tisdag 28 april 2015

Morötter - Odling, skörd och tillagning

morot

Morötter, fantastiskt gott eller hur!? Och faktiskt väldigt enkelt att odla själv. Det finns nu för tiden dessutom många olika färger på morötterna, gula, röda, vita, orangea, lila osv. Moroten är nyttig och innehåller tex mycket A-vitamin som är bra för synen, huden och slemhinnorna.

Mina barn älskar morötter och dom tar gärna och drar upp en färsk morot direkt från grönsakslandet och äter precis som den är. Tänkte berätta lite hur jag odlar morötter, skörd och sedan hur jag tillagar dom på bästa sätt :-)

Odling:
Eftersom det tar rätt så lång tid för morotsfrön att gro, ca 2 veckor, så är det bra att börja i god tid när jorden reder sig, min 7 grader i jorden. Morötter vill ha mullrik sandblandad jord, inga stenar eller klumpar för då blir rötterna krokiga. Tillsätt gärna stallgödsel på hösten.

På grund av dom olika sjukdomarna som moroten kan få så bör man inte odla moroten på samma ställe år efter år utan köra sk växelbruk, var fjärde år brukar vara bra. För att undvika morotsflugan så kan man täcka morotsodlingen redan från sådden med fiberduk.

Så 1 cm djupt och inte för tätt. Blötlägg gärna fröna 1 dygn innan sådd. Försök att undvika att gallra eftersom det drar till sig morotsflugan. Så gärna flera olika färger, det blir jättesnyggt när du skördar.

nyskördade morötter

Skörd:
Jag brukar oftast skörda dom som står tätast först, detta för att dom som står kvar ska få bättre plats och kunna växa sig stora och fina. Dom små är oftast godast så passa på att skörda dom små smala primörerna.


Tillagning:
Allra godast är ju att bara äta dom små morötterna precis som dom är. Annars kan man koka dom några minuter i saltat vatten.

Jag brukar ju också grilla mina morötter (såklart!) vilket är jättegott. Kika in på DETTA receptet. Här serverar jag dom grillade morötterna med grillad högrev och bearnaisesås.

Varför inte tillaga en gluten- och sockerfri morotskaka. Så himla gott och faktiskt nyttig :-) Recept HÄR.

Har ni inte testat att göra egna rotfruktschips så gör det. Det blir verkligen supergott och det är inte svårt alls. Kika HÄR för recept.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar