lördag 4 april 2015

Saffransgravad lax


påskmiddag
Goda sillar, gravad lax, potatis, ägg och senapssås!
Då var det påskafton och nästan lika fint väder idag som igår faktiskt! Härligt :-) Gårdagens middag var lättlagad då det serverades saffransgravad lax (recept nedan), olika sillar från Klädesholmens sill (absolut godast tycker jag), potatis, ägg och senapssås. Den gravade laxen hade jag ju förstås tillagat tidigare under veckan, den kräver ju sina dygn först i frysen och sedan i kylen. Det är väldigt gott med egengravad lax, mycket godare än den man köper, dessutom så kan man ju smaksätta den precis som man vill. Så här gör jag saffransgravad lax:

Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn (lite mindre om du inte vill ha det så starkt)
1 påse saffran (eller 2 om du vill ha mycket saffranssmak)
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

saffransgravad lax

Ingredienser senap- och honungssås
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1½ msk honung
lite hackad dill
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.

Lunchen idag blir samma som middagen igår men eftermiddagens middag blir BBQ-grillad lammstek. Ska bli så gott! GLAD PÅSK PÅ ER!!

P.S En annan himla god gravad lax är rödbetsgravad, supergott! Recept hittar du HÄR.
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar