag fredag också och jag ska snart inleda dagen med ett löppass sedan blir det fortsatt arbete i trädgården. Våren är den tid på året då det är mest att göra i trädgen.

Steken krympte rejält efter grillningen. Glöm inte att ta tillvara den goda skyn!

Spenderade hela dagen i trädgården igår och sedan så var det dags för lite grillning igen. Denna gången hade jag en hel skinkstek med ben som jag valde att köra indirekt efter nedan recept. Sedan satt vi faktiskt ute och åt för första gången i år. Lite kyligt men vi fick klä oss varmt ;-)

Ingredienser för ca 6 personer:
1,8 kg skinkstek med ben
1 msk sardellkräm
saften av en citron
1 kvistar rosmarin
några salviablad
1 vitlöksklyfta
1 tsk mald muskot
salt och peppar
olivolja
1 hel vitlök
2 dl vitt vin
1 dl vatten

Blanda ihop sardellkräm, citronsaft, hackad rosmarin, hackad salvia, en riven vitlöksklyfta och olivoljan i en skål. Salta och peppra. Smeta in allt på köttbiten. Salta och peppra lite extra och riv även över muskot.

Förbered grillen för indirekt grillning. Försök hålla runt 220 grader.

Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter och ställ på grillgallret och kör indirekt i ca 30  min. Ta ut köttet och ös det med fettet som blivit i formen. Lyft upp köttet och lägg vitlöksklyftorna i formen, lägg tillbaka köttet och häll på vin och vatten. Lägg över folie så det täcker. Försök nu hålla ca 180 grader i grillen och kör en timme till.

Ta av folien och ös köttet med sky och vitlöksklyftorna och låt köttet grillas ytterligare ca 30 min. Ös köttet några gånger under denna tiden.

Ta ur köttet och låt det vila i folie medans du gör en sås av skyn som blivit i formen. Vi serverade köttet till ugnsgrillad sötpotatis och bakpotatis. Mycket gott!Inga kommentarer :

Skicka en kommentar